home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


3x50 2015

Iedereen die me volgt op Facebook kan het niet ontgaan zijn: ik heb in 2014 meegedaan aan het 3x50-project: samen met 49 andere fotografen heb ik 50 weken lang een foto gemaakt met mijn 50mm lens. Dit is me goed bevallen, en met gepaste trots kan ik mededelen dat ik gewoon nóg een jaartje mee doe aan 3x50 2015.

Waarom zijn fotoprojecten leuk?

Meedoen aan een fotoproject

Fotoprojecten dwingen je om de camera ter hand te nemen en foto's te maken. Ze dwingen je om tijd te maken in die drukke agenda om creatief bezig te zijn en even de boel de boel te laten. Eerlijk is eerlijk: in 2014 zaten er beslist ook foto's tussen die 'snel even tussendoor' geschoten zijn, maar een aantal van die pareltjes waren echt 'me-time' en pure ontspanning.

Voor 3x50 2015 zijn inmiddels 50 fotografen geselecteerd, maar er zijn volop andere projecten waar je aan mee kan doen. Voor de echte die-hards (ikke niet hoor!) zijn er zelf projecten waarvoor je 365 dagen per jaar een foto moet maken. Vraag eens rond (op fotografiefora) en zoek iets wat bij je past.

Het leuke van een fotoproject van een jaar is dat je meteen een jaaroverzicht hebt. Ik kijk met veel plezier naar mijn 3x50-jaaroverzicht.

Fotograferen met een primelens

Voor het 3x50-project maak ik wederom gebruik van mijn Canon 'plastic fantastic'. Deze lens is toch wel een must-have voor iedere fotograaf. Doordat er weinig glaswerk in de lens zit, is de lens erg licht. Makkelijk om mee te nemen in de veel te zware fototas! De lens is helder waardoor je zelfs met weinig licht nog scherpe foto's kan maken. De grote diafragma-opening geeft bovendien de mogelijkheid om met een zeer kleine scherptediepte te fotograferen, wat verrassende effecten kan opleveren.

'Elk voordeel hep zijn nadeel'. Met een primelens kun je niet zoomen. Je zal foto's anders moeten kaderen, of een paar stapjes naar voren of naar achter lopen en een ander standpunt kiezen. Als lopen niet kan, dan moet je creatief zijn en roeien met de riemen die je hebt! Een primelens stimuleert daarmee je creativiteit, en dwingt je ook om out-of-the-box te denken en te experimenteren.

En dat is handig!

In gedachte ben ik terug in Nepal. Voor me staat een mevrouw me prachtig beschilderde handen, en op mijn camera zit een 11-18mm lens. Geen goede lens voor portretten, maar ik kan het ook niet maken de lens te verwisselen en de foto een minuut later te maken. Ik handel snel en kies voor een heel ander perspectief, wat uiteindelijk bovenstaand plaatje oplevert. En ik vind hem mooi, inclusief de vertekening van de grote hand. Snel kunnen schakelen en creatief zijn is een must in de fotografie.

Thema 'beweging'

In 2014 heb ik niet volgens een vast thema gewerkt, maar ik heb genoeg vertrouwen om in 2015 die extra uitdaging wél aan te gaan. Ik kies voor 'beweging'. Ik wil vrijheid binnen een kader, dus de beweging zal zich niet beperken tot het fotograferen van vervoermiddelen waarmee je je kan voortbewegen. Ik wil ook wolken en water vangen, beweging laten bevriezen, gebruik maken van creatieve strepen van ondermeer nachtfotografie en nog veel meer.

Zie hier, de eerste van een serie van 50 foto's. Ben jij benieuwd wat ik de komende 50 weken ga doen? Ik zal je een geheimpje verklappen: dat weet ik zelf ook nog niet....

Heb jij wel eens meegedaan aan een fotoproject? En heb jij nog ideetje voor mij om 'beweging' vast te leggen? Laat je reactie hier achter.

 


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry