home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Respectvol reizen

Reizen kan best overweldigend zijn. Nieuwe geuren prikkelen je neus, je watertand bij het zien van al die lekkere lokale gerechten. Terwijl je je weg probeert te vinden in een nieuw land (of zelfs nieuw continent) genieten je ogen van kleurrijke schouwspelen om je heen. Je wilt zien en ervaren. Prima - maar doe het respectvol

respectvol kleden
Pas je kleding aan op reis

1. Respecteer de lokale religie

In Iran draag je als vrouw een hoofddoek, in Bali mag je een tempel niet in tijdens de menstruatie. Misschien vind je dit als nuchtere Nederlander raar, maar pas je een beetje aan aan het land waar je reist.

Dit betekent ook dat je in veel landen bedekt moet kleden: in de regel is het voldoende om je schouders en knieën te bedekken.

2. Do like the locals do

Zie je dat mensen om je heen hun schoenen uit doen bij een tempel of moskee? Doe je schoenen uit als je naar binnen wilt. Zie je een jonge vrouw een sjaaltje om haar hoofd wikkelen bij een kerk? Volg haar voorbeeld.

Als je je gedraagt als de lokale bevolking om je heen, dan moet het wel goed zijn! (Let hierbij wel op verschillen tussen mannen en vrouwen.)

Bijkomend voordeel: door te reizen als een local kun je geld besparen op reis!

respect schoene
Doe net als de locals je schoenen uit voordat je de moskee in gaat

3. Kopieer geen ongepast gedrag

Zie je groepjes aangeschoten toeristen in zwemkleding door de supermarkt banjeren? Zie je toeristen naakt in een tempel selfies maken? Krast iemand zijn naam in een eeuwenoude boom?

Ongepast gedrag bij andere toeristen is geen vrijbrief om je eigen grenzen te verleggen!

4. Verdiep je in de lokale taal

Je hoeft geen talenwonder te zijn om eenvoudige begrippen als 'hallo' en 'dankjewel' in de lokale taal te kunnen zeggen. Je merkt direct dat locals dit op prijs stellen.

Een gulle lach is je beloning.

taal respect
Leer wat lokale woordjes

5. Altijd blijven lachen

Over lachen gesproken: blijf lachen op reis, ook als het tegenzit. Je krijgt weinig gedaan wanneer je boos wordt, sterker nog, in veel culturen betekent dit gezichtsverlies.

Doe je iets doms als reiziger? Niemand blijft lang boos als jij je vriendelijkste gezicht opzet

6. Behandel de ander met respect

Soms word je helemaal dol van de verkopers die wat aan willen smeren of van de taxi's die te hoge prijzen vragen. Gedraag je respectvol en bedank de ander vriendelijk.

Misschien kun je wel afdingen en een eerlijke prijs proberen te krijgen? Lees alles over respectvol afdingen op reis.

respectvol fotograferen
Respectvol fotograferen op reis: duw niet zomaar iemand een camera onder de neus!

7. Respectvol fotograferen op reis

Niks is leuker dan het maken van foto's van al die bijzondere mensen die je onderweg ontmoet. Van de geitenhoeder in Bolivia tot de sikh in Nepal. Duw niet iemand zomaar een camera onder de neus, maar vraag toestemming. Als je contact maakt met mensen leidt dit tot mooiere plaatjes!

Lees meer over ethische dilemma's in de portretfotografie.

8. Ruim je rotzooi op

Ik word er oprecht verdrietig van als ik sommige stranden zie. Overal liggen plastic flessen en ander afval. Waarom kunnen mensen pakken koek en blikjes drinken meenemen tijdens een trekking, maar belandt de lege (en lichtere) verpakking daarna op de grond?

Ruim gewoon je rotzooi op. Simple as that.

afval zee
Te veel afval belandt in de zee....

9. Bescherm de natuur om je heen

Olifanten zijn niet gemaakt om op te rijden. Walvishaaien hoeven niet te worden gevoerd. En het stropen van dieren is al helemaal uit den boze! Wees lief voor de natuur om ons heen zodat we er nog lange tijd van kunnen genieten.

10. Koop geen foute souvenirs

Armbandjes van koraal, oorbellen van zeldzame schelpen en beeldjes van ivoor. Zolang toeristen deze producten blijven kopen, zullen handelaars ze blijven maken.

Laat foute souvenirs liever links liggen. Op de website van de douane zie je wat wel en niet mag.

11. De positieve impact van reizen

Ik ben er van overtuigd dat individuele reizigers veel voor een land en de lokale bevolking kunnen betekenen. Geld uit toerisme kan helpen monden te voeden en kan worden gebruikt voor natuurbehoud.

Wil je meer tips voor respectvol reizen? Jessica van Corners of the World schreef over positive travel en duurzaam reizen. Daisy van All Day Every Daisy heeft een interessante blog over de positieve impact van sociaal ondernemen.

koraal import bedreigd
Koraal uit Indonesië: een fout souvenir 

Heb jij aanvullingen op deze blog over respectvol reizen? Laat ze achter bij de reacties!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry