home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Het Rila Klooster en de omgeving van Sofia

Sofia is één van mijn favoriete bestemmingen voor een stedentrip. Sofia is niet duur, er is een rijke cultuur en je kunt er heerlijk eten en drinken. En heb je even genoeg van de stad? In de omgeving van Sofia liggen vele interessante plekken. Een van de leukste excursies vanuit Sofia is een bezoek aan het Rila Klooster.

rila klooster dofia
Het Rila klooster bij Sofia

Excursies vanuit Sofia: het Rila klooster

Op een anderhalf uur rijden vanaf Sofia ligt het Rila klooster. Het Rila klooster is opgericht in de 10e eeuw door de kluizenaar Johannes van Rila. Na zijn dood werden zijn woning en graf heilig verklaard, hier is later het kloostercomplex gesticht.

Jarenlang was het Rila klooster een belangrijk bedevaartsoord, jaarlijks trokken duizenden pelgrims naar het klooster. Sinds het complex opgenomen is op werelderfgoedlijst van Unesco, weten steeds meer toeristen het klooster te vinden.

Een bezoek aan het kloostercomplex is in principe gratis. Je hoeft alleen te bestalen voor de musea op het terrein.

excursie rila klooster
Ingang tot het museum tijdens een excursie naar het Rila klooster

Musea in het Rila klooster

Achter in het Rila klooster ligt het kleine keukenmuseum. Dit museum geeft je - letterlijk - een kijkje in de keuken van het kloosterleven van vroeger. In

De plafonds boven de fornuizen en overs zijn zwartgeblakerd van het roet. Kookpotten groter dan ikzelf zijn gebruikt om honderden monden te voeden. Oude tijden herleven.

In het History Museum pronkt religieuze kunst als fresco’s en oude boeken. Dit museum is een must do als je het Rila klooster wilt bezoeken vanuit Sofia.

fresco rila klooster

fresco rila sofia
Fresco's op de muren van het Rila Klooster

Eten en drinken bij het Rila klooster

Net buiten de poort ligt een restaurant. Hier kun je terecht voor een warme lunch. Daarnaast staan er op de parkeerplaats kraampjes met zoete snacks en drankjes. Er ligt een picknickveldje naast de kleine waterval buiten de kloostermuren.

Praktische tips voor een bezoek aan het Rila klooster


waterval vitosha gebergte sofia
Het Vitosha gebergte. Een makkelijke dagtrip vanuit Sofia

Boyana klooster: het kleine zusje van Rila in de omgeving van Sofia

Een bezoek aan het Rila klooster kun je prima combineren met een bezoek aan het kleine Boyana klooster. Veel excursies vanuit Sofia nemen standaard een bezoek het het Boyana klooster op in het programma.  

Het Boyana klooster ligt in het Vitosha gebergte net buiten Sofia. Het klooster staat bekend om zijn kleurrijke fresco’s. Er zijn maar weinig plekken waar zulke oude fresco's zo goed zijn geconserveerd. 

Er wordt dagelijks maar een beperkt aantal mensen toegelaten in het klooster. Het kan daarom lastig zijn voor individuele reizigers om een ticket te reserveren. (Een bezoek aan het Boyana klooster is nooit een probleem wanneer je een excursie vanuit Sofia boekt.)  

Bezoekers mogen slechts 15 minuten in het klooster blijven. Door het ademen van de bezoekers kunnen de fresco's namelijk beschadigd raken. 

Bodaya klooster is per metro (halte Vitosha) en bus vanuit Sofia te bereiken. 

bodaya kloostger vitosha
Het Bodaya klooster in het Vitosha gebergte

Outdoor in het Vitosha gebergte

Net buiten Sofia begint het Vitosha gebergte. Outdoor liefhebbers kunnen hier wandelen, kanoën en klimmen. Door de bergen stromen verschillende riviertjes en watervallen - de Bodaya waterval is de bekendste.

In de zomer biedt Vitosha rust en verkoeling tijdens een picknick. Er zit een leuk authentiek restaurant in een oude watermolen bij Dragelevski.

Free Hike Tour Sofia biedt gratis wandelingen aan door Vitosha.

vitosha gebergte bulgarije
Bergen in Bulgarije

Heb jij wel eens een bezoek aan het Rila klooster gebracht? Of ken je andere leuke uitstapjes vanuit Sofia?

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry