home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Travel like a local (en bespaar geld)

Je kan een reis zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Je hoeft echt geen grote zak met geld te hebben om te kunnen reizen. Travel like a local. Omdat het leuk en verrassend is, omdat het duurzaam is én omdat je er een hoop geld mee kan sparen.  

vrouw sri lanka
Mooie ontmoetingen onderweg

Ik reis veel, ik houd van reizen en de wereld om me heen. Je zult mij zelden aantreffen in een hippe koffiebar, ik eet en drink liever in een lokaal kraampje langs de weg. Omdat ik me liever onder locals begeef dan onder reizigers en expats. (Omdat ik misschien niet hip ben.) Omdat ik een land écht wil leren kennen. En misschien ook wel omdat mijn portemonnee het fijn vindt - niet onbelangrijk als je ze veel reist als ik. Leuke bijkomstigheid: travel like a local is vaak nog duurzamer ook!

Bij deze mijn tips om te reizen als een local.

rusland tme local
Travel like a local: reizen door Rusland met de trein

Duurzaam reizen naar je bestemming

Welke bestemming hier je voor je volgende reis? En hoe reis je naar die bestemming? Het is makkelijk om op skycanner te kijken naar goedkope vluchten. Binnen Europa is vliegen vaak sneller en goedkoper dan met de trein. Verleidelijk, zeker voor korte trip.

De langste treinreis die ik ooit maakte was van Vietnam naar Nederland. Een leuke manier om veel van het land te zien en mensen te ontmoeten. Lees hier alles over reizen met de Trans-Mongolië Express.

Vind je vliegen te vervuilend en de trein te duur? De bus kan een alternatief zijn, óók voor lange afstanden. Ouibus biedt busreizen aan met fijne stoelen en WiFi - en voldoet daarmee helemaal aan de wensen van deze tijd.

Heb je al eens gehoord van alternatieven als BlaBlaCar? Een moderne vorm van liften waarbij je je chauffeur een kleine vergoeding betaald. Écht liften kan natuurlijk ook.

tuktuk sir lanka
Met de tuktuk door Sri Lanka

Reizen als een local op de plek van bestemming

Aangekomen op de reisbestemming wil je je vaak verder verplaatsen, tenzij je misschien gekozen hebt voor een all inclusive in Antalya. Binnenlandse vluchten zijn vaak duur, nachttrein en nachtbussen zijn een goedkoper en duurzamer alternatief.

Ik heb stiekem een hekel aan nachtbussen. Soms ontkom je er niet aan: zo reisde ik met nachtbussen in Argentinië.

Voor korte afstanden is de taxi een optie. Maar wist je dat Uber veel voordeliger is? In Sri Lanka en Cambodja is de tuktuk een goed vervoersmiddel voor kleine afstanden. In Thailand kun je beter geen tuktuk pakken - die zijn vaak duurder dan de taxi.

Wanneer je met de tuktuk reist moet je niet vergeten om af te dingen. Lees hier meer over verantwoord afdingen in Azië.

 treinen sri lanka
Met de trein door Sri Lanka

Wil je echt duurzaam reizen en je voorplaatsen als een local? Maak dan een mooie wandeling of huur een fiets. Steeds meer homestays en ecolodges bieden fietsen aan aan hun gasten (soms tegen een kleine vergoeding).

Slapen bij een local

Slapen bij een local is niet altijd goedkoper dan slapen in een hostel of in een hotel. Vaak wel. Daarbij geeft het een goed gevoel als je centjes terechtkomen bij een lokale ondernemers in plaats van bij een grote hotelketen (die vaak in buitenlandse handen is).

Het is niet zo moeilijk om te slapen bij een local. Op Airbnb worden kamers en appartementen in 191 landen aangeboden. Op Booking.com staan tegenwoordig niet alleen hotel, maar ook B&B's en homestays.

local armenie
Op visite bij locals in Armenië

Heb je nog nooit via Airbnb geboekt en wil je hier meer over lezen? Op Gezinopreis lees je ervaringen over slapen in een Airbnb's met kind

Wil je gratis overnachten én lijkt het je leuk reizigers bij jou thuis te ontvangen? Misschien is couchsurfing wat voor jou.

Eten als een local

Weet je wat duur is? Een goede pizza in Sri Lanka. Een blikje cola light in Indonesië. Een appel in Bangkok.

Er zijn maar weinig landen waar streekproducten duurder zijn dan lokale producten (Nederland is zo'n land). Vergeet de pizza, maar kies een sateetje. Drink geen geïmporteerde cola light, maar geniet van een verfrissende kokosnoot. En fruit? Wat dacht je van bananen, mango's en rambutans?

rambutans lokaal eten
Local food: heel veel rambutans voor een halve euro

Het oog wil ook wat hebben. Maar realiseer je wel dat dat restaurantje met die lounge stoelen stukken duurder is dan street food.

Azië is een paradijs voor liefhebbers van street food. Ik schreef eerder al een blog over street food in Kuala Lumpur en Seoul. Of wat dacht je van deze adresjes in Porto en Boekarest

Natuurlijk kan je ook eten bij mensen thuis. De lekkerste rice and curry in Sri Lanka at ik in mijn homestay in Ella. Mealsharing is een website waar je (betaald) een plekje bij mensen thuis aan tafel kan boeken.

local food azie
Street food in Maleisië

Lokale excursies

Het maakt niet uit waar je heen gaat, als je internet afstruint vind je altijd wel een leuke boek-nu-voor-extra-korting excursie. Verleidelijk toch?

Ter plekke blijkt diep online excursie echter helemaal niet zo goedkoop. Logisch, een website bouwen en promoten kost geld. Goede foto's zijn niet gratis. En denk maar niet dat de marketing afdeling vrijwillig werkt.

In Myanmar wilde ik de junta zo min mogelijk steunen. Ik verkende veel tempels achterop een brommer: mijn driver loosde me gratis naar binnen. Ik was niet goedkoper uit, maar ik wist waar mijn geld naar toe ging.

sri lanka fiets local
Op de fiets door Sri Lanka

Heb jij meer tips om te reizen als local en geld te besparen?

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry