home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

12 tips voor Sri Lanka

De tickets zijn geboekt, de Lonely Planet ligt op het nachtkastje. Ik heb al tientallen blogs over Sri Lanka gelezen. Toch rijst de vraag: wat te doen in Sri Lanka?

Ik ben terug van een fantastische reis door Sri Lanka en ik sta te popelen om mijn ervaringen en foto’s te delen. Ik reisde drie weken met de trein langs de hoogtepunten van Sri Lanka én ik nam de tijd voor ontdekte plekjes. Bij deze twaalf tips voor Sri Lanka in drie weken!

Benieuwd naar mijn route en accommodatie in Sri Lanka? Lees snel mijn route van dag tot dag!

reistips sri lanka
Reizen met de trein door Sri Lanka

1. Doen in Sri Lanka: reizen met de trein

Reizen met de trein door Sri Lanka is spotgoedkoop en nooit saai. Het traject van Haputale naar Ella is een van de mooiste treinreizen ter wereld. Hobbel langzaam door het heuvellandschap met uitgestrekte theeplantages. Ontmoet vriendelijke locals en ontdek bijzondere hapjes van de meereizende verkopers.

De ultieme reisgids voor reizen met de trein door Sri Lanka.

2. Bezoek een theefabriek in Sri Lanka

Sri Lanka is het land van de thee. Als theeliefhebber móet je een van de vele theefabrieken bezoeken en thee proeven. Vers van de theeplantage.

theefabriek ella
Verse thee in Ella

Echt, thee smaakt nergens zo lekker als in Sri Lanka. Zowel de Ceylon thee als de groene thee zijn een traktatie voor je smaakpapillen. Drink het op zijn Srilankaans met een wolkje warme melk en een flinke schep suiker of gewoon puur.

3. Outdoor Sri Lanka: een trekking door de theeplantages  

Ella, Haputale en Nuwara Eliya liggen in de Hill Country en zijn daarom relatief koel. Maak een mooie wandeling door het van het groen van de thee en de specerijen en babbel met vriendelijke theeplukkers. Beklim Adam's Peak, World's End of Ella's Rock en geniet van adembenemende uitzichten.

Lees meer over de mooiste trekkings in Sri Lanka.

reistip monik sri lanka
Tempels in Sri Lanka

4. Cultuur snuiven in de culturele driehoek

Ik ben dól op oude tempels. Anuradhapura, Dambulla, Polonnaruwa en Mihintale stonden hoog op mijn bucketlist. Ik besluit ruim de tijd te nemen om de Culturele Driehoek van Sri Lanka te verkennen. Natuurlijk kan dat vanaf een vaste standplaats, maar ik besluit om in de verschillende oude hoofdsteden te overnachten. Zo kan ik vroeg beginnen met mijn ontdekkingstocht.

De fiets is hét vervoermiddel om de omgeving te verkennen. Langzaam in je eigen tempo. Nieuwsgierige aapjes komen vanuit de boom naar je toe. En ondertussen brand ik mijn voetzolen aan de hete grond. Tempels mag je niet met schoenen betreden en om de een of andere reden blijf ik mijn sokken vergeten!

Lees meer over historisch Anuradhapura, de grottempel van Dambulla en fietsen langs de tempels van Polonnaruwa.

minneriya olifant sri lanka
Op safari in Minneriya

5. Op safari in Sri Lanka

Sri Lanka is geen zuidelijk Afrika, in Sri Lanka vind je niet de Big Five. In Minneriya kun je met een beetje mazzel tientallen olifanten zien, en in Yala is een redelijke kans op jachtluipaarden. Hoe gaaf is dat?

Lees meer over het zien van olifanten in Sri Lanka.

6. Bezoek de tand van Boeddha in Kandy

In Kandy ligt de Tempel van de Tand, een van de belangrijkste Boeddhistische tempels ter wereld. Hier ligt een van de drie overgebleven tanden van Boeddha.

Elk jaar vindt in juli/augustus de Perahera plaats, een festival ter verering van de tand.

Lees meer over de bezienswaardigheden van Kandy.

mangrove negombo
De mangrove bij Negombo

7. Varen in de Mangroves bij Negombo

Veel reizigers starten en eindigen hun reis in Negombo. Huur een tuktuk of een bootje en geniet van bijzondere vogels, aapjes en (restanten van) koloniale gebouwen.

Lees meer over de bezienswaardigheden van Negombo.

8. Off the beaten path: vergeten Jaffna

Helemaal in het noorden van Sri Lanka ligt de stad Jaffna. Nog geen tien jaar geleden woedde hier een burgeroorlog, nu is alles peace en vree. Jaffna is minder ontwikkeld dan andere delen van Sri Lanka - ook de toeristische infrastructuur. Het heeft misschien geen grote bezienswaardigheden, maar met zijn lieve mensen, bijzondere hindoetempels en koloniale burchten is Jaffna echt een fijne plek om te bezoeken!

Lees meer over het bijzondere Jaffna.

tempel jaffna sri lanka
Kleurrijke tempels in Jaffna

9. Going local: slapen in een klooster

Hoe gaaf is dat? Na een lange wandeldag plof je meer in een klooster. Daar mediteer je met Srilankaanse monniken voordat je op je matje in slaap valt. Helemaal zen.

I like local maakt het mogelijk. Ik schreef een uitgebreide blog over mijn trekking en slapen in een klooster.

10. Ontmoet vriendelijke mensen

Wat kan ik zeggen? De mensen in Sri Lanka zijn zo ontzettend gastvrij en vriendelijk!

bevolking sri lanka
Vriendelijke mensen in Sri Lanka

11. Relaxen op de stranden in Sri Lanka

Sri Lanka heeft prachtige stranden. Trincomale met zijn walvissen. Arugam Bay waar je kan surfen. En niet te vergeten Galle en Mirissa in het zuiden.

In drie weken Sri Lanka kun je niet alles zien. Ik heb niet het geduld om uren te relaxen en zonnen op het strand. Ik wil doen en ervaren! Daarom weinig strand voor mij... 

Ben jij een strandliefhebber? Deze stranden in Sri Lanka mag je niet missen! Wil je authentieke ervaring op weg naar Yala of de stranden in het zuiden? Sla dan het dorpje Tissamaharama niet over.

strand jaffna sri lanka
Verlaten stranden in Jaffna

12. Lekker eten en drinken

Ik kon me niet veel voorstellen bij het Srilankaanse eten. Maar wat is het lekker!

Sommige gerechten zijn eenvoudig (fried rice, roti) en andere gerechten zijn zeer uitgebreid (rice and curry). Allemaal om je vingers bij af te likken.

Sri Lanka travelmovie

Geen zin om te wachten op de blogs die nog gaan komen? Kijk dan nu alvast naar mijn Sri Lanka travelmovie!


Sri Lanka is een bestemming die erg makkelijk toegankelijk is. Je kunt prima alles ter plekke uitzoeken en regelen. Het is zelfs niet nodig om vooraf een visum aan te vragen voor Sri Lanka: op het vliegveld van Sri Lanka kun je een visum on arrival krijgen. Vind je het fijner om voor vertrek een visum vanuit Nedeland te regelen? Tegen een kleine vergoeding regelt een visumbureau je visum voor Sri Lanka. De service is in het Nederlands - wel zo makkelijk als je vragen hebt of als er onduidelijkheden zijn. 

In deze blog lees je meer praktische tips voor Sri Lanka: alles over het visum, budget, vervoer ter plekke en meer!

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry