home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Street art in Ljubljana

Het centrum van Ljubljana is klein en netjes. Huizen zijn glad gepleisterd en staan straks in de verf. Straten zijn schoon en goed onderhouden - er ontbreken geen tegels. Bovendien is het centrum autovrij. 

Ljubljana lijkt misschien geen inspirerende stad voor street artists, maar niets is minder waar. Net buiten de voetgangerszone bekend de stad kleur - op rebelse en ietwat anarchistische wijze.

street art centrum ljubljana
Street art aan de Hribarjevo Nabrezje

street art tivoli ljubljana
Street art bij Tivoli in Ljublaja

Verborgen street art in het oude centrum van Slovenië

Zo op het eerste gezicht lijkt Ljubljana niet echt op een stad met veel street art. De oude binnenstad van Ljubljana ziet er uit om door een ringetje te halen, de meeste gebouwen staan strak in de verf. Als je goed kijkt zul je op sommige plekken graffiti-tags vinden. Zoals ik al eerder aan gaf, ben ik niet zo'n fan van die vorm van street art. 

Een van de meest prominente werken van de stad ligt aan de Hribarjevo Nabrezje, pal aan het water. Deze is eigenlijk niet te missen. Dit is een grote mural gemaakt voor verschillende kunstenaars.

Bij het viaduct van de Cesta 27. Aprila onder de Bleiweisova Cesta zijn ook regelmatig verschillende werken van kings te vinden.

street art ljubljana

street art slovernie
Gezichten op de Trubarjeva

Street art op de Trubarjeva cesta

Wanneer ik aankom in Ljubljana en de taxi uitstapt, maakt mijn hart gelijk een sprongetje. Street art. Veel. Mooi. En dat vlak voor mijn appartement aan de Trubarjeva cesta.

De Trubarjeva cesta is een beetje de alternatieve straat van Sofia. Uit de boxen van een hippe koffiebar schalt Nirvana. Hipsters werken in het zonnetje. De falafelbar doet goede zaken en aan een touw wat over de weg gespannen is, hangen schoenen. "In Brazilië doen bendes dat, als ze iemand vermoorden. Sofia is echter vredig."

Panden en muren zijn fraai beschilderd en vormen een lange galerij.

trubarjeve street art slovenie
Op het terras aan de Truberjeva

ROG: van verlaten fabriek naar street art paradijs

Een bordje bij de ingang van de vervallen fietsenfabriek ROG waarschuwt bezoekers: betreden op eigen risico. De oude fietsfabriek is in 2006 gekraakt. Anno 2017 is iedereen welkom in de vrijstaat.

De fabriekshallen worden gebruikt voor feesten en box-trainingen. Je kunt hier gewoon naar binnen lopen, de meeste ruimtes zitten niet op slot. Een van de hallen is omgebouwd tot een heuse indoor skatebaan. Ik moet even wachten op iemand met een sleutel, maar de skatebaan ziet er echt cool uit. Helaas zijn er geen jonge talenten aan het oefenen - dat is zo gaaf om te zien!

street art rog verlaten fabriek

skatebaan rog ljubljana
Street art en een indoor skatebaan in de ROG

In ROG is geen plekje muur onbenut gebleven: het ene kunstwerk gaat vloeiend over in het volgende kunstwerk.

In de fabriekstuin worden murals afgewisseld met oude auto's en beeldende kunst. De urban jungle wordt afgemaakt met weelderige bloemen en planten. Op het dak van de verlaten fabriek prijkt een grote mural van Blu. 

Lees meer over de ontwikkeling (en mogelijke sloop) van ROG.

blue ljubljana slovenie
Blue op het dak van de ROG: street art als protest tegen de afbraak van de verlaten fabriek

Hippie enclave Metelkova

Een paar honderd meter verderop ligt nóg een street art project: de hippe enclave Metelkova.

Alternatief cultureel centrum Metelkova is de afgelopen jaren gegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden van Ljubljana. Sinds 1993 zijn de oude legerbarakken bezet om afbraak te voorkomen. Er huizen tientallen kunstenaars in en het complex is continu in ontwikkeling. 

metelkova street art

alternatief ljubljana
Street art in Metelkova

In de avonduren is Metelkova een belangrijk uitgaansgebied voor de alternatieve scène, overdag is de vrijstaat bijna uitgestorven. Al heb ik het idee dat ik bekenden wordt als ik tussen de panden struin. Zijn het mensen, of zijn net de ogen van de tientallen katten op een muur? Of is het de mural van de kwallen? Ik weet het niet...

Lees meer over de optredens in Metelkova.

metelkova vrijstaat slovenie
Muurschilderingen in het alternatieve Metelkova

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry