home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
12/12/2019

Wandelen in Valbona

Ik zit op mijn balkon. Ik kijk naar de wolken die langzaam voorbij komen drijven tussen de bergen door. Grote witte plukken watten boven het groene gras. De temperatuur is aangenaam, maar het is nat. Valbona is in de ban van de regen. Begrijp me goed: een beetje regen is niet erg. Maar het regent te hard om lekker te kunnen wandelen in Valbona.

bergen albanie
De bergen in het noorden van Albanië

De twijfel slaat toe

Ik weet niet wat ik wil. Of eigenlijk weet ik het wel: ik ben afgereisd naar het noorden van Albanië om te wandelen in Valbona in de bergen. Ik wil de frisse lucht binnenlaten in mijn longen en mijn hart en genieten van de natuur. Wat een desillusie, ik zit op mijn balkon en kijk naar de regen. Mijn voet rust op een stoel, zwaar gekneusd – lopen doet zeer.

Ik neem een paracetamol en besluit een stukje te lopen.

vallei valbona albanie
Uitzicht vanuit mijn kamer in Valbona

Reizen naar Valbona

Valbona is niet de meest makkelijke plek van Albanië om naar toe te reizen. Vanuit Tirana heb ik een bus naar Shkodra genomen. In Shkodra kun je een bootticket kopen voor de Koman Lake Ferry, één van de mooiste boottochten ter wereld. Ik word opgehaald bij mijn hotel in Shkodra, en afgezet in Koman. Hier wacht de boot op me. Na de boot is het nog een klein stukje met een shared taxi van Fierze naar Valbona.

Reizen naar Valbona is geen makkelijke reis, maar wel een mooie. Vooral de boottocht is echt een aanrader!

Heb je geen zin in de boot? De snelste manier om van Tirana naar Valbona te reizen is via buurland Kosovo.

kloof bij valbona
Wandelen langs een kloof bij Valbona

Het dorp Valbona: eten en slapen 

Valbona is klein, heel klein. Het dorp ligt geïsoleerd van de rest van Albanië aan een doodlopende weg. Het dorp leeft landbouw en toerisme, al heb ik nauwelijks toeristen gezien.

Er staan maar een paar huizen in Valbona en er is niet veel accommodatie in Valbona. Gelukkig serveert het restaurant bij hotel Rezidenca voortreffelijke vis, er is niet veel keus qua restaurants.

eten valbona
Verse vis in Valbona

Wandelen in Valbona

Valbona ligt midden in een wandelgebied. Er zijn verschillende lange en kortere tochten door de bergen, langs meren en valleien.

Lopen doet pijn, maar ik wil lopen. IK MOET. Ik heb niet dagenlang gereisd om in mijn kamer te zitten, ondanks dat het een hele fijne kamer is. Ik slaap in een knus huis, Rezidenca, helemaal van hout. De kamer is ruim en sfeervol ingericht en heeft een balkon met uitzicht op de bergen.

Ik wissel mijn pantoffels om voor schoenen en ga op pad. 

meer valbona albanie
Kleine meertjes bij Valbona

Trekking van Valbona naar Teth

Vanuit het dorp Valbona kun je in een dag naar Teth lopen. Een lange maar mooie wandeling door de bergen. Vanuit Teth kun je een shared taxi naar Skodra nemen, om vervolgens met de ferry terug te reizen naar Valbona.

De pas tussen Valbona en Teth is alleen geopend in de zomer. Het grootste deel van het jaar is de weg geblokkeerd door sneeuw.

De trekking van Valbona naar Teth heb ik niet kunnen maken, maar staat zeker op mijn wishlist! Lees hier meer over deze trekking.

wandelen albanie
Wandelen in Albanië

Vanuit Valbona heb ik een lift gekregen naar Prizren in Kosovo.

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry