home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Waarom ik geen digital nomad wil zijn

Het lijkt steeds populairder te worden: bloggers die stoppen met werk in loondienst. Bloggers die bewust alles achterlaten in Nederland en besluiten 'digital nomad' te worden. Dat schreeuwen ze dan zo hard mogelijk van de daken - je moet toch wat doen om op te vallen in het online wereldje.

Hieronder een aantal tips om geld te verdienen met je blog - en vooral ook waarom ik NIET fulltime blogger of digital nomad wil zijn.

persreis kroatie
Kroatië tijdens een individuele persreis

Gratis reizen voor bloggers

Gratis op vakantie met je blog

Is het geen droom? Reisblogger zijn en allemaal gratis reizen mogen maken? Lekker het hele jaar vakantie?

Steeds vaker krijg ik vragen van newby bloggers die gratis vakanties willen scoren. Laat ik je uit die droom helpen: het kost tijd om een kwalitatieve blog op te zetten en een netwerk van volgers op te bouwen. De kans dat je het eerste jaar interessante uitnodigingen krijgt voor een gratis reis is niet zo groot.

Als je blogt omdat je het leuk vind, is het geen probleem dat je (nog) geen gratis persreizen maakt. Blog je voor de gratis reizen, dan is de kans groot dat je snel gefrustreerd raakt en af haakt. 

Er zijn verschillende soorten blog- en persreizen. Eigenlijk is alles mogelijk. 

Mijn langere reizen betaal ik trouwens uit eigen zak. Weekendjes weg zijn vaak (deels) gesponsord. 

persreis jordanie
Bloggers aan het werk in Jordanië

De als-je-er-toch-bent-moet-je-alles-zien groepsreis

Soms ben je als reisblogger op stap met een grote groep bloggers en online influencers. Alles is verzorgd: je krijgt gratis een vliegticket, overnachtingen, eten en drinken. Je programma staat vast van A tot Z, en voorafgaand aan de reis worden er afspraken gemaakt over het aantal te verschijnen blogposts en posts op sociale media. 

Deze persreizen zijn het zwaarst. Het programma is twee keer zo vol als wat normale mensen tijdens een reis doen. Je hebt nauwelijks tijd om rustig te douchen of te slapen. Als je geluk hebt is er een bad: de ideale werkplek tijdens een drukke persreis ;)

De mijn-regio-is-het-mooiste rondreis

Individueel op stap, maar toch geleefd worden. In een huurauto reis je van verkeersbureau naar verkeersbureau. Elk verkeersbureau zet zijn beste beentje voor, en voor je er erg in hebt is je programma overvol.

Ik heb 'nee' leren zeggen. 

orchidee viroinval
Wilde orchideeën tijdens een blogtrip naar België

De hier-heb-je-een-hotel-en-zoek-het-maar-uit reis

Stiekem vind ik deze persreizen vaak het leukste. Een bestemming geeft me eten en een overnachting, reiskosten zijn voor eigen rekening. Ter plekke doe ik waar ik zin in heb en wat bij mijn blog past.

In Viroinval in België heb ik bijvoorbeeld een paar uur besteed aan het fotograferen van wilde orchideeën en libellen. Dat is iets wat de gemiddelde blogger niet snel zal doen - maar daarin onderscheid ik mij. Heerlijk! 

Tot zover de soorten persreizen. Collegablogger Tikva schreef meer over gratis vakanties.

Hoe kom je aan gratis reizen?

Hoe kom je aan gratis persreizen? Schrijf je in bij PR-bureaus, ga netwerken op bijvoorbeeld de vakantiebeurs en houd speciale Facebookgroepen in de gaten. Soms komen ook op Twitter interessante aanbiedingen voorbij. 

Zorg dat je online opvalt, op den duur word je vanzelf benaderd.

blogger sri lanka
Uitwaaien in Sri Lanka

Geld verdienen met je reisblog

Leuk, die gratis reizen. Maar hoe verdien je geld met bloggen?

Directe inkomsten

Ik verdien geld met mijn blog, daar ben ik eerlijk in. Ik haal niet veel directe inkomsten uit mijn blog, de afgelopen jaren was het iets meer dan duizend euro per jaar.

Dat geld krijg ik voor het plaatsen van een linkje of advertorial. Sinds kort heb ik een aantal affiliatielinks op IkReis staan: boek jij via die link, dan krijg ik een klein percentage over het product wat je koopt. Jij betaalt niets extra's, ik krijg een stukje waardering.

Indirecte inkomsten

Mijn blog is mijn visitekaartje, via mijn blog geef ik ook fotografiecursussen en verkoop ik foto's. Ik zou meer tijd in acquisitie kunnen steken, maar daar heb ik (helaas?) geen tijd voor.

geld verdienen met bloggen
Geld verdienen met je blog

Een kijkje in mijn spaarpot

Op dit moment genereer ik 1500-2000 euro aan inkomsten per jaar met IkReis. Dat geld gebruik ik voor onderhoud van IkReis en investeer ik in fotoapparatuur. Over het beetje geld wat ik overhoud moet ik uiteraard inkomstenbelasting betalen. 

Werken en reizen als digital nomad

Steeds meer mensen kiezen voor een bestaan als digital nomad. Ze zeggen hun (vaste) baan en huis op en kiezen ervoor om locatie onafhankelijk te werken. Digital nomads hebben niet veel nodig: vaak is een laptop met een goede internetverbinding genoeg. Ideaal als je werken en veel reizen met elkaar wilt combineren!

Twijfel je of dit werkt? Internationale blogs als PlanetD en Goats on the road verdienen meer dan US$ 100.000 per jaar!

De meeste digital nomads verdienen minder ;) Er zijn maar weinig mensen die echt hun volledige inkomen uit hun blog halen. Digital nomads zijn slimme ondernemers die geld verdienen met bijvoorbeeld schrijven, vertaalwerk, het bouwen en beheren van websites enzovoort. Digital nomad zijn is dan ook geen beroep, maar een levensstijl.

Wat kun je doen om geld te verdienen als digital nomad? Ervaringsdeskundige Jessica deelt een aantal tips.

Waarom ik geen full time blogger of digital nomad wil zijn

Ik het hartstikke leuk om een reisblog te hebben. Het bloggen heeft mij veel gebracht. Ik heb leuke mensen leren kennen en ben op plekken geweest waar ik uit mezelf niet zo snel gekomen zou zijn. 

Toch is het niks voor mij om mijn hoofdinkomen met (of via) deze blog te genereren. 

blogreis
Werk voor de klas

Ik vind mijn werk (in loondienst) leuk

Ik sta vier dagen per week voor de klas. Ik houd van het contact met mensen, ik vind het leuk om de ontwikkeling van mijn leerlingen te volgen en hun iets te leren.

Ik heb bewust voor het onderwijs gekozen, omdat ik betekenisvol wil zijn. Amen.

Natuurlijk zijn er dingen aan mijn werk die ik minder leuk vind, maar dat heb je in iedere baan. De combinatie van onderwijs en bloggen werkt voor mij ideaal.

IkReis doet geen concessies voor geld

Driehonderd euro voor een advertorial over verzekeringen? Nee, dank je. Ik heb niks met verzekeringen, en mijn meeste lezers ook niet.

Ik plaats alleen content waar ik écht achter sta. Ik geef tips vanuit mijn hart. Ik wil niet de vijftigste blogger zijn die voor een kleine vergoeding de zoveelste blog schrijft over een waterfles. Ik hoef geen concessies te doen omdat ik anders mijn hypotheek niet kan betalen.

Wanneer een bedrijf bij mij en mijn lezers past, werk ik graag samen. 


Ruzie met cijfertjes, de nachtmerrie van iedere blogger... 

Succesvol bloggen is niet alleen maar leuk

Bloggen is meer dan stukjes schrijven en foto's maken. Bloggen heeft ook minder leuke kanten. Aanpassingen achter de schermen omdat Google zijn algoritme heeft aangepast. Het analyseren van cijfertjes en het aanpassen van de SEO van een artikel. Het plaatsen van affiliatielinks en het schrijven van facturen. Dingen die er nu eenmaal bij horen, maar niet altijd even leuk zijn (vind ik).

Toch zijn deze dingen belangrijk, ook voor mij. Ik wil dat IkReis blijft groeien en steeds meer mensen inspireert. Ik wil mijn inkomsten uit affiliatielinks verhogen: een financiële buffer is nooit weg.

Wie weet kies ik er ooit voor om een dag minder in loondienst te gaan werken. De werkdruk in het onderwijs is hoog en soms is mijn werk fysiek zwaar (hallo whiplash!).

IkReis staat voor eerlijke content

Op IkReis vind je geen pakkende titels als "Wist je dat Iran het veiligste land ter wereld is?"

Ik heb gereisd door Iran en voelde me geen moment onveilig. Toch kies ik voor een andere titel. De ervaring van een enkele reiziger is niet statistisch significant. Ik heb nog niet alle 196 onafhankelijke landen bezocht. Ik krijg jeuk van click baits die halve waarheden pretenderen. 

Ik ben IkReis gestart omdat ik mijn persoonlijk ervaringen wilde delen, en dat doe ik nog steeds. Dag prestigieuze titels en loze inhoud. 

fotografie noorderlciht
What you think I'm doing....

Mensen die continu een oordeel klaar hebben....

Ik ben gewend dat mensen een mening hebben over mij en mijn functioneren. Ik sta open voor feedback, maar dan wel graag gegrond!

Als het moet kan ik in een uurtje tijd een aantal kwalitatieve foto's maken. Fotograferen is een vak. Als je íets leert van persreizen, dan is het snel presteren. Dat ik de rest van de dag (bijvoorbeeld) aan het werk ben, dat vergeten mensen voor het gemak. "Jij bent toch alleen maar op vakantie?" Nou, nee. Zoals je hierboven kunt lezen werk ik bijna fulltime, en zit ik midden in een vervelende revalidatie. Maar dat is geen content die past bij IkReis, dus daar schrijf ik niet wekelijks over. En zo zijn er wel meer dingen die ik niet belangrijk genoeg vind om te delen/die te belangrijk zijn om te delen. 

blogger vuur
... what I'm actually doing

IkReis is Jenny, ik doe wat ik wil

Met mijn 1,87 ben ik geen lief en schattig poppetje, en dat zal ik nooit worden. Op reis draag ik geen zwierende jurken met bijpassende hoeden. Make up is niet mijn ding.

Ik onderscheid mij niet door mijn looks, maar door het plaatsen van unieke content en foto's. Sommige blogs worden gemiddeld tien keer per maand gelezen (bijvoorbeeld mijn blog over het Saulog festival in de Filipijnen), terwijl andere blogs meer dan duizend unieke bezoekers per maand ontvangen.

Op beide ben ik trots! Ik wil mensen inspireren en laten zien hoe mooi de wereld is. Mijn hart kiest mijn bestemming, niet het aantal bezoekers wat een blog over die bestemming zal opleveren. 

Ik ben te eigenwijs om groot en rijk te worden. Ik heb andere ambities.

blogreis slovenie
Tijdens een blogreis regent het wel eens ;)

Disclaimer: Ik respecteer ieders keus. Prima als je het niet met me eens bent. Ik vind je daardoor niet een slechtere blogger of een minder leuk persoon. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry