home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Verantwoord afdingen in Azië

“Mag het een beetje meer zijn?”, vraagt de ambachtelijke slager. “Mag het een beetje minder zijn?”, vraagt de reiziger in Azië. Weet je niet hoe? Afdingen is in veel landen heel normaal. Met deze tips voor afdingen in Azië krijg je een eerlijke prijs, waar jij én de verkoper blij mee is. 

afdingen azie souvenir
Souvenirs uit Azië

Duurzaam reizen: wees kritisch

Toen ik voor de eerste keer in Azië was, zag ik allemaal mooie en nieuwe dingen om me heen. Het ene souvenir was nog mooier en goedkoper dan het andere souvenir. Het liefst zou ik alles inpakken en mijn hele huis een make over geven!

Eenmaal thuis had ik al snel spijt van een aantal aankopen. Mijn studentenkamer stond al zo vol! Veel souvenirs raakten al snel hun magie kwijt, zeker de goedkope prullaria. Investeer liever in iets weg écht mooi is en jaren mee gaat.

Tourist price

Mijn Balinese broertje koopt een gebedsschaal voor me op de lokale markt. “Blijf jij maar in de auto zitten, als ze jouw witte neus zien betaal ik tien keer zo veel.”

Toeristen worden gezien als een wandelende portemonnee. Als je de wereld over kan reizen, dan ben je rijk. Dat is natuurlijk voor een deel waar. Locals kunnen vaak niet reizen – zo gek is hun gedachtegang dus niet. Dat wil echter niet zeggen dat je iedere vraagprijs klakkeloos moet neerleggen. Je mag, net als de locals, afdingen. Tips voor afdingen vind je hieronder.

snacks afdingen
Afdingen op lokale snacks

Etiquette: hoe moet je afdingen in Azië?

Probeer uit te vinden wat een product waard is. In sommige winkels (waar je niet kunt afdingen) zijn artikelen geprijsd. Dat is een goede indicatie. De prijs op de markt zit daar vaak net een beetje onder - logisch, een marktverkoper heeft minder vaste lasten.

Soms is het niet mogelijk om te achterhalen wat een redelijke prijs is voor een uniek product. Bepaal dat voor het afdingen wat het product voor JOU waard is en probeer het te krijgen voor die prijs, of zelfs voor wat minder. 

De verkoper zal als eerste een prijs noemen. Vaak is het redelijk om een bod te plaatsen wat de helft is. Soms zelfs nog lager. Ga niet té laag zitten, dat is niet beleefd. Laat de verkoper een tegenbod doen, en kom steeds een stapje dichter bij elkaar.

Ben je akkoord met de prijs: mooi. Hij blij, jij blij.

afdingen becak
Afdingen op een fietstaxi: er zijn er genoeg

Belachelijke startprijs bij het afdingen in Azië

Tuktuks in Bangkok, wajangpoppen op Java, soms is de vraagprijs écht te hoog. Zeker wanneer je net een tijdje verlekkerd naar dat ene souvenir hebt gekeken. De verkoper ziet je verlangen en speelt daar handig op in.

Als je merkt dat de verkoper geen water bij de wijn wilt doen, en jij weet dat je bod niet onredelijk is, bedank dan vriendelijk en loop door. Voor hem tien anderen. 

Enneh, soms roept de verkoper je terug. Dan begint het afdingen van voor af aan.

afdingen vietnam
Afdingen in Vietnam

De morgen stond, heeft goud in de mond

De eerste verkoop van de dag brengt “goog luck”. Op de markt in Ubud wordt dat geluk met wierook bekroond. De verkoper zal aan het begin van de dag vaak net wat lager met zijn prijzen gaan zitten: een investering voor de rest van de dag.

Pak pas NADAT je het eens bent over de prijs

Sommige verkopers zijn zeer slinks. Ze laten je wat fruit proeven. Ze beginnen al met een massage. Je tas wordt al in de taxi gelegd. Afdingen is dan lastig, (onbewust) heb je het product of de dienst al geaccepteerd en je kan er eigenlijk niet met goed fatsoen onder uit.

Voorkom dat je in een benarde positie komt: spreek altijd eerst een prijs af.

afdingen azie ba;i
Eerst kopen, dan proeven

Verantwoord afdingen: gun de ander ook wat

De prijzen in Azië liggen lager dan het geen je thuis gewend bent. Ga niet afdingen tot op het bot, maar gun de verkoper en zijn familie ook hun omzet.

Een eenvoudige rekensom: voor een auto op Bali betaal je ongeveer 40 euro voor een dagtocht met auto en chauffeur. Dat lijkt veel. Sterker nog: voor 40 euro kun je een dag even en slapen. Maar toch: voor 4 euro per uur kun je de luxe kopen van een auto (vaak met AC) en een chauffeur. Die chauffeur moet van die 4 euro zijn benzine betalen, en vaak de huur van de auto. Parkeren kost geld, en als je de chauffeur hebt geregeld via je hotel dan strijken die ook wat op. Met andere woorden: de chauffeur houdt weinig over!

Afdingen in de bus: de kunst van het afkijken

Het kleine oude vrouwtje in de bus drukt de buschauffeur een paar verfrommelde bankbiljetten in de hand. Wanneer de blanke chauffeur naast haar om de prijs vraagt, vraagt een buschauffeur zonder blikken of blozen een veelvoud.

Vraag niet naar de prijs in de bus, maar kijk was de mensen om je heen betalen. Eventueel rond je naar boven af. Wedden dat je dan gewoon een goede prijs betaalt?

afdingen straat
Kleine winkeltjes hebben vaak vaste prijzen, maar niet altijd voor toeristen

Afdingen in Azië is een spel

Soms is het vermoeiend, dat afdingen. Voor de Aziaat is het een spel. Het hoort bij de cultuur. Niet afdingen kan soms zelfs als een belediging worden gezien – al zetten veel verkopers hun schaamte opzij en zijn ze stiekem blij wanneer een naïeve toerist te veel betaalt.

Speel eerlijk. Begin niet met afdingen als je geen interesse hebt in een product. En ben je een prijs overeen gekomen: koop het product dan ook en trek niet ineens terug. Dat hoort niet.

Dit spel heeft geen verliezers, alleen winnaars.

duurzaam afdingen
Shoppen en afdingen op de markt in Mongolië

Ben jij goed in verantwoord afdingen en duurzaam reizen in Azië?

P.S. Mocht je het je afvragen: ook in Nederland is afdingen soms mogelijk. Bijvoorbeeld bij het kopen van een auto of een huis. Alleen heet het bij ons vaak geen afdingen, maar bieden ;)

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry