home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Reistips en bezienswaardigheden in Leipzig

Soms heb je een bepaald beeld van een stad, en dat blijkt gewoon he-le-maal niet te kloppen. Ik had dat met Leipzig. Ik verwachtte een Oost-Duitse stad met een rauw randje, maar in plaats daarvan sta ik midden in een hippe studentenstad met veel Jugendstil en andere leuke bezienswaardigheden. Leipzig heeft alles in zich voor een geslaagde stedentrip.

Leipzig ligt op zo’n zes uur rijden vanaf Utrecht. Persoonlijk vind ik dat aan de verre kant voor een weekendje weg, maar gelukkig ben ik vrij op vrijdag en kan ik vroeg vertrekken. Net na de lunch sta ik klaar om de bezienswaardigheden van Leipzig te ontdekken. Mijn Leipzig stedentrip kan beginnen.

Wat te doen in Leipzig? Lees snel verder voor de leukste bezienswaardigheden van Leipzig en omgeving.

panoramatoren leipzig duitsland
De panoramatoren is een van de interessante plaatsen in Leipzig Duitsland

De bezienswaardigheden in Leipzig centrum liggen op loopafstand van elkaar. Dat is handig!

De Panoramatoren in Leipzig Duitsland

De Panoramatoren van Leipzig ligt in het hart van de stad. De toren heeft de vorm van een opengeslagen boek: ooit was deze toren onderdeel van de universiteit van Leipzig. Toen de universiteit in geldnood kwam, is de toren verkocht. Nu zitten er verschillende bedrijven in. Op het dak van de toren is een panoramadek en een bar. Vanaf de toren geniet ik van het uitzicht over Leipzig Centrum.

Toegang tot het panoramadek bedraagt drie euro. Een verdieping lager is een restaurant waar je kunt lunchen of dineren.

universiteit panoramatoren leipzig
De panoramatoren en universiteit van Leipzig

Een stadswandeling Leipzig door het centrum 

Stadsgids Ute neemt me mee langs verborgen plekjes in het centrum van Leipzig. "Na de Duitse vereniging is Leipzig opgeknapt. Maar let vooral ook op oorspronkelijke details." Ik zie wat ze bedoelt, de oude ornamenten ademen sfeer uit. 

Het centrum van Leipzig is klein en compact. In de oorlog is meer dan 70% van het centrum van Leipzig verwoest - dat is nog al wat. Het centrum heeft zijn oude allure weer terug, als je goed kijkt zie je veel fraaie details de muren: veelal in Jugendstil, soms ook barok.

Ute neemt me mee door kleine hofjes en steegjes. Leipzig is een oude handelsstad en zelfs de oudste jaarbeursstad van Duitsland. In de hofjes komt de geschiedenis tot leven: ik loop langs een oud koffiemuseum, zie schilderingen en oude pakhuizen. De pakhuizen liggen veelal op de bovenste etage, net als Amsterdam is ook Leipzig op drassige grond gebouwd.

Boek hier eenvoudig een stadswandeling Leipzig met Engelstalige gids.

jugendstuil leipzig
Jugendstil in Leipzig

De Nicolaaskerk en de eenwording van Duitsland

De Nicolaaskerk behoort samen met de Thomaskerk tot de bekendste kerken van Leipzig. De kerk is gesticht in de twaalfde eeuw en later steeds verder uitgebreid.

De Nicolaaskerk is meer dan een religieus gebouw. In de tachtiger jaren kwam een groeiend aantal sympathisanten van de Oost-Duitse vredesbeweging hier samen. In 1989 leidden vreedzame demonstraties uiteindelijk tot de val van de Berlijnse muur en het DDR-regime. Op 9 oktober worden tijdens het lichtfeest de demonstraties in Leipzig herdacht.

Lees meer over the Cold War en Wall fietstour in Berlijn.

goethe leipzig
Goethe's Faust bij de Auerbach kelder

De universiteit van Leipzig

Ook de universiteit van Leipzig kent een rijke geschiedenis. Hier studeerde beroemdheden als Richard Wagner, Friedrich Nietzsche en Johann Wolfgang Goethe (al genoot Goethe meer van het studentenleven dan van zijn studie).

Ben je fan van Goethe en kijk je niet op een paar cent? Ga dan zeker dineren in de Auerbach kelder

De universiteit van Leipzig heeft te lijden gehad in de oorlog: grote delen van de campus in het centrum zijn verwoest tijdens de talrijke bombardementen. De aula overleefde de oorlog, maar werd in de jaren 60 door het communistische regime gesloopt. Na de oorlog zijn de St. Paul’s Church en het Augusteum stijlvol heropgebouwd: de Nederlandse architect Egeraat ontwierp een stijlvol en modern gebouw met een knipoog naar het verleden.

universiteit leizig
De universiteit van Leipzig: een van de oudste universiteiten van Duitsland

Leipzig: stad van de muziek

Ben je dol op (klassieke) muziek? Dan kom je in Leipzig zeker aan je trekken!

In het vernieuwde operagebouw van Leipzig vinden regelmatig optreden van internationale orkesten plaats. Wil je voor een paar euro genieten van bijvoorbeeld Bach? Koop dan een kaartje voor een van de voorstellingen in de Thomaskerk. Leipzig was vanaf 1723 de woonplaats van Bach, waren de eerste uitvoeringen van de Johannes- en Matteüspassie. Hoe bijzonder is het om naar Bach te luisteren in de kerk waar hij zelf als cantor werkte?

Het toerismebureau van Leipzig heeft een muziekwandeling uitgezet in en rond het centrum van Leipzig. Als je de vioolstokken volgt kom je langs standbeelden van musici, het Bach museum en het muziekinstrumentenmuseum. Grappig weetje: het muziekinstrumentenmuseum ligt in een gebouwencomplex met de naam Grassi Museum. Dit Grassi Museum in Leipzig is een bijzonder voorbeeld van Bauhaus architectuur met het grootste Bauhaus-venster van Duitsland. 

stasi museum DDR
Post werd gecontroleerd tijdens het DDR regime

Leipzig en de DDR

Wanneer ik door de straten van Leipzig slenter, is er op het eerste oog niet veel wat herinnert aan de gruwelijkheden uit de DDR-tijd. In een voormalig Stasi-pand is echter een museum gevestigd als monument. Het klinkt raar, maar daar wil ik heen!

Museum ‘Runde Ecke’ stelt een ruime collectie krantenartikels en gebruiksvoorwerpen van de geheime dienste (de Stasi) tentoon. Hoewel er de afgelopen twintig jaar weinig lijkt te zijn veranderd in het museum, is manipulatie en indoctrinatie door overheid en bepaalde media nog altijd van deze tijd.

Toegang tot het Stasi-museum Leipzig is gratis. De collectie is veelal in het Duits, maar er is zijn Engelstalige rondleidingen en audioguides.

volkerschlachtmonument duitsland omgeving leipzig
Het kolossale Völkerschlachtdenkmal is een hoogtepunt van Leipzig

Völkerschlachtdenkmal: een van de meest bizarre Oost-Duitsland bezienswaardigheden

Toen ik mijn route langs de bezienswaardigheden van Leipzig ging uitstippelde, las ik over het Völkerschlachtdenkmal. Dit zou een van de hoogtepunten van Leipzig zijn. Hoewel ik me er niet veel bij voor kon stellen, besloot ik toch om het monument te bezoeken. 

Het Völkerschlachtdenkmal (Monument to the Battle of the Nations) is een kolossaal monument aan de rand van Leipzig. Duitsland, Rusland, Oostenrijk en Zweden schreven hier geschiedenis toen te in 1813 het leger van Napoleon versloegen. Een half miljoen soldaten vochten hier voor de geschiedenis van Europa, waarbij maar liefst 110.000 doden en gewonden vielen. Een van de grootste veldslagen ooit.

Het Völkerschlachtdenkmal is een van de grootste oorlogsmonumenten in Europa. Pas wanneer ik voor het monument sta, realiseer ik me pas hoe grootst en megalomaan dit project is!

Völkerschlachtdenkmal crypte duitsland
De crypte van het Völkerschlachtmonument

Ik kan het monument van binnen bezoeken. De eerste etages vertellen de geschiedenis van de veldslag. Wanneer ik naar boven loop, sta ik ineens in de crypte. Enorme beelden kijken uit op de crypte. Verder naar boven is een reusachtige koepel met afbeeldingen van honderden paarden. En op de top van het monument, op een eenzame hoogte van 91 meter, kijk ik uit over de stad.

Toegang tot het Völkerschlachtdenkmal bedraagt 8 euro. In het gebouw zijn liften aanwezig, deze komen niet overal. Je moet veel trappen lopen als je naar het uitzichtpunt wilt.

Hidden Leipzig

Ben jij ook zo verrast over deze interessante plekken en bezienswaardigheden van Leipzig? Er is nog meer! Ruim honderd jaar geleden was er veel industrie in Leipzig. De fabrieken zijn gesloten, en in de oude gebouwen komt hip Leipzig tot leven. In mijn blog over hidden Leipzig neem ik je mee langs kunst en industrieel erfgoed buiten het centrum van Leipzig. Street art vind je hier!

messe leipzig
Winkelhofjes in jaarbeursstad Leipzig

Slapen in Leipzig: het Pentahotel

Ik slaap in het Pentahotel net buiten het centrum van Leipzig. Een fraai boutiquehotel met comfortabele kamers, een gezellig bar en een zwembad en spa.

Ik word helemaal blij van de inrichting van het hotel: de kamers zijn kleurrijk en modern ingericht. De badkamer is ruim met een fijn stortdouche, en voor gasten ligt er een klein verwenpakket klaar met shampoo, conditioner, doucheschuim en bodylotion. Er zijn voldoende stopcontacten aanwezig en gratis WiFi. Enige wat ik mis is een kleine waterkoker om snel een kopje thee te zetten.

Reis je net als ik met de auto naar Leipzig? Vergeet dan niet om een milieusticker (Umweltplakette) aan te schaffen! Deze is verplicht wanneer je Leipzig en andere Duitse steden wilt bezoeken. 

pentahotel accommodatie leipzig
Genieten in je hotel in Leipzig

Bezienswaardigheden omgeving Leipzig Duitsland

Duitse fotomuseum

Net buiten Leipzig ligt een aantal interessante plekken die zich prima laten combineren met je Leipzig stedentrip. Zo bezocht ik het Deutsches Fotomuseum in Markkleeberg.

Liefhebbers van auto's kunnen hun hart ophalen in de Volkswagenfabriek. Helaas had ik daar zelf geen tijd voor...

Een combinatie stedentrip Leipzig en Dresden

Wil je je Leipzig citytrip combineren met een andere leuke stedentrip? Dresden is ontzettend leuk! De afstand Dresden - Leipzig is maar 112 kilometer, dit is anderhalf uur rijden. 

leipzig stedentrip nacht
Het vallen van de nacht is een mooi moment tijdens je Leipzig stedentrip

Kastelen in Saksen

In de deelstaat Saksen liggen tientallen kastelen. Een aantal ervan staan in de top 20 van mooiste kastelen van Duitsland. In deze blog lees je meer over deze bijzondere kastelen en burchten!

Wil je na het lezen van deze Leipzig blog ook naar Sachsen? Of heb je zelf nog Leipzig tips?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry