home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)
- Polen (okt.)
- Drenthe (nov.)
- Luik (nov.)


Functioneringssluiting Maeslantkering

De regen spat slaat tegen het autoraam. Mijn ruitenwissers doen er alles aan mijn voorruit een klein stukje droog te houden zodat ik de weg kan blijven zien. De auto rijdt door een diepte plas, ik voel dat het grip op de weg eventjes wat minder wordt. Nederland is een land van water, maar gelukkig hebben we de Deltawerken. Ik ben op weg naar de Maeslantkering, wat hier deel van uit maakt.

De watersnoodramp van 1953

"Ik heb geen mensen gered, ik heb mensen geholpen." Meneer Piet vertelt een aangrijpend verhaal. Hij was ooggetuige van de watersnoodramp van 1953 - en meer dan dat. Nergens vielen zoveel slachtoffers als in zijn dorp Oud-Tonge in Zuid-Holland. Mensen werden overvallen door het water en huizen stortten in.

functioneringssluiting maeslantkering
De functioneringssluiting van de Maeslantkering

De Deltawerken van Nederland

Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Al voor de watersnoodramp werd gesproken over de bescherming van Zeeland en Zuid-Holland, maar pas na de ramp is actief werk gemaakt van het verhogen van dijken en het aanleggen van keringen. De Maeslantkering hoorde niet bij de oorspronkelijke Deltawerken, deze kering is pas in 1997 voltooid. 

Tijd voor een feestje, de Maeslantkering wordt 20 jaar in 2017!

deltawerken zeeland
De Deltawerken in Zeeland

Maeslantkering: bescherming van de Nieuwe Waterweg 

De Maeslantkering ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Hier passeren dagelijks maar liefst 6000 schepen. De kering is meestal open: de 210-meter lange deuren sluiten alleen wanneer het waterpeil bij Rotterdam 3 meter boven NAP is. 

De sluiting gebeurt volledig automatisch. Het hoge water zorgt ervoor dat de deuren van de stormvloedkering sluiten, zich vullen met water en vervolgens zakker en inkomend water tegenhouden. Hiermee beschermt de Maeslantkering twee miljoen inwoners van Zuid-Holland.

Lees meer over de Maeslantkering

maeslantkering deltawerk
De Maeslantkering met open deuren

De functioneringssluiting van de Maeslantkering

Elk jaar in september wordt de Maeslantkering getest. De kering wordt dan voor het oog van duizenden mensen gesloten - een heel spektakel.

De deuren van de kering druiven langzaam naar het midden van de rivier. Ik ben bevoorrecht dat ik naar deze sluiting mag kijken van achter het bolscharnier. (Naast Piet Paulusma, zo hoor ik later. Ik had hem niet herkend ;)) Het bolscharnier is meer dan tien meter in doorsnede: dit is een van de grootste kogelgewrichten ter wereld. 

De functioneringssluiting van de Maeslantkering was op 9 september 2017.

rondleiding maeslantkering
Rondleiding bij de Maeslantkering bij Hoek van Holland

Fotografie bij de Maeslantkering

De Maeslantkering is vanwege zijn vormen en lijnen een leuk object voor fotografen. Je kunt alleen met een rondleiding dicht bij de Maeslantkering komen. Deze rondleidingen zijn te boeken via het Keringhuis

Ik bezocht de Maeslantkering met een aantal andere fotografen via een Instawalk georganiseerd door Rijkswaterstaat. Via Facebook kun je op de hoogte blijven van volgende InstawalkRWS.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry