home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

De grotten van Postojna en de Green Karst

Slovenië is een prachtig groen land. Maar wist je dat Slovenië ook donkere plekjes en hoekjes heeft? Daar wonen de draken. Die draken vind je niet alleen in Ljubljana, maar ook bij de grotten van Postojna. Soms, na een flinke regenbui, zwemmen er hulpeloze babydraken in het gras.

De grotten van Postojna behoren tot de mooiste grotten ter wereld.  

grotten van postojna
De grotten van Postojna in Slovenië

De grotten van Postojna

Op een zonnige lenteochtend meld ik me bij de grotten van Postojna. Na dagen van regen schijnt eindelijk de zon, en ik ga een grot in !?!

Mijn gids ontvangt me met een ferme handdruk. Ik heb het voorrecht niet bij een grote groep aan te sluiten, maar een eigen gids te hebben. Soms voel ik me daar ietwat ongemakkelijk bij, maar Andrej geeft me de ruimte om foto's te maken en klets ondertussen gezellig tegen me aan. Ik geniet!

"I'm singing in the train". Terwijl waterdruppels van de stalactieten op mijn hoofd druppelen, rijd ik in een klein treintje de grot in. Ik word getrakteerd op prachtige rotsformaties en een heuse natuurlijke balzaal met imposante kroonluchters.

rondleiding grotten postojna
Een rondleiding door de grotten

De grotten van Postojna vormen een natuurlijk gangenstelsel. Grote grotten zijn aan elkaar gekoppeld door soms smalle gangen. De spelonken zijn fraai verlicht, zo af en toe reflecteren de structuren in het water. Wat een sprookje.

De grotten van Postojna veranderen van dag tot dag, al zijn de veranderingen zo klein dat ze pas zichtbaar zijn na tientallen jaren. Mineralen uit de stalactieten lossen op in het druppende water, langzaam ontstaan nieuwe structuren. Deze zijn veelal hol, het sediment wordt gevormd OM de waterdruppel heen.

De verschillende vertrekken hebben namen die tot de verbeelding spreken. Zo is er een spaghettikamer, met allemaal dunne sliertjes. De sliertjes dringen zelfs door in de kamer ONDER de spaghettikamer.

proteus postojna
Een zelfzame proteus

Leven in de grotten van Postojna

In de donkere grotten is bijna geen leven. Als de bezoekers weg zijn, gaan de lampen uit. Dit zorgt ervoor dat algen bijna geen kans krijgen en de grotten niet groen uitslaan. Er is maar een diertje wat overleefd in het donker: dat is proteus. Een proteus is een bijna witte salamander zonder ogen. Het beestje is zeldzaam, maar je kan er eentje zien in een speciaal aquarium. Het beestje heeft wat weg van een babydraak.

Een rondleiding door de grotten van Postojna duurt ongeveer anderhalf uur. Het is aan te raden om tickets vooruit te boeken: populaire tijden kunnen vol zitten.

kasteel predjama slovenie
Predjama Castle in Slovenië

Het kasteel van Predjama

Het sprookje van de grotten houdt niet op bij de grotten van Postojna. Kilometers verderop (en ondergronds verbonden) ligt het middeleeuwse kasteel van Predjama. Een kasteel gebouwd in de bergen. Via geheime gangen in de grotten bood net kasteel veiligheid aan zijn bewoners.

Met een audioguide in mijn hand loop ik door het kasteel van Predjama en de achterliggende grotten. Het verhaal van Erasmus spreekt tot mijn verbeelding.

Erasmus is een edelman die leefde in vijftiende eeuw. Het kasteel werd in die tijd maandenlang belaagd, maar door de geheime gangen was er geen tekort aan voedsel. Uit een bron in een grot achter het kasteel sijpelde fris water.

Erasmus hield wel van een geintje. Soms verraste hij zijn belagers met vlees en fruit bij de uitgang van een van de geheime gangen. De belagers dachten niet aan Erasmus, maar bedankten de draken en geesten van de grot.

predjama kasteel
Museum in Predjama kasteel

Het kasteel van Predjama had slechts een zwakke plek: het toilet. Erasmus is verraden en tijdens een toiletbezoek omgekomen door een grote stenen kanonskogel.

Het kasteel is dagelijks geopend, je hoeft niet te reserveren. Op de website van Predjama Castle vind je meer informatie over openingstijden.

Postojna en de Green Karst

Postojna trekt ieder jaar miljoenen bezoekers. In het gebied liggen meer grotten, een aanrader voor iedereen die de toeristenstroom wilt ontlopen. Net als ik. 

Met de huurauto rijd ik naar de Green Karst, een nationaal park net ten zuiden van de bekende grotten van Postojna. Hier liggen de grotten van Skocjan. TomTom wijst me de weg. Die weg wordt smaller en smaller. Ineens stopt het asfalt, zit ik wel goed?

green karst rakov skocjan
Rakov Skockan in de Green Karst

Eerlijk is eerlijk, ik heb een foutje gemaakt. Wat een blunder! Je hebt de grotten van Skocjan (Skocjanske Jame), een Unesco site waar je rondleidingen kan krijgen. En je hebt de Green Karst vallei Rakov Skocja, waar ook grotten zijn. Ik beland onbedoeld bij die laatste, een prachtig natuurgebied zonder toeristische kraampjes en dure gidsen. Ik bevind me midden in de natuur, er heerst een serene rust.

Wil je naar de meer bekende grotten van Skocjan? Dan moet je hier zijn. Voor Rakov Skocjan in de Green Karst ben je hier aan het juiste adres.

Rakov Skocjan

Door de regen van de afgelopen dagen is het pad naar de grotten in Rakov Skocjan glibberig geworden. Voetje voor voetje schuifel ik naar beneden. Onder aan het glibberpad wacht me een aangename verrassing: door het stromende water is een metershoge cavern ontstaan. Onder me, in de diepte, stoomt nog altijd water.

grot skocjan
De grotten van Rakov Skocjan

Langs de rand van de cavern is een smal stenen pad aangelegd. Ik besluit dit pad te volgen.

Ver boven me toornen te rotsen, hier liep ik net. Nu loop ik door een stelsel van kloven en en caverns die ontstaan zijn door erosie.

Op weg terug naar de auto begint het wat drukker te worden in de Green Karst. Er zijn verschillende wandelaars, speleologen, een lokale klimvereniging en zelfs een koppel met een kajak gearriveerd.

Raar is dat. Door een 'foutje' beland ik onverwachts op een van de mooiste plekjes van Slovenië!

Ik overnachtte in in de stad Postojna in Postonjna Cave Rooms and Appartements Proteus. In deze blog lees je meer over dit fraaie appartement

Caverns in Rakov Skocjan #postojna #slovenia #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Deze blog is mede tot stand gekomen via MijnSlovenië

Meer lezen over Slovenië en de Balkan?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry