home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)



Natuur en Romeinen: fietsen langs de Via Belgica route

Ik houd van fietsen, maar het liefst met een doel. Vorig jaar fietste ik langs de Limes van Utrecht naar Woerden: een fietstocht langs de Romeinse verdediging linie. In deze blog treed ik opnieuw in de voetsporen van de Romeinen en volg ik de Via Belgica fietsroute van Heerlen naar Maastricht. Dit is en prachtige route om te fietsen in Limburg! 

Wanneer je de klassieke Via Belgica volgt, waan je je even in Rome en het oude Italië. Onderweg geniet je van de fraaie landschappen en de natuur in Limburg. In deze blog vertel ik meer over de Via Belgia en fietsen in Limburg.

Romeinen in Nederland: welkom in Corrovallum

Heerlen in Limburg is een oude stad. Zo'n tweeduizend jaar geleden was hier al een Romeinse nederzetting, de stad Coriovallum. In en om Heerlen zijn resten van diverse Romeinse villa's plus een Romeins badhuis gevonden uit die tijd.

thermenmuseum heerlen
Romeins badhuis in het Thermenmuseum van Heerlen

Het Romeins badhuis van Heerlen is het best bewaarde (publieke) badhuis van Nederland. Om het badhuis heen is een fraai museum gebouwd, wat het badhuis beschermt tegen weer en wind. Wanneer ik in het Thermenmuseum in Heerlen loop, zie ik brede gangen en nette stapeltjes stenen. Hier stroomde ooit warme stoom door. Televisieschermen en animaties geven een goed beeld van hoe het badhuis er ooit uit moet hebben gezien.

Het museum is meer dan een opgraving alleen. Achter in het museum is een grote collectie Romeinse gebruiksvoorwerpen tentoonstelling gesteld. Mijn oog valt op de sarcofaag van Simpelveld. Mijn oma heeft als klein meisje van twaalf in deze sarcofaag gelegen, vlak voordat deze opgegraven werd. Bizar toch als er ineens een schat vlak bij je ouderlijk huis ligt?

sacrofaag simpelveld
Ooit lag mijn oma in deze sacrofaag

In Parkstad Heerlen komt het verleden tot leven. In het Maankwartier, een hypermodern winkel- en appartementencomplex bij het station, geeft kunstenaar en architect Michel Huisman een knipoog naar de Romeinen. Een Romeinse mural onder een viaduct knipoogt terug.

Heb je mijn blog over street art in Heerlen al gelezen?

street art romeinen heerlen
Romeinse street art in Heerlen

Fietsen langs de Via Belgica route: etappe 1 van Heerlen naar Valkenburg

Ik stap op mijn fiets en rijd richting Valkenburg. De Limburgse heuvels staan in de bloei. Ooit marcheerden de Romeinen door deze regio, de precieze weg van de Romeinen is niet bekend. Er leiden meerdere wegen naar Rome, misschien leiden er ook meerdere wegen van Heerlen naar Maastricht?

De Romeinse weg wordt de Via Belgica genoemd. Deze hoofdweg is maar liefst 400 kilometer lang en loopt van de kust tot in Duitsland. Het stuk van Heerlen naar Maastricht heeft een afstand van ongeveer 25 kilometer. 

Ben je op zoek naar een vlakke fietsroute in Zuid-Limburg? Als je de Via Belgica fietsroute volgt mijd je de steile wegen van het heuvelland.

fietsen via belgica
Romeinse tuin langs de Via Belgica

Tijdens het fietsen in Zuid-Limburg kom ik verschillende historische bezienswaardigheden tegen. Vlak bij het dorpje Klimmen ligt bijvoorbeeld Villa Proosdij. Deze eeuwenoude villa heeft een fraai aangelegde Romeinse tuin.

De Romeinse Katakomben van Valkenburg

De Katakomben in Valkenburg zijn een unieke beleving: vergezeld van een kundige gids en gewapend met een kaarsje dwaal je af in een onderaards labyrint. In een paar stappen laat je het hedendaagse Valkenburg achter je en begeef je je in het Rome van de 3de en 4de eeuw.

katakomben valkenburg

romeinse graven valkenburg
De Katakomben in Valkenburg

De Katakomben zijn inmiddels een eeuw oud. Je moet de ondergrondse graven niet zien als een reconstructie van de oude Romeinse graven, maar als een perfecte replica van de crypten zoals deze in het begin van de negentiende eeuw zijn aangetroffen. De ironie: de crypten in Valkenburg zijn tegenwoordig in betere staat dan het origineel in Rome en ze worden daarom ingezet als voorbeeld voor de restauratie en behoud van het origineel.

Fietsen langs de Via Belgica route: etappe 2 van Valkenburg naar Maastricht

De volgende dag fiets ik verder richting Maastricht. Ik besluit de Cauberg links te laten liggen - dat is gelukkig geen enkel probleem. (Er zijn grenzen aan mijn sportiviteit, ik kies liever voor een vlakke route in Zuid-Limburg.)

In plaats daarvan rijd ik langs het prachtige chateau Sint Gerlach en de bossen bij Meerssen. Na veel weilanden te hebben gezien is fietsen door het bos een leuke afwisseling. De bloeiende bosanemonen maken het plaatje compleet.

Ga je liever wandelen? Op Myfootprints vind je de leukste wandelingen in Zuid-Limburg.

voorjaar limburg fietsen
Fietsen tussen de bosanemonen in Limburg 

De Romeinen in Maastricht

In de kelder van hotel Derlon in Maastricht bevinden zich Romeinse opgravingen. Deze zijn op zondag gratis te bezoeken.

De oude opgravingen laten een deel van een Romeinse weg en een Castellum zien. Daarnaast zijn er displays met gebruiksvoorwerpen. Het hart van het heiligdom, een Romeinse tempel, ligt waarschijnlijk onder de onze lieve vrouwen basiliek.

romeinen maastricht
Romeinse opgraving in Maastricht

Parkhotel Valkenburg

Natuurlijk, de afstand tussen Heerlen en Maastricht is maar 25 kilometer. Dit deel van de Via Belgica is prima in een dag te bereiden. Maar als je dan toch in Limburg bent, dan moet je vooral ook genieten van het Bourgondische leven! Ik besluit er een gezellig weekend uit van te maken.

hotel valkenburg
Mijn slaapplaats in Valkenburg

Ik overmacht in het Parkhotel in Valkenburg. Dit hotel is begin van de twintigste eeuw ontworpen door Pierre Cuypers, de architect die ook verantwoordelijk is voor de entree van de Katakomben in Valkenburg en het rijksmuseum in Amsterdam.

Het hotel lijkt op een statig oud landhuis. De kamers zijn ruim en voorzien van een luxe badkamer. Het hotel heeft een uitstekende spa en een zwembad voor de gasten. Daarnaast zijn er op elke etage knusse zitjes en is er bij de receptie een gezellige leeskamer met bar.

parkhotel lezen
De gezellig leeskamer van het Parkhotel

Heb je net als ik geen zin om naar Valkenburg te fietsen voor je avondeten? Geen nood! Het hotel biedt een voortreffelijk viergangendiner voor een hele nette prijs.

Wil je liever overnachten op een camping dan in een hotel? Kampeermeneer bezocht de leukste natuurcampings van Limburg.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry