home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen in Valbona - de Albanese Alpen op zijn best

Ik zit op mijn balkon. Grote wolken drijven door de bergen, de Valbona vallei is in de ban van de regen. Het regent te hard om lekker te kunnen wandelen in Valbona Albanië. En laat dat dé reden zijn om een bezoek te brengen aan noord Albanië: Valbona is een walhalla voor wandelaars en avontuurlijke reizigers. De natuur in Albanië is adembenemend mooi.

bergen albanie
De bergen in het noorden van Albanië

Reizen in Albanië: de twijfel slaat toe

Ik weet niet wat ik wil. Of eigenlijk weet ik het wel: ik ben afgereisd naar het noorden van Albanië om te wandelen in Valbona in de bergen. Ik wil de frisse lucht binnenlaten in mijn longen en mijn hart en genieten van de natuur. Wat een desillusie, ik zit op mijn balkon en kijk naar de regen. Mijn voet rust op een stoel, zwaar gekneusd – lopen doet zeer.

Ik neem een paracetamol en besluit een stukje te lopen.

vallei valbona albanie
Uitzicht vanuit mijn kamer in Valbona

Reizen naar de Valbona vallei

Valbona is niet de meest makkelijke plek van Albanië om naar toe te reizen. Vanuit Tirana heb ik een bus naar Shkodra genomen. In Shkodra kun je een bootticket kopen voor de Koman Lake Ferry, één van de mooiste boottochten ter wereld. Na de boot is het nog een klein stukje met een shared taxi van Fierze naar Valbona.

De reis naar Valbona is een van de mooiste routes van mijn Albanië reis. Vooral de boottocht is een aanrader!

Heb je geen zin in de boot? De snelste manier om van Tirana naar Valbona te reizen is via buurland Kosovo

kloof bij valbona
Wandelen langs een kloof bij Valbona

Het dorp Valbona: eten en slapen 

Valbona is klein, heel klein. Het dorp ligt geïsoleerd van de rest van Albanië aan een doodlopende weg. Het dorp leeft landbouw en toerisme, al heb ik nauwelijks toeristen gezien.

Er staan maar een paar huizen in Valbona en er is niet veel accommodatie in Valbona. De dichtstbijzijnde pinautomaat en grote supermarkt ligt een heel eind weg, ergens bij Fierze aan Lake Koman. Gelukkig serveert het restaurant bij hotel Rezidenca voortreffelijke vis. Waar je ook bent: het eten in Albanië is top!

eten valbona
Verse vis in Valbona

Wandelen in Valbona

Valbona ligt midden in een wandelgebied. Er zijn verschillende lange en kortere tochten door de bergen, langs meren en valleien.

Lopen doet pijn met mijn gekneusde voet, maar ik wil lopen. Vanuit Valbona kun je een aantal lange trekkings maken met veel hoogtemeters of een van de eenvoudige wandelingen maken door de Albanese Alpen. Ik kies voor een simpele wandeling naar een meer in de bergen. Onderweg passeer ik oude boerderijen en woonhuizen. Ondanks de regenval is het water in het meer kraakhelder.

meer valbona albanie
Kleine meertjes bij Valbona

Trekking van Valbona naar Teth Albanië

Valbona is het startpunt van de Valbona - Teth hike, een van de mooiste trekkings in Albanië. De tocht duurt ongeveer zes uur en voert je door het bergachtige noorden van Albanië. Aan het eind van de onverharde weg en het bergpad ligt het dorp Teth. 

De pas tussen Valbona en Teth is alleen geopend in de zomer. Tijdens mijn bezoek in mei is de weg nog geblokkeerd door sneeuw.

De trekking van Valbona naar Teth heb ik niet kunnen maken, maar staat zeker op mijn wishlist! 

wandelen albanie
Wandelen in Albanië

Vanuit Valbona heb ik een lift gekregen naar Prizren in Kosovo.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry