home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)Antalya: meer dan een all inclusive vakantieoord

Zon, zee, strand en all inclusive resorts. Dát is waar ik aan denk bij Antalya en de Turkse Rivièra. Ik heb me vergist. Antalya en omging heeft zoveel meer te bieden! Lees hoe Unesco, Romeinen en lekker eten samenkomen.  

turkije antalya lamp
Fraaie lampen op de bazaar

Turkije en de media

De berichten uit Turkije zijn het afgelopen jaar niet altijd positief geweest. Dat heeft effect op het toerisme. Toch geeft 96% van de vakantiegangers aan dat ze zich geen moment onveilig hebben gevoeld tijdens hun verblijf in Turkije. De prijs-kwaliteitverhouding van een vakantie naar Turkije is gunstiger dan voor Spanje en Griekenland. Wij Nederlanders zijn zuinig.

Corendon nodigt mij uit voor een persreis naar Turkije. Ik krijg een golf van kritiek over me heen: hoe kan ik als blogger naar een land gaan waar persvrijheid beperkt is?

turkije nederland
Turkije met een Nederlands tintje

De kritiek overvalt me. Niemand zette vraagtekens bij mijn reizen naar bijvoorbeeld Syrië, Myanmar en Iran. Wegkijken en doodzwijgen lost voor mij niks op. Sterker nog: juist door landen te negeren verwatert het contact met de buitenwereld en wordt een visie van een dictator verheven tot enige waarheid. Ik wil zien, voelen, ervaren en schrijven. Ik wil ogen openen en meningen nuanceren. Maar veel mensen willen gewoon een zorgeloze vakantie.

haven antalya turkije
De oude haven van Antalya in Turkije

Doen in historisch Antalya

Antalya een sfeervol historisch centrum dat sinds 2000 een plekje heeft op de Unesco lijst met historisch erfgoed.

Midden in het centrum staat een van de oudste moskeeën van Turkije. Deze is buiten gebedstijden te bezoeken. De moskee is opgebouwd uit verschillende lagen uit de geschiedenis, de fundamenten stammen zelfs uit de tijd van de Romeinen.

Onder de stadspoort, Hadrian's Gate, zijn sporen van paard en wagen uit het marmer geslepen. Op de poort pronken hoofden van leeuwen. De poort is gebouwd in de tweede eeuw ter ere van de Romeinse heerser Hadrianus. 

bazaar antalya turkije
De

Antalya is verrassend gezellig. Knusse winkeltjes verkopen gekleurde glazen lampen. Op de bazaar wordt druk onderhandeld over de prijs van een tapijt. Turkse mannen zitten op een terras en nippen van hun koffie of waterpijp. Geurende roze bloemende kleinen omhoog langs de Ottomaanse huizen.

Wanneer ik om een hoekje gluur, zie ik achter een poort een binnenplaats met tafeltjes en weelderige planten. Een knus hotel om een waterbassin, een koele oase midden in de stad. Antalya heeft veel van deze kleinschalige hotels - Antalya is meer dan all inclusive resorts!

Dol op Turkse stadje? Bezoek dan ook Alacati aan de Egeïsche kust.

romeins theater antalya
Ali B in een Romeins Theater

Het Romeinse Aspendos theater bij Antalya

Net buiten Antalya ligt het Romeinse Aspendos theater, een van de beste bewaarde Romeinse theaters die ik ooit heb gezien.

De sage vertelt dat drie kunstenaars streden om de hand van de dochter van de koning. Een van hen liet het Aspendos theater bouwen - gezien de omgang een hele prestatie. Maar dat is niet alles: vanaf de heuvel achter het theater, kun je een artiest op het podium horen fluisteren. Een akoestisch wonder.

Ik geniet van optredens van Karsus en Ali B. 

turks eten
Turkse mezze

De Turkse keuken in Antalya

Terwijl de zon achter de kliffen bij de oude haven zakt, geniet ik van verschillende mezze. Frisse salades, gebakken kaas, smakelijke humus en kruidige vleesjes. En dan is het tijd voor een heerlijke spies. De Turkse keuken in Antalya is goed en gevarieerd.

Maareh, die all inclusive resorts dan?

Kilometers buiten het historische Antalya bevindt zich een andere wereld. Een wereld van hoogbouw, neon-reclame en all inclusive resorts. Een wereld die draait om relaxen, bruin worden en genieten aan de Turkse Rivièra.

zwembad antalya
Genieten aan het zwembad in Antlya

Ik maak kennis met Grand Park Lara, een luxe all inclusive resort in Antalya. In dit Corendon resort is Nederlandse staf aanwezig die je op je wenken bedient. (Er zijn trouwens niet alleen maar Nederlanders in het resort.) Er zijn verschillende eetzalen waar je van vroeg tot laat je buikje kan vullen. Aan het zwembad worden snacks als donuts en ijsjes geserveerd.

Liefhebbers van zon, eten en drinken hoeven het resort bijna niet te verlaten. De zee ligt echter op een steenworp afstand. Je hoeft niet bang te zijn dat je vroeg in de ochtend al een ligbedje moet claimen: in Grand Park Lara is er plek voor iedereen.

baklava vliegtuig antalya
Baklava in het vliegtuig

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry