home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Street art in Sofia: van bomber naar king

Sofia is een openluchtmuseum. De gouden koepels en ornamenten van verschillende kerken schitteren in de zon. Een minaret siert de horizon, afgewisseld met ruïnes van de oude stad Serdica. Daarnaast is in Sofia veel street art te vinden - en de collectie groeit nog steeds!

sofia taart
Het optimaal benutten van de urban space

De ontwikkeling van street art in Sofia

De opkomst van street art begon in de jaren 60 in New York en Philadelphia. In de eerste plaats werden de straten versierd met tags van rivaliserende gangs. Graffiti werd geboren. Geleidelijk aan werden de werken mooier en complexer. Fraaie muurschilderingen zorgden er voor dat street art toegankelijker werd.

street art bozko sofia
Mural gemaakt door Bozko

In Bulgarije begon street art zich pas te ontwikkelen in de jaren 90, na de val van het communisme en het openen van de grenzen.

Van bomber naar king

In Sofia zijn (nog) niet veel werken van internationale kunstenaars. De binnenstad en vooral de buitenwijken staan vol met tags en bombs van kleine (beginnende) kunstenaars. Doel van deze graffiti: zo snel mogelijk zichtbaar worden op veel plekken. Deze werken worden gemaakt binnen een paar minuten en zijn weinig complex. (Om eerlijk te zijn spreekt deze vorm van 'kunst' me niet echt aan, en zie ik dit soms zelfs als vervuiling van het straatbeeld...) 

street art bulgarije
Tags en eenvoudige murals

Hoe ingewikkelder het kunstwerk, hoe meer aanzien voor de artiest. En zo kan een kleine jongen langzaam doorgroeien en zich ontwikkelen tot een king: de maker van een kunstwerk met verschillende kleuren en ingewikkelde vormen. De kunst wordt daarmee veelal toegankelijker voor een groter publiek. Daarnaast telt Sofia een aantal fascinerende murals: muurgrote street art, vaak in opdracht.

melon sofia
Melon face

Free street art tour Sofia

Street art is mooier als je weet wat je ziet. Als je de betekenis achter een mural kent. Ik sluit me daarom aan bij een free street art tour door Sofia. Gids Stella leidt een internationaal groepje belangstellenden langs de mooiste plekjes van Sofia. De urban space van de stad wordt optimaal benut.

"Een tour is beet spannend. Soms is een werk ineens verdwenen, dan moet ik mijn route aanpassen."

street art sofia tour

india oostblok mural
India en het oostblok komen samen in werken van Nasimom

Nasimom: de beroemdste kunstenaar van Bulgarije

Tijdens de free street art tour maak ik kennis met het werk van Nasimom, een Bulgaarse artiest die een tijdje in Canada en India heeft gewoond. Zijn murals zijn mooi, en de symboliek erachter spreekt me aan. Bulgaarse symbolen (als brood en olijven) worden op subtiele wijze gecombineerd met Indiase en Hindoestaanse symboliek.

140 ideas sofia
Kleurrijke mural door het collectief 140 ideas

Slapen in een street art hostel

Ik bezoek Sofia met mijn moeder en slaap in een appartement aan de rand van het centrum. Maar Sofia heeft ook een heus street art hostel!

Het art hostel is - hoe kan het ook anders - gedecoreerd met street art. Of heet dat anders wanneer het in de gang van een hostel geschilderd is? In de kelder van het hostel is een bar een een lounge hoek. Hier zitten de (lokale) grote namen bij elkaar op weg naar een volgende project.

art hostel sofia
Fraaie spray can art in het Art Hostel in Sofia

Het art hostel is een inspirerende plek, en ik probeer een eigen tag te ontwerpen. Mijn muze laat me echter in de steek :) Ik ben meer een fotograaf dan een tekenaar van de straat....

Boek hier je Street art tour door Sofia.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry