home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


De beste steden voor street art in Europa

Street art is booming. In een paar jaar groeide illegale tags uit tot kunst op straat. Street art is gratis toegankelijk voor iedereen. Dit zijn de beste steden voor street art in Europa.

In deze blog lees je meer over street art in Nederland, Duitsland, België, Bulgarije, Griekenland, Slovenië, Spanje en Portugal.

street art heerlen
Street art in Heerlen

Street art in Nederland

Heerlen: van oude mijnstad naar street art hoofdstad

Heerlen is dé plek voor street art in Nederland. Jaarlijks komen er nieuwe kunstwerken bij van nationale en internationale kunstenaars. Een paar keer per maand zijn er speciale rondleidingen. Sinds mei 2017 heeft Heerlen zelfs een street art museum in een oud winkelpand!

street art charleroi
Street art in Charleroi

Straatkunst in België

Charleroi: een heuse kunstroute

Charleroi gaat een paar stapjes verder: in de oude mijnstad zijn metersgrote murals te vinden van gerenommeerde internationale kunstenaars. Online (en bij het toeristenbureau) kun je een handig boekje vinden, met een route langs de murals én leuke achtergrondinformatie over de werken en hun makers.

street art luik
Kristallen in Luik

De reïncarnatie van Luik en Jemeppe

Ook Luik en omgeving hebben een ware metamorfose ontstaan. Na de sluiting van vele fabrieken kreeg Luik een beetje een stoffig imago. Maar dat is niet meer! In deze blog lees je alles over street art in Luik en Jemeppe.

De striproute van Brussel

Brussel heeft een heuse striproute opgezet. Een wandeling van een paar uur brengt je langs murals en standbeelden van je favoriete striphelden.

Ik ben geen grote fan van stripfiguren, maar de striproute van Brussel is echt een aanrader!

street art mon
Ufo's in Mons

Street art in Mons

De stad Mons in Wallonië lijkt op het eerste gezicht misschien te lief en netjes voor street art, maar niks is minder waar. Mons heeft een aantal toffe en ondeugende projecten op straat. En het mooie is: in Mons wordt flink aan de weg getimmerd en er komen steeds nieuwe projecten bij.

Lees hier meer over street art in Mons en street art in België.

Street art in Duitsland

street art berlijn
Street art in Berlijn

Street art in Berlijn

Ook in buurland Duitsland is ligt veel kunst op straat. Wie denkt dat street art niks voor onze ordentliche oosterburen is, heeft het mis. De East Side Gallery, op de voormalig Berlijnse muur, is een van de bekendste street art projecten in Europa. Ook op andere plekken in Berlijn zijn fraaie legale (en illegale) murals te bewonderen.

street art europa hamburg
Street art in Hamburg

Street art in Hamburg

De street art scene in Hamburg is niet te vergelijken met Berlijn. De kunstwerken zijn klein en vaak illegaal. In Hamburg wordt geëxperimenteerd met verschillende technieken. Soms worden zelfs drones ingeschakeld om een kunstwerk te maken! 

Kunststad Düsseldorf: street art tussen gerenommeerde musea

Ben je op zoek naar gave street art dichter bij huis? Neem dan eens een kijkje in de Kiefernstrasse in Düsseldorf! De panden aan deze straat stonden lange tijd op de lijst om gesloopt te worden, maar nu is dit een van de hoogtepunten van Düsseldorf.

kiefernstrassa dusseldrof
Metersgrote kunstwerken in Düsseldorf

Street art in Slovenië

De andere kant van Ljubljana

De huizen in de oude binnenstad van Ljubljana staan strak in de verf. Net buiten de ring is de sfeer heel anders. De bekendste gebieden voor street art zijn ROG en Metelkova.

street art ljubljana
Metelkova in Ljubljana

Street art in Bulgarije

Sofia: een nieuwkomer op het gebied van street art in Europa

De scene in Bulgarije is relatief jong, sinds de val van het ijzeren gordijn is Sofia aan een inhaalrace begonnen. Street art begint steeds meer te leven: in een snel tempo worden werken groter, ingewikkelder en kleurrijker.

De street art in Sofia vormt een fijne afwisselingen met de kerken en communistische resten van de stad. 

Tip: boek hier meteen je steet art tour in Bulgarije.

street art sogia
Gratis kunst in Sofia

Straatkunst in Griekenland

Street art in Athene: moderne kunst tussen eeuwenoude opgravingen

Bij Athene denk je aan de Griekse oudheid. Ik tenminste wel.

Maar Athene heeft ook een rauwe kant, zeker sinds de recente regressie. Illegale street art en fraaie murals wisselen elkaar af en zorgen voor een interessant straatbeeld.

In deze blog neem ik je mee langs street art in Athene.

street art in athene
Moderne kunst in Athene

Street art in Portugal

Kunst ligt op straat in Porto en Lissabon

In veel Europese steden zijn kunstwerken geconcentreerd in een bepaald deel van de stad. Dit geldt niet voor Lissabon en Porto. Op bijna iedere straathoek is street art in Portugal!

Voor liefhebbers van internationale namen is Lissabon the-place-to-be. Os Gemeos, Blu zijn hier allemaal vertegenwoordigd.

street art europa lissabon
Van vervallen pand naar kunstwerk. In Lissabon kan dat.

In Porto zijn vooral onbekendere (nationale) kunstenaars te vinden.

Street art in Spanje

Save the best for last: Valencia

Een van mijn favoriete plekjes voor street art in Europa is de Spaanse stad Valencia. Wanneer je dwaalt door het oude centrum, kom je om iedere straat hoek wel weer wat moois tegen.

Valencia is een heerlijk plek om te verdwalen en te ontdekken.

street art valencia
Street art in Valencia

Wat is jouw favoriete plek voor street art in Europa?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry