home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Alternatief Venetië: heel betaalbaar (zelfs met carnaval)

Vooroordelen, ik heb er een hekel aan. Eerst zien, dan geloven. Toch maak ik me ook wel eens schuldig aan vooroordelen. Zo zag ik Venetië als een hype, als een te dure en te toeristische stad die je beter kan mijden. Toch besloot ik om carnaval in Venetië te vieren en op zoek te gaan naar betaalbaar Venetië.

Lees snel verder of het mijn gelukt is om goedkoop naar Venetië te gaan en niet onder de voet gelopen te worden door de vele toeristen.

goedkope boottocht venetie
Goedkoop met de boot in Venetië? Niet met deze!

Alternatief Venetië: ontloop de toeristen in Venetië

Het is een illusie om te denken dat je Nederlanders (en andere toeristen) kan ontlopen met carnaval in Venetië. Toch is het mogelijk om Venetië te verkennen zonder de grote massa.

Morgenstond heeft goud in de mond

Het is een cliché, maar zeker waar. De morgenstond heeft goud in de mond. In de vroege ochtend kun je nog gewoon de Rialtobrug oversteken zonder honderden toeristen aan de kant te hoeven duwen en een selfiestick uit je oogkas te draaien.

In de ochtend is de stad nog gehuld in een relatieve rust. Over de haven hangt een dunne laag mist, die langzaam optrekt terwijl de stad ontwaakt.

grand kanaal venetie
Het Grand Kanaal van Venetië

Verdwaal in de kleine staatjes, weg van Piazza San Marco

Piazza San Marco is het epicentrum van het carnaval in Venetië. Ook in de zomer is het plein populair bij toeristen en dagjesmensen. Natuurlijk, dit moet je gezien hebben.

Hoe verder je weg loopt van het plein, hoe rustiger het wordt. Ik loop langs de kleine grachten en kook een broodje bij een lokale bakker. Om me heen liggen kleine bootjes: niet fraaie houten gondels waarin toeristen vervoerd worden, maar verweerde scheepjes waar de afbladderende verf de originele kleur onthuld.

Venetië is een stad van water. Soms ben je zo verdwaald dat je ineens niet meer verder kan: de waterweg is nog altijd de hoofdweg van de stad. Er zijn relatief weinig bruggen.

verborgen plein venetie
Verborgen pleinen in Venetië

Bezoek Doge's paleis zonder ellenlange rijen

Doge's paleis (Palazzo Ducale) is druk, dat valt niet te ontkennen. Als je geen zin hebt om uren in de rij te staan, kun je online een kaartje bestellen.

Het paleis is bijzonder. Ik slenter van kamer naar kamer en het goud schittert me tegemoet. Wat een pracht en praal!

Vanuit Doge's paleis kun je een kijkje nemen in de brug van de zuchten (bridge of sighs). Deze brug verbindt Doge's paleis met het Prigioni Nuovo. In de smalle brug zijn kleine cellen. Door mini-raampjes konden de gevangenen uitkijken over de gracht onder hen.

Kaarten reserveren kan via de website van Doge's paleis.

paleizen venetie
Prachtige details van paleizen en huizen in Venetië

Ontdek Venetië vanaf het water

Met de gondel door Venetië varen is duur (100 euro per uur)! Er is een goedkopere en bijna net zo'n leuke manier om Venetië vanaf het water te ontdekken, namelijk de ACTV.

Een dagkaart voor deze watertaxi kost 20 euro en is 24 uur geldig. De watertaxi volgt verschillende vaste routes door Venetië (met handige kleurcodering) en gaat naar verschillende eilanden in de golf van Venetië.

burano dagtrip venetie
Kleurrijke Burano bij Venetië

Murano, Burano en Mazzorbo

Ik ontloop de grote stroom toeristen in Venetië en ga een dagje eilandhoppen met de ACTV.

De boot stopt als eerste bij Murano, het eiland van glas met zijn lieflijke vuurtoren. Murano is ruimer en overzichtelijker dan Venetië. Er lopen brede wandelpaden aan beide kanten van de rechte kamelen. Geen gekronkel, niet zoeken naar een brug om aan de overkant te komen.

Burano is een regenboog eiland. Alle huisjes zijn in een andere kleur geverfd, en bewoners benadrukken hun liefde voor kleur door kleurrijke plantenbakken, weelderige bloemen en felgekleurde luiken. Terwijl de lucht boven me langzaam dicht trek, krijg ik meer en meer een warm en zomers gevoel.

betaalbaar stedentrip carnaval venetie
Carnaval op straat: helemaal gratis!

Het eiland Mazzorbo heeft geen noemenswaardig attracties. Het enige restaurant van het eiland is gesloten - misschien omdat het februari is. Vanuit Mazzorbo is het een korte wandeling naar Burano. De twee eilanden zijn met een brug verboden.

Het natuurhistorisch museum

Ineens sta ik in het natuurhistorisch museum van Venetië. Het is een paar uur voordat ik naar het vliegveld moet, en het museum ligt redelijk dicht bij mijn hotel.

Het museum is verrassend. Veel natuurhistorische musea zijn net oubollig als hun collectie opgezette dieren. Dit museum is door zijn zachte muziek, bewegende beelden en lichteffect anders en vernieuwd.

Op de website van het museum vind je actuele openingstijden.

Denk je dat Venetië zelfs met deze tips te druk en toeristisch is? Ga dan naar Chioggia, Venetië in het klein!

4 dagen carnaval in Venetië: de kosten voor een stedentrip naar Italië

Venetië is duur, ik zeker de toeristische highlights. Ik let niet overdreven op mijn budget in Venetië en doe alles wat ik wil doen. Ik kies echter voor goedkoop eten en budget accommodatie.

betaalbaar overnachten venetie italie
Overnachten in Venetië

De kosten vallen me alleszins mee! Mijn stedentrip naar Venetië wat goedkoper dan ik gedacht had. Ben jij wel eens in Venetië geweest?  

Meer lezen over Italië?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry