home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Beleef Bled in de regen

Het kerkje in het meer van Bled is een icoon van Slovenië. Elke zomer trekken duizenden toeristen naar het meer van Bled en de betoverende omgeving. Om te genieten van de natuur en de zon. Ik bezoek Bled in het voorjaar en kom thuis met tips voor Bled in de regen.

kerk bled
Kerkje net buiten Bled 

Bled in de regen

“Stop, ik móet hier een foto maken.”
“Doosje, ik kan hier niet stoppen, er staat een gele streep. Ik kan niet midden op de weg stilstaan.” 

Altijd leuk om met mij op reis te zijn. Mijn reisgenoot haalt zijn schouders op. Het komt er op neer dat we een stukje terug rijden zodat ik een foto kan maken. Dat is maar goed ook: daarna begint het te regenen om dagenlang niet te stoppen.

Moet je Bled over slaan als het regent? Beslist niet! Bled is prachtig, ongeacht het weer. Het kan echter verstandig zijn om een paar alternatieve activiteiten te bedenken voor Bled in de regen. Het is echt niet erg om af en toe te schuilen.

bled slovenie regen
Bled in de regen

Het kasteel van Bled

Weer of geen weer, het kasteel van Bled is een bezoek waard.

Hoog op een rotst ligt het kasteel van Bled. Het middeleeuwse kasteel kijkt uit over de stad en het meer. Dit is een van de oudste kastelen van Slovenië.

De Romaanse toren van het kasteel dateert uit de elfde eeuw. Later is het kasteel uitgebreid. De kleine kerk is gedecoreerd met kleurrijke fresco’s.

kasteel bled
Een blik in de wijnkelder van het kasteel van Bled

Tegenwoordig herbergt het kasteel een klein museum met archeologische vondsten uit de streek. Er is een wijnkelder, een smederij en er zijn diverse gezellig terrassen. Tenminste, als het droog is. Bij Bled in de regen biedt het overdekte terras een schuilplaats tegen het hemelwater.

Zie de website van het kasteel voor meer informatie.

Fotografie in het Tourist Office van Bled

Regen of zonneschijn, de tentoonstelling in het Tourist Office mag er zijn. In een grote hal hangen inspirerende foto’s uit alle delen van Slovenië.

Als het nog niet droog is na het zien van de foto’s, kun je terecht in het gezellige café in het gebouw. Het aantal gerechten op de kaart is een beetje beperkt, maar ze serveren lokale pizza's. Meer heeft een mens niet nodig!

kerk meer bled
Het iconische kerkje in het meer van Bled in de regen

Varen op het meer van Bled

In de zomer kun je kajakken en suppen op het meer van Bled. Buiten het seizoen vaart er enkel een bootje naar het kerkje op het eiland. Dit zijn authentieke pletna: bootjes zonder motor met een roeier achterop.

Een trap van zo’n honderd treden leidt naar het kerkje. Hier hangt een bijzondere bel: het luiden van deze bel brengt geluk. "Bij het luiden van de bel, zullen al je wensen in vervulling gaan." Er staat een lange rij met Aziaten die allemaal de bel willen luiden. Daar om heen staat een hele kring met camera's.

In een klokkentoren naast het kerkje hangt een tweede bel. Deze bel heeft geen speciale betekenis en doet eigenlijk niks dan slaan op het hele en halve uur.

Het kleine restaurant naast de kerk serveert voortreffelijke potica, een lokale lekkernij.

varen bled slovenie
Varen in een pletna op het meer van Bled

Wandelen door de Vintgar kloof

Het meer van Bled ligt midden in een prachtig natuurgebied. Weer of geen weer, in Bled MOET je gewoon naar buiten! 

Een van de hoogtepunten in de omgeving van Bled is de Vintgar kloof. Deze toeristische kloof ligt ongeveer vier kilometer ten noorden van het meer  in het oosten van Triglav National Park.

De Vintgar kloof is een kloof van 1,6 kilometer lang en op sommige plekken wel 100 meter diep. Op de bodem van de kloof stroomt de blauwgroene Radovna rivier. Soms stroomt de rivier langzaam als een kleine poel, soms snel als een krachtige waterval.

In deze blog lees je meer over de Vintgar kloof.

vintgar kloof

wandelen bled slovenie
Wandelen door de Vintgar kloof

Door de kloof loopt een lange houten loopbrug. Een wandeling door de kloof is niet zwaar of vermoeiend, maar het hout kan een beetje glad zijn als het regent. En geloof het of niet: de kassa verkoopt ponco’s!

Openingstijden vind je op de website van de Vintgar kloof.

Het middeleeuwse stadje Radovljica

Bled in de regen is niet ideaal. Het meer verliest zijn kleuren en daarmee een deel van zijn schoonheid. Het stadje Radovljica biedt een alternatief.

“Iedereen houdt van chocolade. Hij die dat ontkent, die liegt.” Radovljica is de stad van de chocolade, elk voorjaar vindt hier een heus chocoladefestival plaats. In Radovljica is het grootste chocolaatje ter wereld gevormd. Dit ‘chocolaatje’ weegt maar liefst 95 kilogram!

middeleeuwen radovljica
Het middeleeuwse Radovljica bij Bled

Alternatief voor Bled: musea in Radovljica

Maar Radovljica is meer dan chocolade. Het kleine stadje heeft een charmante oude binnenstad met authentieke architectuur en middeleeuwse stadsmuren. 

Daarnaast heeft Radovljica een aantal schattige musea, als een bijenmuseum en een museum ter ere van  Anton Tomaž Linhart, de vader van het Sloveense theater.

Het bijenmuseum is niet zo groot, maar laat de geschiedenis van de bijenhouderij in de regio zien. Van oude werktuigen tot fresco's en prachtige foto's en informatieve teksten. In de kleine museumwinkel wordt honing uit de regio verkocht.

bijenmuseum radovljica
Het bijenmuseum van Radovljica

Voor lekkerbekjes is er ook nog het ginger bread museum. In de kleine kelder van het museum worden op ambachtelijke wijze hartjes van ginger bread gemaakt. Voor elke gelegenheid is er een ander hartje, zelfs voor kerst en de eerste school dag.

Slapen bij het meer van Bled

Het is heel verleidelijk om op zoek te gaan naar accommodatie bij het meer van Bled. Wat is er mooier dan wakker worden met uitzicht op het water en op een van de meest romantische kerken van Europa?

Zo liggen er mooie hotels vlakbij het kasteel van Bled.

gingerbread workshop
Een gingerbread workshop

Toch kleven er nadelen aan slapen aan het meer van Bled. Je zult niet de enige zijn, wat de prijzen omhoog doet drijven. Verder is de kans groot dat je in een lange file beland wanneer je vanuit Bled naar een ander deel van Slovenië wilt.

Praktisch als ik ben overnacht ik niet aan het meer van Bled, maar boek ik een kamer in Radovljica. In deze blog lees je meer over mijn accommodatie in Slovenië.

Deze trip is een samenwerking met MijnSlovenië.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry