home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Slovenske Konjice: het oosten van Slovenië

De weg wordt smaller en smaller. Er springt een steentje weg onder mijn achterwiel, het klettert een paar keer in mijn wielkas en dan is het stil. Rijd ik wel goed? Ik werp een snelle blik op mijn TomTom, en dan kijk ik weer naar de weg. Deze 'doorgaande' weg is niet breed genoeg voor twee auto's. Ik houd mijn handen stevig aan het stuur en zachtjes vervloek ik de TomTom. Welkom in het onbekende oosten van Slovenië, welkom in Slovenske Konjice.

savijska slovenie
Wijn in het oosten van Slovenië

Slovenske Konjice is een gemeente in de Sloveense regio Savijska. Deze regio staat vooral bekend om zijn druiven en thermische bronnen.

Charterhouse Zice

Ineens wordt de smalle weg wat breder. Voor me Charterhouse Zice, een oude herberg. In de herberg is Gostilna Gastuz gevestigd, het oudste restaurant van Slovenië. Ik plof op het terras en geniet van een kop thee met wat lekkers. Wel verdiend na zo'n spannende autorit.

charterhouse zice slovenie
Charterkouse Zice in Slovenië

De zon schijnt en het is heerlijk om door de tuin van Charterhouse Zice te lopen. Het klooster Charterhouse Zice is gesticht in de 12de eeuw. Het klooster overleefde de middeleeuwen en de ottomaanse inval, maar raakt uiteindelijk toch in verval. Het religieuze bouwwerk (of wat er nog van over is) is nu privébezit.

In een van de slaapvertrekken van de monniken is nu een klein museum, helaas zijn de bijschriften alleen in het Sloveens. In een ander deel van het klooster zit een pottenbakker en een souvenirwinkel. De Slovenen zijn een lang weekend vrij, het is druk met lokale toeristen.

klooster konjice slovenie
Het oude klooster

Ik rijd weg over de échte verharde hoofdweg.

De burcht van Slovenske Konjice

Eind van de middag, de zon verdwijnt langzaam achter de horizon. Net buiten Slovenske Konjice ligt de ruïne van een burcht, een fraaie plek om de zonsondergang te bekijken.

Vanaf een muurtje geniet ik van het uitzicht. Een pad van planken voert me de ruïne in, als een rode loper in een kasteel. Om me heen groeit een zee van wilde bloemen - zo mooi! 

burcht slovenske konjice
De burcht van Slovenske Konice

Going local: het beklimmen van Mount Golek

In de verte klinkt een kanon. Het is 1 mei en Slovenië viert de dag van de arbeid. Ik loop langs een biertent met luide muziek. Ik ben net wakker....

In Slovenske Konjice is de dag echter vroeg begonnen. De dag van de arbeid begint met een rondgang van de harmonie, vaak al om vijf uur 's ochtends.

trekking slovenske konjice
De beklimming van Mount Golek

Ik stap naar boven naar de top van Mount Golek. "Een oud gebruik", aldus mijn gids. Op de dag van de arbeid zoekt iedereen het hogerop. Het pad loopt door weilanden en slingert door het bos. Overal zijn groepen wandelaars. Boven op Mount Golek ploft iedereen op een grasveld. Er is bier en goulash soep van de lokale jachtvereniging. Locals genieten van een picknick, de sfeer is echt goed.

In de verte klinkt nog een keer een kanon.

slovenske konjice slovenie
Slovenske Konjice en omgeving

Relaxen in de spa van Zrece

Na de wandeling heb ik wel een momentje voor mezelf verdiend. Dat komt goed uit, want aan de voet van Mount Golek ligt een spa. Allereerst duik in de verschillende thermische baden. Lekker, maar eigenlijk is het me iets te druk. (Er zijn speciale aanbiedingen voor de dag van de arbeid.)

Nadat ik lekker gebadderd heb, besluit ik het sauna-deel van de spa te ontdekken. Ik test verschillende Turkse stoombaden en Finse sauna's. Wat kan ik zeggen? Er zijn geen foto's, en zonder bril mis ik de details. Ik heb genoten, daar gaat het om ;)

Op de website van Terme Zrece vind je meer foto's van het complex. Ook in het dorpje Olimia vind je een mooie wellness spot.

spa terme zrece slovenie
Relaxen in de thermen van Zrece

Accommodatie bij Slovenske Konjice

Ik overnacht niet in Slovenske Konjice zelf, maar in het dorpje Loce net buiten de stad. Penzion Kracun is een knus hotel. Er zijn maar twaalf kamers, die luisteren naar namen als Bled, Bohinj en New York. Naast het hotel ligt een Wellness Centre.

Ik heb in Slovenië vele leuke restaurants ontdekt, maar het restaurant van Penzion Kracun behoort tot een van mijn favorieten. Het restaurant combineert een industriële inrichting met veel hout én veel licht. Het eten is voortreffelijk (en niet duur) en na het eten kun je met een boekje wegzakken in een van de zithoeken. Echt, ik ben fan!

taart loce slovenie
Jaffa Pie in Loce

Ik bezoek de omgeving van Slovenske Konjice op uitnodiging van MijnSlovenië. Op IkReis deel ik uiteraard alleen mijn eigen mening.

Meer lezen? 


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry