home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Street art in Charleroi

Street art maakt de wereld een beetje mooier. Het grauwe oogt net wat minder grauw als je kleur en glitters toevoegt. Steeds meer steden snappen dat: street art lijkt vooral populair in steden met een industrieel verleden. Zo ook in Charleroi België.  

street art charleroi jenny
Kleurrijke street art in een betonnen jungle

Street art Charleroi

De mijnen sluiten, de staalindustrie verplaatst steeds meer naar goedkopere landen. Wat overblijft is een stad die langzaam zijn kleur en glorie verliest. Als Assepoester die om klokslag middernacht haar weelde verliest, niks dan een glazen muiltje achterlatend. Een herinnering aan betere tijden.

Assepoester wordt gevonden door haar muiltje en Charleroi zit in de lift. Internationale kunstenaars geven de stad een nieuw uiterlijk. Er komt steeds meer street art in Charleroi. Samen met zijn industriële erfgoed vormt street art een van de belangrijkste Charleroi bezienswaardigheden.

asphalte charleroi
Kleurrijke mural van Maya Hayuk op de expo

Asphalte: een wandeling langs internationale kunstwerken

Asphalte nodigt het publiek uit om Charleroi anders te gaan bekijken, als een stad die omgetoverd wordt tot onvervalst openluchtmuseum. De eerste editie van Asphalte vond plaats in 2014 in samenwerking met BPS22, het museum voor moderne kunst. Twee jaar later kwamen er tijdens de tweede editie van Asphalte nieuwe werken bij. 

 HuskMitNavn street art charleroi
Rennen voor school - HuskMitNavn

Diverse grote internationale namen hebben hun sporen achter gelaten in Charleroi. Denk hierbij aan Maya Hayuk, Sozyone Gonzalez en HuskMitNavn.

Street art in Charleroi is meer dan murals en spray can art. Ook het standbeeld van Boris Tellegen is opgenomen in de street art route.

monster street art charleroi
Hell’O Monsters!

Straatkunst omarmt de omgeving

Street art in Charleroi gaat verder dan kunstenaars die hun kunnen tentoonstellen. Ik vind de werken van bijvoorbeeld Os Gemeos bijvoorbeeld geweldig, maar je ziet aan kun gele man niet of het kunstwerk in Berlijn, Lissabon of Heerlen staat.

Het werk van  Hell’O Monsters, featuring Jérôme Meynen, François Dieltiens en Antoine Detaille is wat dat betreft anders. Het laat de problemen van het multiculturele Charleroi zien: allemaal kleine monsters die hun eigen Danse Macabre opvoeren.

Sozyone Gonzalez laat het gangsterleven van Charleroi tot leven komen. Zou het echt zo erg zijn geweest?

pamflet charleroi

graffiti charleroi
Van betonnen jungle naar openluchtmuseum (Poch en Sixe Paredes)

Street art in de metro

De metro van Charleroi is een doolhof van gebruikte en ongebruikte spoorlijnen. Langs de ongebruikte lijnen zegeviert illegale graffiti - snelle tags, hier mag je niet komen. Op overige stations kun je ware kunstwerken bewonderen, zowel bovengronds als ondergronds.

De metrohalte Beaux-Arts die niet meer wordt gebruikt heeft een kleurrijke make-over gekregen van Todd James. Zijn werk was oorspronkelijk groter dan alleen de ingang, helaas is een deel overschilderd. Saai wit. Zo gaat dat met street art.

kunst metro
De metro als openluchtmuseum, een mural van  Todd James

Kunst langs de Samber

Verlaten industrie. Prikkeldraad en roest. Een schichtige urbex fotograaf probeert om de schoonheid van het verval vast te leggen. Andere fabrieken zijn nog vol in bedrijf, hete stoom spuit je om de oren.

Om illegale tags en graffiti tegen te gaan hebben fabrieken artiesten ingehuurd om muren op te fleuren. Metershoge werken met een boodschap: een terugblik op de industriële geschiedenis van Charleroi en een knipoog naar de toekomst.

streetart samber

industriele kunst

charleroi belgie
Kunst langs de Samber, geen idee wie de makers zijn!

Street art bij Bois du Cazier

In 1956 vond de mijnramp van Bois du Cazier plaatst. Het dorp kon niet anders dan toekijken hoe 262 mijnwerkers omkwamen in het ondergrondse vuur.

Nog altijd staan de nabestaanden er: op de muren rond de ingang van de voormalige mijn zijn hun afbeeldingen vereeuwigd.

Brussel ligt op een steenworp afstand van Charleroi. Daar is een heuse striproute.

mural cazier
Een mural ter nagedachtenis van de mijnramp van Bois du Cazier

Meer tips voor Charleroi en omgeving

Charleroi is een leuke bestemming voor een stedentrip. Vlieg je vanuit Charleroi of Brussel naar een verre bestemming? Dan kun je op originele wijze je reis een paar dagen verlengen. (En vliegen vanuit België is soms stukken goedkoper dan vliegen vanuit Schiphol!)

Ik schreef een uitgebreide blog over mijn stedentrip met naar Charleroi en Bois du Cazier. Ik overnachtte in het Leonardo hotel in het centrum van Charleroi.

Wat is jouw favoriete street art in Charleroi?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry