home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/03/2019

Reizen met de trein door Sri Lanka

Ik staar uit het raam. De koele wind speelt met mijn haar. Een groen landschap van glooiende theeplantages glijdt langzaam aan me voorbij. Plots voel ik een klein handje op mijn arm, het meisje naast me biedt me wat roti aan. Een fluittoon en plots komt de trein tot stilstand.

Reizen met de trein door Sri Lanka wordt steeds populairder. Als je naar de foto's en het filmpje hieronder kijkt, dan snap je wel waarom! Onderweg glijden de mooiste landschappen aan je voorbij terwijl je een praatje maakt met de locals.

bluawe trein sri lanka
Reizen met de trein door Sri Lanka

Tips voor reizen met de trein door Sri Lanka

Reizen met de trein door Sri Lanka is een avontuurlijke (en vaak comfortabele) manier om je te verplaatsen. Treinen zijn soms traag en niet accuraat, maar nooit saai.

Sri Lanka kent twee soorten treinen, de luxe blauwe treinen en de minder luxe rode treinen. Treinen rijden zeer infrequent, het is daarom het handig je een beetje voor te bereiden en niet zomaar naar het station te gaan. Deze blog helpt daarbij.

trein jaffna sri lanka
Treinen in Sri Lanka: de ruime tweedeklaswagon van Anuradhapura naar Jaffna

Verschillende klasse treinen in Sri Lanka

In Nederland heb je eerste en tweede klas wagons, in Sri Lanka komt daar een derde klas bij.

Niet alle treinen in Sri Lanka hebben alle klassen. De verhoudingen tussen de verschillende klassen kan ook verschillen van traject tot traject. Zo rijden er treinen tussen Colombo en Jaffna die alleen maar eersteklas (gereserveerde) zitplaatsen hebben.

Soms vind je op het station informatie over de samenstelling van de trein. 

reserveren treinkaartje sri lanka
Het reserveren van treinkaartjes in Sri Lanka op het station

Reserveren van treinkaartjes in Sri Lanka

Tweedeklas treinen in Sri Lanka kunnen vol zijn. Écht vol. Het is niet fijn om meer dan vijf uur lang in een trein te moeten staan met je backpack op je rug :)

station sri lanka
Op een klein stationnetje... 

Reizen met de trein door Sri Lanka: de informatievoorziening op het station

Op veel stations hangt de dienstregeling. Hierop staan de vertrektijden van de trein en soms ook de treinsamenstelling. De perrons staan niet aangegeven, wat meestal geen probleem is omdat er op veel stations maar een paar treinen per dag komen.

Toch kan het mis gaan, merkte ik meteen tijdens mijn eerste treinreis in Sri Lanka. Door een vertraagde tuktuk kwam ik een paar minuten voor vertrek van de trein aan op station Ragama. Terwijl vriendlief de tuktuk betaalde, kocht ik twee kaartjes naar Anuradhapura. De baliemedewerker wees met een vage armbeweging in de richting van een gereedstaande trein. Ik checkte nog twee keer of het écht de trein naar Anuradhapura was, en plofte op de grond van de trein die langzaam in beweging kwam. Opgelucht: er gaan niet veel treinen.

treinreis sri lanka
Comfortabel reizen met de trein door Sri Lanka

Een paar uur later verdween de opluchting als sneeuw voor de zon. Ineens stond ik in Kandy en de eerste trein naar Anuradhapura zou de volgende dag pas vertrekken. (Gelukkig gingen er bussen.)

Ergo: de informatievoorziening op het station is soms suboptimaal - het wisselt echt van station tot station. Zorg dat je op tijd bent, en check bij verschillende mensen of je écht goed zit

Mijn ervaringen met treinen in Sri Lanka

Goed, mijn eerste kennismaking met reizen met de trein door Sri Lanka verliep miet helemaal soepel. Toch zat ik in de drie weken die volgden meer dan twintig uur in de trein. Ik legde een afstand af van ongeveer achthonderd kilometer.

Ik reisde van Negombo naar Kandy. (Dat was een foutje.) Daarna reisde ik van Anuradhapura naar Jaffna en terug. Ook legde ik het traject Ella - Haputale - Kandy - Colombo per trein af, met een lange stop in Haputale en Kandy.

blauwe trein sri lanka
De beroemde blauwe trein in Sri Lanka

De trein van Kandy naar Ella: een van de mooiste treinreizen ter wereld

De trein van Kandy naar Ella is een van de mooiste treinreizen ter wereld. Dit is echt een must do tijdens je reis door Sri Lanka! De landschappen die je onderweg passeert zijn fenomenaal, vooral op het traject tussen Haputale en Ella.

Snel is de trein niet op dit traject: het traject Haputale - Ella is slecht 24 kilometer en duurt iets meer dan een uur. Als je geen vertraging hebt.

Tips voor het reserveren van treintickets voor de trein van Kandy of Haputale naar Ella

De trein van Haputale naar Ella (eigenlijk de trein van Kandy naar Ella) is zeer populair onder toeristen en zit vaak bomvol. Wil je verzekerd zijn van een comfortabele treinreis? Wellicht heb je wat aan deze tips voor de mooiste treinreis ter wereld.

Rondom weekenden en lokale feestdagen is het extra druk in de trein - dan reizen er meer locals. Zeker tijdens de Perahera in Kandy zitten de treinen overvol. Het kan handig zijn hier je reisschema op aan te passen.

uitzixcht treinreis sri lanka
Uitzicht vanuit de trein

Go with the flow: liever niet!

De treinreis van Kandy naar Ella is populairder dan de treinreis van Ella naar Kandy. Toch kun je nog altijd ontsnappen aan de drukte.

Wil me meer kans op een zitplaats? Zit je liever tussen de locals dan tussen de toeristen? Reis dan van vanuit Ella naar Haputale (of Kandy)! Je maakt dan net een ander rondje door Sri Lanka dan de grote massa.

Heb je mijn route door Sri Lanka van dag tot dag al gezien?

Wil je op een doordeweekse dag van Ella naar Haputale of Kandy reizen en heb je geen gereserveerde zitplaats kunnen bemachtigen? Vanuit Ella ben je in een half uur met de tuktuk in Dembola. Aangezien de grote stroom toeristen in Ella in zal stappen, het je station Dembola meer kans op een zitplaats.

rookverbod trein
Niet roken in de trein. Of zoiets.

De vroege ochtendtreinen (de blauwe treinen) van naar Haputale en Kandy zijn drukker dan de treinen in de middag. De rode trein van 10.56 vanuit Ella is niet zo vol, ideaal als je naar Haputale of Nanu-Oya (voor Nuwara Eliya en World's End) wilt! Het nadeel voor reizigers naar Kandy is dat deze trein niet in Kandy stopt, het is echter mogelijk om uit te stappen in Peradeniya en met de tuktuk verder te reizen. Dit is ongeveer zes kilometer.

Tot slot een laatste tip: probeer tijdens de treinreis van Ella naar Haputale een zitplaats aan de rechterkant van de trein te bemachtigen. Daar is het uitzicht het mooist.

brug trein sri lanka
Nine Arch brug bij Ella

Zitten in de deuropening met de wind in je haar

Ik typ bijna vijftienhonderd woorden over treinen in Sri Lanka en het krijgen van een zitplaats, maar stiekem is het ook heerlijk om in de deur te zitten of staan tijdens de treinreis. Wind in het haar, camera naar buiten, vrijheid. Selfie time.

Sommige reizigers duwen iedereen aan de kant om een zitplaats te bemachtigen. Ze gooien hun tassen op een aantal stoelen om plekken te reserveren voor hun matties. Vervolgens wurmen ze een weg door de mensen die in het gangpad staan om zelf in de deuropening te gaan zitten.

Dit is zo asociaal als je het mij vraagt! Prima als je in de deur wilt zitten, maar gun dan anderen een stoel. Zo houd je reizen met de trein door Sri Lanka het leuk voor iedereen.

Ik heb gesproken.

Praktische tips voor reizen met de trein door Sri Lanka

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry