Travel like a local (en bespaar geld)
Je kan een reis zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Je hoeft echt geen grote zak met geld te hebben om te kunnen reizen. Travel like a local. Omdat het leuk en verrassend is, omdat het duurzaam is én omdat je er een hoop geld mee kan sparen.
Mooie ontmoetingen onderweg
Ik reis veel, ik houd van reizen en de wereld om me heen. Je zult mij zelden aantreffen in een hippe koffiebar, ik eet en drink liever in een lokaal kraampje langs de weg. Omdat ik me liever onder locals begeef dan onder reizigers en expats. (Omdat ik misschien niet hip ben.) Omdat ik een land écht wil leren kennen. En misschien ook wel omdat mijn portemonnee het fijn vindt - niet onbelangrijk als je ze veel reist als ik. Leuke bijkomstigheid: travel like a local is vaak nog duurzamer ook!
Bij deze mijn tips om te reizen als een local.
Travel like a local: reizen door Rusland met de trein
Duurzaam reizen naar je bestemming
Welke bestemming hier je voor je volgende reis? En hoe reis je naar die bestemming? Het is makkelijk om op skycanner te kijken naar goedkope vluchten. Binnen Europa is vliegen vaak sneller en goedkoper dan met de trein. Verleidelijk, zeker voor korte trip.
De langste treinreis die ik ooit maakte was van Vietnam naar Nederland. Een leuke manier om veel van het land te zien en mensen te ontmoeten. Lees hier alles over reizen met de Trans-Mongolië Express.
Vind je vliegen te vervuilend en de trein te duur? De bus kan een alternatief zijn, óók voor lange afstanden. Ouibus biedt busreizen aan met fijne stoelen en WiFi - en voldoet daarmee helemaal aan de wensen van deze tijd.
Heb je al eens gehoord van alternatieven als BlaBlaCar? Een moderne vorm van liften waarbij je je chauffeur een kleine vergoeding betaald. Écht liften kan natuurlijk ook.
Met de tuktuk door Sri Lanka
Reizen als een local op de plek van bestemming
Aangekomen op de reisbestemming wil je je vaak verder verplaatsen, tenzij je misschien gekozen hebt voor een all inclusive in Antalya. Binnenlandse vluchten zijn vaak duur, nachttrein en nachtbussen zijn een goedkoper en duurzamer alternatief.
Ik heb stiekem een hekel aan nachtbussen. Soms ontkom je er niet aan: zo reisde ik met nachtbussen in Argentinië.
Voor korte afstanden is de taxi een optie. Maar wist je dat Uber veel voordeliger is? In Sri Lanka en Cambodja is de tuktuk een goed vervoersmiddel voor kleine afstanden. In Thailand kun je beter geen tuktuk pakken - die zijn vaak duurder dan de taxi.
Wanneer je met de tuktuk reist moet je niet vergeten om af te dingen. Lees hier meer over verantwoord afdingen in Azië.
Met de trein door Sri Lanka
Wil je echt duurzaam reizen en je voorplaatsen als een local? Maak dan een mooie wandeling of huur een fiets. Steeds meer homestays en ecolodges bieden fietsen aan aan hun gasten (soms tegen een kleine vergoeding).
Slapen bij een local
Slapen bij een local is niet altijd goedkoper dan slapen in een hostel of in een hotel. Vaak wel. Daarbij geeft het een goed gevoel als je centjes terechtkomen bij een lokale ondernemers in plaats van bij een grote hotelketen (die vaak in buitenlandse handen is).
Het is niet zo moeilijk om te slapen bij een local. Op Airbnb worden kamers en appartementen in 191 landen aangeboden. Op Booking.com staan tegenwoordig niet alleen hotel, maar ook B&B's en homestays.
Op visite bij locals in Armenië
Heb je nog nooit via Airbnb geboekt en wil je hier meer over lezen? Op Gezinopreis lees je ervaringen over slapen in een Airbnb's met kind.
Wil je gratis overnachten én lijkt het je leuk reizigers bij jou thuis te ontvangen? Misschien is couchsurfing wat voor jou.
Eten als een local
Weet je wat duur is? Een goede pizza in Sri Lanka. Een blikje cola light in Indonesië. Een appel in Bangkok.
Er zijn maar weinig landen waar streekproducten duurder zijn dan lokale producten (Nederland is zo'n land). Vergeet de pizza, maar kies een sateetje. Drink geen geïmporteerde cola light, maar geniet van een verfrissende kokosnoot. En fruit? Wat dacht je van bananen, mango's en rambutans?
Local food: heel veel rambutans voor een halve euro
Het oog wil ook wat hebben. Maar realiseer je wel dat dat restaurantje met die lounge stoelen stukken duurder is dan street food.
Azië is een paradijs voor liefhebbers van street food. Ik schreef eerder al een blog over street food in Kuala Lumpur en Seoul. Of wat dacht je van deze adresjes in Porto en Boekarest?
Natuurlijk kan je ook eten bij mensen thuis. De lekkerste rice and curry in Sri Lanka at ik in mijn homestay in Ella. Mealsharing is een website waar je (betaald) een plekje bij mensen thuis aan tafel kan boeken.
Street food in Maleisië
Lokale excursies
Het maakt niet uit waar je heen gaat, als je internet afstruint vind je altijd wel een leuke boek-nu-voor-extra-korting excursie. Verleidelijk toch?
Ter plekke blijkt diep online excursie echter helemaal niet zo goedkoop. Logisch, een website bouwen en promoten kost geld. Goede foto's zijn niet gratis. En denk maar niet dat de marketing afdeling vrijwillig werkt.
In Myanmar wilde ik de junta zo min mogelijk steunen. Ik verkende veel tempels achterop een brommer: mijn driver loosde me gratis naar binnen. Ik was niet goedkoper uit, maar ik wist waar mijn geld naar toe ging.
Op de fiets door Sri Lanka
Heb jij meer tips om te reizen als local en geld te besparen?
Meer lezen?
- Herbal rooms in Slovenië
- Bijzondere ontmoetingen in Alaverdi: de leukste homestay van Armenië
- Sander runt een homestay in Laos