Interview: going local Bali
Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.
Anjo en haar man Leo wonen op Bali, dichtbij de badplaats Sanur. Ik vroeg Anjo een gastblog te schrijven, en ze reageerde meteen enthousiast.
Anjo en Leo in Bali
Wonen op Bali
Een gastblog schrijven voor IkReis. Leuk! Maar Jenny is al Indonesië {Bali} kenner bij uitstek! Wat zal ik daaraan toevoegen?
Ik kan verhalen over ons leven op Bali, waar mijn man Leo en ik nu bijna 5 jaar permanent wonen. Dat geeft een andere kijk op Bali dan de vakantie ervaringen van de toerist die hier rondreist.
Emigreren naar Bali
Hoe zijn we op Bali terecht gekomen? Altijd op reis geweest in onze vakanties. Eerst gebackpackt van IJsland tot Zuid Oost Azie, van Europa tot Zuid Amerika. Keer op keer was er een ongelooflijke aantrekkingskracht om Bali “even” aan te doen. Een gevoel wat niet met woorden te vangen is. Noem het “thuiskomen”. Na zo’n 20 Bali bezoeken besloten we om hier te gaan wonen. Een droom voor velen die wij hebben waar gemaakt. Uiteraard gaat dat niet van vandaag op morgen. Een huis op Bali hadden we inmiddels al zo’n 5 jaar. We hebben huis en haard in Nederland verkocht, afscheid genomen van ons werkzame leven in onderwijs en ICT en afscheid genomen van allen die ons lief zijn. Onze emigratie hebben we goed voorbereidt. En bevalt het leven ons hier? Volmondig zeggen we JA. We genieten iedere dag van ons leven zonder planning, van de tropische weersomstandigheden, de cultuur en van het nog steeds ontdekken van “nieuwe” plekken buiten de gebaande toeristenpaden. Al wordt dat wel steeds moeilijker vanwege een enorme toename van toeristen waar de infrastructuur op Bali absoluut niet op berekent is. Als voorbeeld; de eerste 5 maanden van 2017 is er een toename van toeristen van bijna 24% geweest. Dan praten we nog niet eens over het hoogseizoen.
Wonen op Bali, wat vraagt dat van je?
Wonen hier is geen uitgebreide vakantie. Je krijgt te maken met plaatselijke regels en gebruiken. En geloof me, dit overwegend Hindoeïstische eiland hangt aan elkaar van ceremonies. Een feest voor het oog om deze vaak kleurrijke ceremonies te aanschouwen. Dat doen we dan ook regelmatig, al dan niet op uitnodiging. Maar het ontregelt ook regelmatig de dagelijkse gang van zaken. De Balinees is zeer betrokken bij zijn/haar gemeenschap en alles wat samenhangt met het Hindoeïstische geloof.
Je eigen mindset moet 180 graden om, anders kun je hier niet wonen. Wie wil vasthouden aan hoe je gewend was te leven kan hier niet wonen, je neemt het zoals het is. That’s it. Wie Bali of de Balinees wil veranderen naar de westerse normen en maatstaven moet Bali mijden. Dat geldt voor ons expats maar dat geldt ook voor de toerist die hier korte of langere tijd verblijft. Take it or leave it. Alles gaat hier plan plan, langzaam aan. We hebben jam karet, rekbare tijd. Dus komt het vandaag niet dan komt het morgen en Hollandse punctualiteit bestaat niet.
Going local voor jou als toerist
Het overvolle zuiden
Het paradijs op aarde zoals menig reisgids of reizenverkopende organisatie ons laat zien met stranden, palmbomen, groene rijstvelden en tempels is in mijn ogen erg geromantiseerd en zelfs gedeeltelijk achterhaald. Men beschrijft bijvoorbeeld Ubud nog steeds als kunstenaarsdorpje. Realiteit is een stad vol files van bussen en auto’s en verkoop van ongelooflijk veel toeristenwaar. Kun je dat “going local” noemen? Nee, dat vind ik niet. Zonder pessimistisch te willen zijn is de realiteit dat in het zuidelijke gedeelte van Bali “going local” bijna onmogelijk is.
De binnenlanden bij Ubud
Wie vanaf Ubud de binnenlanden inrijdt en de grotere doorgaande wegen mijdt komt door de Balinese dorpen waar het lokale leven dagelijkse kost is. Daar staan de vrouwen nog de was te doen in de watergoten langs de wegen, daar koesteren mannen nog hun haan in de armen. Wanneer je stopt bij een van de kleine winkeltjes om wat water te kopen word je vriendelijk ontvangen en krijg je al snel een kleine snack aangeboden. Op de sawah’s wordt gewerkt, een prachtig gezicht! Wat is er mooier dan bij de lokale tempels even te stoppen. Vraag of je er even mag kijken en neem een sarong mee. Zonder sarong mag je niet naar binnen.
Gevarieerde landschappen
Wat leuk is aan “ons” eiland is de diversiteit aan landschappen. Je rijdt langs de weidsheid van sawah’s tot in bergachtig terrein rond de vulkanen. De ongereptheid in deze gebieden is nog steeds in tact. Wanneer je stranden wilt “aandoen” zijn er de prachtige, tussen de kliffen gelegen, surfstranden op de Bukit in het zuiden. Wie echter wil genieten van lange zandstranden zonder toerisme moet de westkust van Bali gaan ontdekken. Hier liggen kilometers strand waar alleen de lokale bevolking komt. Daar ga je echt “local”. Leo en ik trekken er regelmatig op uit.
We houden van de natuur, we houden van de Balinese cultuur en we houden van het contact met de lokale bevolking. We spreken inmiddels wat Indonesisch. De bevolking vindt het leuk als je wat small talk met hen hebt. Dat kan ook met handen en voeten. We wandelen graag en proberen nog steeds nieuwe routes te ontdekken. Kijk maar eens op ons blog.
De leukste excursies
Een greep uit de “going local” trips die echt de moeite waard zijn:
- Sideman, gelegen tussen de prachtige rijstvelden aan de voet van de vulkaan Agung.
- Het gebied rond Seraya, ten oosten van Amlapura. Hier ligt ook het prachtige waterpaleis (Ujung Waterpalace). Wie doorrijdt langs de indrukwekkende kustlijn met kliffen en vissersdorpen komt uit in Amed waar een snorkelstop absoluut de moeite waard is.
- Neem de tijd om een paar dagen naar Nusa Penida te gaan. Het eiland ligt voor de kust bij Sanur op een 40 minuten varen. Dit (nu nog) ongerepte eiland is het ontdekken waard. Het zusje Lembongan ligt er net voor en is voor snorkelen en relaxen een leuk eiland. Een kanttekening hierbij is dat het overspoeld wordt met dagtoeristen.
- Munduk en omgeving vinden we ook echt een “going local” bestemming. In dit groene gebied liggen koffieplantages, watervallen en zijn een aantal wandelmogelijkheden.
- Trek er op uit tussen Lovina in het noorden tot aan het West Bali Barat National park. Vergeet niet Menjangan aan te doen voor een prachtige snorkeltocht langs de daar gelegen riffen.
- Steek van noord naar zuid door over de weg die langs Pupuan voert. Hier kom je langs Batakaru een prachtig tempelcomplex, het boeddhistische Vihara met de grote liggende Boeddha en de fantastische rijstvelden rond Belimbing.
- Vergeet niet de omgeving van Jatiluwih te bezoeken. De rijstvelden hier zijn werelderfgoed. Ook al wordt er nu erg aan de weg getimmerd om meer betalende bezoekers te ontvangen, het is een werkelijk uniek gebied op Bali! Geniet van de vergezichten en loop over de inmiddels aangelegde wandelpaden of kies een lokale gids die je meer off road laat wandelen. Fietsen vanaf hier richting Ubud met een cycletour is ook beslist een aanrader.
- Mocht je ceremonies onderweg zien, dan mag je kijken en foto’s nemen. Gedraag je echter gepast.
- En last but not least, stop bij kleine plaatselijke markten en dompel je onder in de geuren en kleuren op deze pasars.
Wassen in de rivier
Het nadeel van het toerisme....
Bali wordt momenteel het resort eiland genoemd. De Indonesische regering timmert aan de weg in Arabische staten om vanuit deze regio meer toeristen te krijgen. Naast de talloze zuid oost Aziatische toeristen raakt het eiland overvol, de infrastructuur is ontoereikend en de afvalproblematiek is groter dan ooit. De Balinees wil graag verdienen aan de rijke toerist. Wie hier echter mee om kan gaan en vriendelijk blijft en mee beweegt op wat er op je afkomt krijgt hier een fantastische tijd. Geniet, of je nu “going local” gaat of met een georganiseerde dagtrip naar de highlights. Het eiland blijft fascineren!
Bedankt Anjo voor je leuke en eerlijke bijdrage! Wil jij op Bali wonen? Het huis van Anjo staat te koop ;)
Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje
Meer lezen?
- Lees mijn ervaringen op Bali en Indonesië
- Interview: Sander heeft een guesthouse in Laos
- Interview: Joel woont in Vietnam
- Interview: Frank zet zich in voor het onderwaterleven in Thailand