home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Balinese bruiloften en tanden vijlen

In 2006 heb ik een aantal maanden op Bali gewoond. Ik gaf Engelse les in een klein dorp. Dit is al een hele tijd geleden, maar aan mijn vrijwilligerswerk op Bali heb ik een tweede familie en vrienden voor het leven overgehouden. Één van deze vrienden, Made, nodigt me uit voor zijn traditionele Balinese bruiloft. 

zegening bruiloft bali
Zegening door de priester

Het plannen van een bruiloft op Bali

Het scherm van mijn telefoon flikkert. Een berichtje van Made. “Ik heb met de priester gesproken. Ik ga trouwen op 18 juni! Jij komt toch ook?”

Het Balinees Hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het leven op Bali. Drie keer per dag plaatsen vrouwen offertjes bij het huisaltaar. Er worden offertjes geplaatst voor good luck op het werk en tijdens het Balinese Nieuwjaar ligt het hele eiland plat – inclusief het vliegveld.

Het plannen van bruiloft gebeurt samen met de priester. Aan de hand van de stand van de maan wordt een datum geprikt: alles voor een gelukkig en vruchtbaar huwelijk.

Ik denk niet lang na, en boek een ticket naar Bali. Net voor de grote dag laat ik traditionele Balinese kleding aanmeten door een kleermaker in Ubud.

versiering bruiloft bali
Versiering Balinese bruiloft

De voorbereiding van een Balinese bruiloft

Bijna een week voor de bruiloft is het al een drukte van belang bij Made thuis. (Hiermee bedoel ik het huis van de ouders van Made in het vissersdorp Yeh Gangga.) Tientallen vrouwen maken van offertjes van bamboe en bamboe versieringen voor de grote dag. Een paar dagen voor de bruiloft wordt ook de straat versierd. Iedereen mag weten dat er een bruiloft is.

balinees eten bruiloft
Het bereiden van de maaltijd op een Balinese bruiloft

Het offeren van varkens

Het is op Bali gebruikelijk dat er dieren worden geofferd voor speciale gelegenheden. Dierenoffers brengen geluk. Vaak zijn dit varkens, soms ook kippen. Vooral met Galungan worden er veel varkens geslacht. Deze worden overigens verdeeld tussen buren en met huid en haar opgegeten. Letterlijk.

De dag voor de bruiloft offert de familie van Made een aantal varkens. Deze worden bereid voor de gasten. Een groep dorpelingen heeft een ‘outdoor keuken’ ingericht naast het huis.

De eerste gasten komen Made al bezoeken en feliciteren. Het feest is begonnen. De toekomstige vrouw van Made, Sri, is nog in haar eigen dorp Buahan.

versiering bruiloft bali
De versierde bale

Trouwen op Bali: de grote dag

Op de ochtend van de traditionele Balinese bruiloft sta ik voor half acht paraat. Gekleed in sarong en kebaya, camera in de aanslag. “Je maakt toch wel veel foto's, hè?” Tuurlijk. Al blijkt dat makkelijk gezegd dan gedaan, omdat de bruidegom ineens helemaal niet meer op de foto wilt en al helemaal niet wil lachen op commando (en ook niet spontaan).

Made ziet er prachtig uit: bij draagt een sarong en bijpassende bloes, met veel goud en glitter. Ik moet even wennen aan de dikke laag make-up op zijn gezicht.

tanden vijlen bali

tandenvijlceremonie bali
Tandenvijlceremonie Bali

Tandelvijlceremonie: tanden vijlen op Bali

Behalve de trouwerij is er ook nog de tandvijl ceremonie van Putu en Kadek, Made's nichtjes. Tijdens deze ceremonie vijlt een priester een klein stukje van de hoektanden af. Een regelmatig gebit voorkomt dat je teveel op een demon lijkt. En hoewel het pijnlijk klinkt, schijnt het allemaal best mee te vallen. Achteraf.

Made’s nichtjes zijn behoorlijk zenuwachtig. Na een gebed bij de huistempel neemt de oudste plaats in de versierde bale (een soort paviljoen op de binnenplaats). Kadek ligt op een versierd ben terwijl de priester haar tanden vijlt. Oudere vrouwen brengen offers, glaasjes water en handdoeken. Het gamelan orkest speelt. Maar door de muziek heen hoor ik Putu huilen van de angst en de pijn.

bruid bali indonesie

ceremonie bruidspaar bali
Het bruidspaar wordt gezegend

En dan wordt het tijd om Sri op te halen in haar ouderlijk huis. Ook haar huis is rijkelijk versierd en ook hier zijn de nodige varkens geofferd en toebereid. Made 'onderhandelt' met de dorpsoudsten of hij zijn vrouw mee mag nemen. Er wordt een aantal papieren ondertekend. Intussen bidt zij bij de huistempel. Daarna bidt zij in de bale met ouders en met schoonouders.

En dan zie ik het Balinees bruidspaar voor het eerst samen in hun traditionele kleren. Wat zien ze er mooi uit! Respect voor Sri die een zwaar gouden hoofddeksel draagt.

Het moment van 'afscheid' is eindelijk daar: Sri behoort nu niet meer tot de banjar (community) van Buahan, maar tot dit van Yeh Gangga. Net als Made. Net als haar man. En ja, dan vallen er nogal wat traantjes....

ceremonie strand indonesie
Ceremonies op het strand

De Balinese bruiloft in Yeh Gangga: gebeden en ceremonies

We rijden naar Yeh Gangga, waar het aantal gasten voor het bruidspaar gestaag groeit.

Voor het bruidspaar kan ontspannen en genieten van het feest, moeten er eerst nog de nodige plichtplegingen geschieden. Bidden bij de bale van Made's huis met de lokale priester. Bidden bij de huistempel. Ook in dit dorp bidden we bij de Pura Desa. En natuurlijk vinden er rituele reinigingen plaatsvinden, zowel op het strand als bij de heilige bron. De moeders sprenkelen heilig water over hun kind. Dit terwijl de priester zijn zegeningen uitspreekt.

De ceremonie voor vruchtbaarheid

Het laatste gebed vindt thuis plaats en spreekt voor zich: het bruidspaar krijgt een soort poppen aangeboden, gevouwen van bamboe en bananen bladeren. Hun voeten worden in een mengsel van rijst en (rauwe) eieren gedompeld. En nu maar hopen dat dit alles inderdaad er toe leidt dat het eerste kind snel komt.

melasti bali trouwerij
Rituele reiniging voor de trouwerij

Een Balinese bruiloft bezoeken

Het is laat in de middag als alle gebeden en ceremonies zijn afgerond. Het bruidspaar mag zich omkleden en er is tijd voor de gasten.

Veel gasten zijn weer vertrokken. Je biedt een cadeautje aan, je schrijft je naam in het receptieboek, je eet en drinkt wat en binnen een kwartier mag je alweer weg. Je hoeft niet eens met het bruidspaar of diens familie te praten!

In de avond komt er een handjevol klanten van het bedrijf van Made langs. Ineens ben ik niet meer de enige buitenlandse gast ;)

balinese dans bruiloft
Balinese dans tijdens de trouwerij

Balinese dans tijdens een bruiloft op Bali

De avond wordt, zoals het hoort, afgesloten met Balinese dans. Danseressen dansen samen met mensen uit het publiek. Putu en Kadek openen de dans, en eigenlijk wil men dat ik ook dans. Maar ik kan helemaal niet dansen als een Balinees!

Indonesië heeft veel gebruiken en tradities. Een bruiloft op een ander eiland zou heel anders uit hebben gezien.

Meer lezen voor Bali en Indonesië?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry