home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

De mooiste wandelingen in de Soca Vallei

De Soca vallei in Slovenië is een paradijs voor outdoor liefhebbers. In het groene westen van Slovenië kun je 's zomers raften, suppen, wandelen, fietsen en paragliden.

Wandelen in de Soca vallei

Het groene Slovenië heeft alles in zich voor een actieve vakantie. Maar eerlijk is eerlijk, die activiteiten zijn behoorlijke prijzig en daarmee niet geschikt voor budgetreizigers. Bovendien kun je sommige dingen alleen in de zomermaanden ondernemen.

Niet getreurd, de Soca vallei in de Soca vallei kun je het hele jaar door prachtig wandelen.

wandelen soca slovenie
Wandelen in de Soca Vallei

Ik bezocht de Soca vallei eind april. Ik heb ontzettende pech gehad: het regende dagen achter elkaar mer een record van 200 millimeter regen. Dat is meer dan in Nederland in de natste maand! De foto's bij deze blog is geen doorsnee fotomateriaal van de omgeving.

Wandelen door de Tolmin Kloof

Net ten noorden van het plaatje Tolmin ligt de gelijknamige Tolmin Kloof (Tolmin Gorge). Op de plek waar de rivier de Tolminka en de Zadlaš?ica samenkomen is aan de zuidkant van Triglav National Park de Tolmin kloof ontstaan. Deze kloof is ruim 60 meter diep. 

soca tolmin brug
Wiebelende bruggen over het woeste water

Houten bruggetjes verbinden watervallen, grotten en de bron van de rivier. Een fraaie wandeling van ongeveer 2,5 kilometer over steile trappen, wortels van hoge bomen en uitgeslepen rotsen. De natuur in Slovenië is overweldigend! Bij de ingang van de kloof krijg je een handige kaart met alle interessante punten aangegeven. In de kloof zelf staan bordjes die de weg wijzen.

De wandeling eindigt bij de Devil's bridge. Vanaf deze brug kijk je terug over de wandelpaden van het gebied.

Een wandeling door de Tolmin kloof duurt ongeveer anderhalf uur. De toegang bedraagt 4 euro.

tolmin kloof slovenie
Medvedova glava, ofwel het hoofd van de beer in de Tolminkloof

Wandelen naar de Kozjak waterval bij Kobarid

Vlak bij Kobarid ligt de Kozjak waterval, een de mooiste watervallen van Slovenië. De wandeling start bij de parkeerplaats net voorbij de Napoleonburg. (Dit is betaald parkeren.) Het eerste deel van de wandeling leidt stroomopwaarts langs de Soca Rivier.

De Kozjak waterval komt niet direct uit in de Soca rivier. Om bij de waterval te komen wandel je door het bos langs kleine stroompjes en watervalletjes. Het landschap is betoverend, zeker als het net geregend heeft.

wandelen kozjak waterval
De betoverende Kozjak waterval

Ik ving een glimp op van de waterval, ver voor mij uit. Ik heb de waterval niet van dichtbij kunnen zien: de houten loopbrug was weggeslagen door de kolkende watermassa.

Toegang Kozjak waterval: vier euro. Gratis als je op de camping staat (je gaat dan via de hangbrug naar de waterval).

Wandelen naar het Tolmin kasteel

Het Tolmin kasteel toornt ver boven het stadje Tolmin uit. Het kasteel is eigenlijk niet meer dan een ruïne: alleen de buitenmuren staan nog overeind. Op het kasteel pronkt de Sloveense vlag.

uitzicht soca vallei
Uitzicht over de Soca Vallei

Aan het eind van de middag is de route naar het kasteel erg populair onder lokale renners: er loopt een fit trail met diverse oefeningen. Bordjes geven wandelaars en joggers informatie over de flora en fauna van het gebied.

Eenmaal boven heb je een 360-graden uitzicht over Tolmin, de bergen en een groot deel van de vallei. Alleen al voor dit uitzicht zou je de heuvel moeten beklimmen!

Mirre heeft een leuke blog geschreven over diverse outdooractiviteiten in de Soca vallei. Op haar foto's zie je meteen hoe de vallei er meestal uit ziet. Een stuk kleurrijker!

Soca river #slovenie #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA


Ik heb een beetje getwijfeld of ik deze blog wilde schrijven. Aan de andere kant ben ik het levende bewijs: weer of geen weer, wandelen door de Soca vallei is de moeite!

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry