home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Reizen met de trein door Sri Lanka

Ik staar uit het raam. De koele wind speelt met mijn haar. Een groen landschap van glooiende theeplantages glijdt langzaam aan me voorbij. Plots voel ik een klein handje op mijn arm, het meisje naast me biedt me wat roti aan. Een fluittoon maakt een eind aan de beweging van de trein. Sri Lanka is een land dat je bij uitstek per trein ontdekt!

Reizen met de trein door Sri Lanka wordt steeds populairder. Als je naar de foto's en het filmpje hieronder kijkt, dan snap je wel waarom je echt moet kiezen voor de trein! Sri Lanka heeft vele mooie routes, onderweg glijden de mooiste landschappen aan je voorbij terwijl je een praatje maakt met de locals. 

In deze blog vind je alles wat je moet weten voorafgaand aan je Sri Lanka treinreis: de mooiste routes, het boeken van een ticket, de soorten treinen en meer.

bluawe trein sri lanka
Sri Lanka trein: een avontuurlijke manier om rond te reizen

Tips voor treinreizen in Sri Lanka

Reizen met de trein door Sri Lanka is een avontuurlijke (en vaak comfortabele) manier om je te verplaatsen. De trein is mijn favoriete vervoermiddel in Sri Lanka: treinen zijn soms traag, maar nooit saai.

Waar om je op letten tijdens het plannen van het Sri Lanka rondreis net de trein? Op sommige trajecten rijdt niet vaak een trein, je kan daarom beter niet zomaar naar het station gaan. Plan je reis vooraf en houd rekening met de dienstregeling. 

trein jaffna sri lanka
Treinen in Sri Lanka: de ruime tweedeklaswagon van Anuradhapura naar Jaffna

Verschillende klasse treinen in Sri Lanka

Sri Lanka kent twee soorten treinen, de luxe blauwe treinen en de minder luxe rode treinen. Er zijn eerste en tweede klas wagons en op sommige trajecten is er zelfs een derde klasse. 

De verhoudingen tussen de verschillende klassen kunnen ook verschillen van traject tot traject. Zo rijden er treinen tussen Colombo en Jaffna die alleen maar eersteklas (gereserveerde) zitplaatsen hebben. Dit is zeker iets om rekening mee te houden tijdens je Sri Lanka reis. Ik kocht mijn eerste klas treinkaartje een dag voor vertrek op het station. 

Op sommige stations hangt informatie over de samenstelling van de trein. 

reserveren treinkaartje sri lanka
Het reserveren van treinkaartjes in Sri Lanka op het station

Trein Sri Lanka boeken, hoe dan?

Tweedeklas treinen in Sri Lanka kunnen vol zitten. Écht vol. Het is niet fijn om meer dan vijf uur lang in een trein te moeten staan met je backpack op je rug :) Daarom kan het handig zijn je treinkaartjes te reserveren. Dat is heel eenvoudig. 

station sri lanka
Op een klein stationnetje... 

Reizen door Sri Lanka met de trein: de informatievoorziening op het station

Op veel stations hangt de dienstregeling. Hierop staan de vertrektijden van de trein en soms ook de treinsamenstelling. De perrons staan niet aangegeven, wat meestal geen probleem is omdat er op veel stations maar een paar treinen per dag komen.

Toch kan het mis gaan, merkte ik meteen tijdens mijn eerste treinreis in Sri Lanka. Door een vertraagde tuktuk kwam ik een paar minuten voor vertrek van de trein aan op station Ragama. Terwijl vriendlief de tuktuk betaalde, kocht ik twee kaartjes naar Anuradhapura. De baliemedewerker wees met een vage armbeweging in de richting van een gereedstaande trein. Ik checkte nog twee keer of het écht de trein naar Anuradhapura was, en plofte op de grond van de trein die langzaam in beweging kwam. Opgelucht: er gaan niet veel treinen.

treinreis sri lanka
Comfortabel reizen met de trein door Sri Lanka

Een paar uur later verdween de opluchting als sneeuw voor de zon. Ineens stond ik in Kandy en de eerste trein naar Anuradhapura zou de volgende dag pas vertrekken. (Gelukkig gingen er bussen.) Oeps. Ik was gewoon de foute kant op gestuurd! Achteraf had ik beter bus van Negombo naar Anuradhapura kunnen nemen, dat was een stuk sneller geweest.

Ergo: de informatievoorziening op het station is soms suboptimaal - het wisselt echt van station tot station. Zorg dat je op tijd bent, en check bij verschillende mensen of je écht goed zit

Mijn ervaringen met treinen in Sri Lanka

Goed, mijn eerste kennismaking met de Sri Lanka trein verliep miet helemaal soepel. Toch zat ik tijdens mijn Sri Lanka vakantie van drie weken meer dan twintig uur in de trein. Ik legde een afstand af van ongeveer achthonderd kilometer.

Ik reisde van Negombo naar Kandy. (Dat was een foutje.) Daarna reisde ik van Anuradhapura naar Jaffna en terug. Ook legde ik het traject Ella - Haputale - Kandy - Colombo per trein af, met een lange stop in Haputale en Kandy.

blauwe trein sri lanka
De beroemde blauwe trein in Sri Lanka

Trein Kandy naar Ella: een van de mooiste treinreizen ter wereld

De treinreis Kandy - Ella is een van de mooiste treinreizen ter wereld. Dit is echt een must do tijdens je reis door Sri Lanka! De landschappen die je onderweg passeert zijn fenomenaal, vooral op het traject tussen Haputale en Ella.

Snel is de trein niet op dit traject: het traject Haputale - Ella is slecht 24 kilometer en duurt iets meer dan een uur. Als je geen vertraging hebt.

Tips voor het reserveren van treintickets voor de mooiste treinreis Sri Lanka

De trein van Haputale naar Ella (eigenlijk de trein van Kandy naar Ella) is zeer populair onder toeristen en zit vaak bomvol. Wil je verzekerd zijn van een comfortabele treinreis? Wellicht heb je wat aan deze tips voor de mooiste treinreis ter wereld.

Rondom weekenden en lokale feestdagen is het extra druk in de trein - dan reizen er meer locals. Zeker tijdens de Perahera in Kandy zitten de treinen overvol. Het kan handig zijn hier je reisschema op aan te passen.

uitzixcht treinreis sri lanka
Uitzicht vanuit de trein

Go with the flow: liever niet!

De trein Kandy - Ella is populairder dan de treinreis van Ella naar Kandy. Heb je geen zin in trein die afgeladen vol zijn met westerse toeristen? Reis dan tegen de stroom in en neem de trein vanuit Ella in plaats van de trein vanuit Kandy.

Heb je mijn route door Sri Lanka van dag tot dag al gezien?

Wil je op een doordeweekse dag van Ella naar Haputale of Kandy reizen en heb je geen gereserveerde zitplaats kunnen bemachtigen? Vanuit Ella ben je in een half uur met de tuktuk in Dembola. Dit is het station vóór Ella. Hier is de trein meestal nog een stuk leger. Als je instapt op station Dembola heb je daardoor meer kans op een zitplaats.Want geloof me: het station van Ella is een heksenketel. Iedereen probeert zo snel mogelijk in de trein te stappen en dat gaat niet altijd even georganiseerd.

rookverbod trein
Niet roken in de trein. Of zoiets.

De vroege ochtendtreinen (de blauwe treinen) van naar Haputale en Kandy zijn drukker dan de treinen in de middag. De rode trein van 10.56 vanuit Ella is niet zo vol, ideaal als je naar Haputale of Nanu-Oya (voor Nuwara Eliya en World's End) wilt! Het nadeel voor reizigers naar Kandy is dat deze trein niet in Kandy stopt, het is echter mogelijk om uit te stappen in Peradeniya en met de tuktuk verder te reizen. Dit is ongeveer zes kilometer.

Tot slot een laatste tip: probeer tijdens de treinreis van Ella naar Haputale een zitplaats aan de rechterkant van de trein te bemachtigen. Daar is het uitzicht het mooist.

brug trein sri lanka
Nine Arch brug bij Ella

Zitten in de deuropening met de wind in je haar

Ik typ bijna vijftienhonderd woorden over treinen in Sri Lanka en het krijgen van een zitplaats, maar stiekem is het ook heerlijk om in de deur te zitten of staan tijdens de treinreis. Wind in het haar, camera naar buiten, vrijheid. Selfie time.

De deuropening is erg populair onder toeristen. Dat snap ik wel, in de deuropening kun je genieten van de mooiste uitzichten van je Sri Lanka rondreis. Sommige reizigers duwen echter iedereen aan de kant om een zitplaats te bemachtigen. Ze gooien hun tassen op een aantal stoelen om plekken te reserveren voor hun matties. Vervolgens wurmen ze een weg door de mensen die in het gangpad staan om zelf in de deuropening te gaan zitten. Dit is zo asociaal als je het mij vraagt! 

Het is prima om in de deur te zitten, maar gun dan anderen een stoel. Zo houd je reizen met de trein door Sri Lanka het leuk voor iedereen.

Ik heb gesproken.

Praktische tips voor reizen met de trein door Sri Lanka

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry