home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Bohinj: de parel van Slovenië

Het meer van Bohinj is een van mijn favoriete plekjes in Slovenië. Ik houd van het blauwe water, de watervallen die uit de besneeuwde bergtoppen ontspringen en de prachtige wandelroutes rondom het meer. En last but not least: Bohinj is minder toeristisch dan zusje Bled.

meer bohinj slovenie
Het kerkje van Bohinj - net tegenover mijn hotel

Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is het grootste permanente meer van Slovenië. Het meer ligt grotendeels in Nationaal Park Triglav. Het meer is zo'n vier lang en ruim een kilometer breed. Het water van het meer komt uit de omliggende bergen, op zonnige dagen schitteren kleine watervallen als zilveren draden in de verte.

Het water is kraakhelder, het hele meer wordt maar liefst vier keer per jaar ververst. Het is daarmee een paradijsje voor vissen. Zwemmers hebben pech: doordat het meer vooral uit smeltwater bestaat, is het meer het grootste deel van het jaar te koud om in te zwemmen.

wandelen bohinj
Wandelen rondom het meer van Bohinj

Wandelen bij Bohinj

Het meer van Bohinj is een prachtige regio om de natuur te beleven. In de regio zijn kilometerslange wandelwegen - vaak goed gemarkeerd. Een rondje om net meer van Bohinj is een makkelijke wandeling: vooral de noordkant van net meer is fijn. Het wandelpad loop direct aan het meer en wandelaars genieten van het groen van de bomen en de bergen die in het kristalheldere water reflecteren.

De wandelroute aan de zuidkant wordt door de weg voor auto's gescheiden van het meer. 

boottocht bohinj
Het magische meer van Bohinj vanaf de boot

Varen op het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj ligt midden in Triglav National Park. Het meer is verboden voor motorvaartuigen, maar in de zomer kun je kanoën en te suppen.

De lucht is grauw wanneer ik op de Tourist Boat stap. Ik ben alleen. Het seizoen is nog niet begonnen en de boot is bijna leeg. Geruisloos glijdt de boot door het water, de elektrische motor is fluisterstil. De eerste regendruppels vallen uit de lucht - het deert me niet. Ik schuif het raam een stukje dicht, in de boot zit ik droog.

kabelbaan bohinj
Met de kabelbaan het Triglav gebergte in

Vogel: de kabelbaan van Bohinj

In de wintermaanden wordt de omgeving van Bohinj omgetoverd tot een skigebied. Omdat Bohinj midden in een het Triglav natuurgebied ligt, worden de pistes niet onderhouden met sneeuwkanonnen. Dit maakt Bohinj tot een natuurlijke wintersportbestemming. In de zomer, als de sneeuw verdwenen is, nemen wandelaars de pistes en worden de bergen omgetoverd tot een wandelgebied.

De kabelbaan van Vogel is het hele jaar geopend. De cabinelift brengt outdoorliefhebbers naar een hoogte van 1500 meter. Op heldere dagen is het uitzicht over het meer en de bergen fenomenaal. Op dagen met regen en sneeuw biedt het restaurant in de bergen een schuilplaats met kruidenthee en verse soep.

triglav bohinj slovenie

triglav vogel
Het Triglav gebergte bij Vogel

Wandelen naar de Savica waterval

De Savica waterval is de bekendste waterval bij het meer van Bohinj. De waterval is maar liefst 78 meter hoog en stort vanuit de bergen in een diepe kloof.

Het zichtbare deel van de waterval van de waterval wordt gevoed vanuit een meer, Crno jezero, een van de zeven meren van Triglav. Loopt er een ondergrondse waterval die Slap Savica voedt? Ik weet net niet, wat de waterval zeer geheimzinnig maakt.

Vanaf Ukanc, de pier en de camping van Bohinj, is het 50 minuten lopen naar de entree van Slap Savica. De weg begint in het dal, en langzaam stijg je de bergen in. De graslanden met vakantiehuisjes maken plaats voor dichte wouden.

En dan is daar ineens de ingang van het pad naar de waterval. (Hier is ook een kleine parkeerplaats.) Het laatste stukje gaat om hoog via trappen en modderpaadjes.

Chasing waterfalls #bohinj #slovenia #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA


Accommodatie bij het meer van Bohinj

Er liggen geen dorpen aan het meer van Bohinj - dit in tegenstelling tot het meer van Bled.

Aan de westkant van het meer, bij Ukanc, ligt een fijne camping. Hier zijn plaatsen voor tenten en campers. Vanaf de camping stap je zo het water in, dit is het populairste deel van het meer voor zwemmers. Iets verder van het meer af liggen fraaie homestays.  

Zelf slaap ik in een fraai hotel aan de oostkant van het meer van Bohinj met uitzicht over het water.

Ik bezocht Bohinj in samenwerking met MijnSlovenië. Uiteraard deel ik alleen mijn eigen ervaring en meningen. 

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry