home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local Hoi An

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Amber reist door Azië. Ze streek neer in Vietnam waar ze Engelse les gaf.

Mijn naam is Amber Dobbeling en ik ben samen met mijn vriend Rico sinds januari dit jaar op reis, eerst door midden America en nu door Azië. Na maanden van totale vrijheid waren wij toe aan een break van het leven uit de backpack en opzoek naar zinvol vrijwilligerswerk. We reisden door Vietnam op de motor vanuit Ho Chi Minh naar Hanoi. Halverwege kwamen wij in Hoi An terecht waar wij ons direct thuis voelden. We leerden al snel veel locals en expats kennen en besloten een appartement te huren en een tijdje te blijven.

vrijwilligerswerk vietnam kinderen
Vrijwilligerswerk met kinderen in Vietnam

Vrijwilligerswerk in Vietnam: het geven van Engelse les

Via via kwamen wij in contact met Hoang, zij geeft in haar vrije tijd gratis Engelse les aan kinderen waarvan de ouders dit niet kunnen betalen in Vinh Dien, een dorpje naast Hoi An. Voorheen deed zij dit in een extra kamer bij haar zus thuis, maar door gezinsuitbreiding kon dit niet meer. Hoang had zojuist een huurcontract gesloten in een gebouwtje vlakbij haar huis. 

In Nederland sta ik ook voor de klas en was dan ook erg enthousiast over dit initiatief. We besloten Hoang te helpen deze ruimte op te knappen en een rijke leeromgeving voor de kinderen te creëren. Na twee weken zwoegen mocht het eindresultaat er wezen en konden de lessen beginnen.

engelse les vietnam
Een lokaal initiatief: Bright Futures for Kids

Lokaal initiatief: bright futures voor kids

Hoang betaalt alles uit eigen zak. Omdat haar werk als onderwijsassistent geen vetpot is, besloten wij evenementen voor de kinderen te organiseren om zo een kleine inkomstenbron te creëren waarvan een deel van de huur van het pand betaald kan worden. De werkzaamheden hebben momenteel voornamelijk betrekking tot het ondersteunen van de lessen maar eigen initiatief wordt erg gewaardeerd! 

Hoang geeft lessen aan twee groepen leerlingen van tussen de 6 en 12 jaar oud. Van maandag tot en met donderdag geeft zij lessen van 18:000 tot 19:30 die je kunt ondersteunen. Wanneer je langer wilt helpen kan je zelf ook lessen geven. Naast de lessen opent zij haar deuren voor de kinderen om gewoon gezellig langs te komen en een boekje te lezen. Ongeveer elke twee weken wilt Hoang een klein evenement organiseren. Denk hierbij aan een spelletjes- of filmavond. De kinderen vonden het contact met ons ontzettend leuk en spannend.Bij het afscheid kregen wij veel knuffels en lieve briefjes (in het Engels!). Kortom, bij deze kleinschalige organisatie kan jij veel betekenen voor de kinderen in Vinh Dien.

vrijwilligerswerk in hoi an
Hoang slaat een brug tussen kinderen en vrijwilligers

Het mooie aan het project (Bright Futures for Kids) is naar mijn mening dat het een initiatief is van een lokaal individu die de mensen en cultuur kent. In plaats van een westerse organisatie die top down werkt. Hoang heeft passie voor onderwijs en heel veel liefde voor haar dorp en de mensen daar. Zelf heeft Hoang van een Australische toerist een aantal jaar geleden Engelse les gehad. Deze lessen hebben voor haar veel deuren geopend. Vanuit dit oogpunt wil zij het zelfde doen voor de kinderen omdat ze zelf heeft ervaren hoeveel impact het beheersen van de Engelse taal heeft met betrekking tot het verkrijgen van een goede baan maar ook toegang tot kennis en informatie. Hoang vormt met Bright Futures For Kids een brug tussen lokale bevolking en de westerse vrijwilligers.

Vrijiwlligerswerk in Vietnam: iets terug doen voor een mooi land

Door deel te nemen aan dit project geef je niet alleen iets terug aan dit mooie land maar neem je ook een kijkje in het echte Vietnamese leven. Hoang neemt je mee in haar wereld. Zij weet de beste street food plekjes waar je heerlijk authentiek kan eten voor ongeveer 50 cent en als je wilt kan je in ruil voor het werk dat je doet in Hoangs huis verblijven waar zij woont met haar familie. In Vinh Dien komen naast de vrijwilligers vrijwel geen toeristen en je beleeft hier dus het authentieke Vietnam. De Vietnamezen vinden het bijzonder dat je dat bent en je kan dus rekenen op veel aanspraak maar alles is positief, even de hand schudden of samen op de foto. De route tussen de twee dorpen loopt dwars door de prachtige rijstvelden. In je vrije tijd kan je de gezelligheid opzoeken van de talloze barretjes en restaurantjes in het oude centrum van Hoi An of lekker even bijkomen op het strand.

hoi an engels
Blije gezichten in Vietnam

Bedankt Amber dat voor het delen van je bijzondere ervaring!

Ben je net als Amber geïnteresseerd om betrokken te raken bij Bright Futures for Kids? Volg dan hun facebookpagina

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry