Interview: going local Australië
Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.
Kirsten en haar vriend Erick zijn voor onbepaalde tijd uit Nederland vertrokken. Na een lange reis door Azië werken ze nu in Australië.
Ik ben Kirsten, 30 jaar en op 11 januari 2016 heb ik voor onbepaalde tijd afscheid genomen van Nederland. Samen met mijn vriend Erick hebben we onze backpacks gepakt om een groot avontuur aan te gaan, een wereldreis. Na negen maanden reizen door Azië zijn we in oktober 2016 naar Australië gevlogen waar we op dit moment wonen, werken en reizen. Al onze avonturen en handige reistips delen we op www.travelaar.nl. Onze blog waarmee we na onze vorige reis door Azië van 6 maanden in 2013/2014 zijn gestart.
Weg uit Nederland
Op dit moment zijn we alweer bijna een jaar in Australië, maar dit was vooraf zeker niet gepland. Ons plan was een reis maken naar Azië en met een beetje mazzel Centraal-Amerika. Azië beviel echter zo goed – zoals verwacht – dat we er na acht maanden nog steeds waren. Het geld raakte een beetje op, maar naar huis wilden we nog niet. We wisten zeker dat we meer wilden zien van de wereld. Erick kwam daarom op het idee om naar Australië te gaan om te werken. En zo stapten we op 4 oktober 2016 in het vliegtuig naar Perth in Western Australia. Na werken in Perth, een roadtrip door het zuiden van West Australië, werken en wonen in Kalgoorlie (een goudmijnstadje) en weer een roadtrip, zijn we aangekomen in Kununurra. In het uiterste noordoosten van de staat Western Australia. Hier zijn we beide aan het werk en hopen we onze bankrekening weer een beetje te kunnen spekken. Nederland voor zo’n lange periode achter ons laten is nooit onze bedoeling geweest en we hadden ook nooit verwacht zolang weg te blijven, maar we merken beide dat dit is wat we op dit moment willen. De wereld ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten, genieten van prachtige natuur.
Wonen en werken in Australië
Voordat we naar Australië reisden hadden we natuurlijk vrijwel alleen maar positieve verhalen over het land gehoord. Vrijwel iedereen die er naartoe reist wordt verliefd op het land en veel mensen blijven zelfs plakken en emigreren naar Australië. Bij mij stond Australië echter ergens onderaan mijn bucketlist en het heeft zelfs een tijdje geduurd voordat Erick mij had overgehaald om naar Australië te gaan. Ik weet niet wat het precies is, maar ik had het gevoel dat het te westers was, teveel zoals Nederland. Daarnaast staat Australië bekend als één van de duurste landen ter wereld en dat was zeker iets dat me tegenhield.
West-Europa met meer zon
Al snel merkte ik dat Australië inderdaad niet mijn land is. Ik noem het altijd West-Europa, maar dan met meer zon. De mensen hier zijn – over het algemeen – niet mijn types. Een beetje nep, overdreven en naar mijn ideen niet oprecht en dat stoort me nogal eens. Al kan dat ook gewoon mijn gevoel zijn trouwens. Daarnaast zijn we qua werken onwijs laks en lui. Het is dus niet voor niets dat veel bedrijven liever backpackers uit Europa aannemen.
De natuur en alle “gevaarlijke” beesten
Wanneer we reizen naar de volgende bestemming in Australië slapen we in onze auto, een Ford Falcon station, die we hebben gekocht in Perth. We reizen zo goedkoop mogelijk, dus slapen de meeste nachten op gratis rest area’s. We raken hier regelmatig in gesprek met Australiërs die met een camper of caravan door het land trekken en in 90% van de gevallen raken we al snel in gesprek over alles waar we voor op moeten passen. In Australië leven veel giftige – en dodelijke – spinnen en slangen. Daarnaast springen de kangoeroes over de weg, staan er regelmatig groepen koeien midden op de weg en worden er in het zuiden en oosten regelmatig haaien gespot en moet je in het noorden uitkijken voor krokodillen. Dat dit er allemaal is, daar zijn we ons voor bewust. Australiërs lijken echter graag te overdrijven en blijven ons maar waarschuwen. Pas op voor dit, pas op voor dat. Het lijkt alsof ze allemaal overal bang voor zijn.
Australiërs reizen vooral in Australië
Met uitzondering van Bali – Het Lloret voor jonge Australiërs – kwamen in Azië weinig Australiërs tegen. En nu we een tijd in Australië zijn weten we waar dat door komt. Australiërs zijn trots op hun eigen land en het land is zo groot en divers dat het net zo goed had kunnen bestaan uit tien verschillende landen. Iedere staat heeft haar eigen hoogtepunten, klimaat en wilde dieren. Dat is ook de reden dat veel Australiërs maandenland of zelfs jarenlang door Australië reizen. Want we hebben het al zo vaak gehoord: “We kunnen toch niet naar het buitenland gaan terwijl we bijna niets van ons eigen land hebben gezien?”
Koop zelf een auto of camper
In Australië zijn er genoeg bedrijven waar je voor een behoorlijk bedrag een camper of auto kunt huren waarmee je een paar weken of maanden kunt rondreizen. De ultieme tip is echter om zelf een auto te kopen. Dit is vaak goedkoper en je hoeft niet terug te rijden naar een bepaalde bestemming om de huurauto weer in te leveren. Ook kun je ervoor kiezen om met de bus te reizen, maar Australië is groot – heel groot! – en de afstanden dus lang. Met je eigen auto kun je stoppen wanneer je wilt, net die ene afslag nemen waar bussen niet naartoe kunnen en kamperen langs de snelweg net als de reizende Australiërs.
Kies niet altijd voor de grotere steden, maar trek ook de outback in
Wie reist naar Australië kiest al snel voor een roadtrip langs de oostkust. Steden als Sydney, Brisbane en Melbourne zijn enorm populair en hoogstwaarschijnlijk prachtig. Van Australiërs horen we echter regelmatig dat met name het noorden van West Australië en de staat Northern Territory het “echte Australië” is. Hier vind je geen miljoenensteden, maar kleine stadjes en om de paar honderd kilometer een dorpje. Je rijdt er langs aboriginal-communities en raakt zo in gesprek met locals die niet iedere dag te maken hebben met duizenden toeristen.
Bedankt Kirsten voor je leuke bijdrage aan Going Local Australië!
Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.
Meer lezen?
- Ook Lia en Bart wonen in Australië
- Wonen in Buenos Aires
- Sander runt een guesthouse in Laos