home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Ballonvaart in Cappadocië

Ik kan slecht tegen gebroken nachten. Het is vijf uur in de morgen wanneer ik met mijn slaapdronken hoofd de bus uit rol. Langzaam krijgt de duisternis kleur, het zal niet lang meer duren voordat de eerste klanken van de moskee klinken. Nog even en ik stap in een luchtballon in Cappadocië!

cappadocie ballon
Het begin van een nieuwe dag

Op de bucketlist: een ballonvaart in Cappadocië

Cappadocië is een populaire toeristische regio in het midden van Turkije. Niet zo verwonderlijk: Cappadocië staat bekend om zijn bijzondere rotsformaties. Deze zijn gevormd door vulkaanuitbarsting en erosie. Een landschap als in Cappadocië vind je nergens.

Ik leerde Cappadocië kennen tijdens een wandelvakantie. Op een vroege morgen keek ik naar tientallen luchtballonnen boven mijn hoofd. Ik dacht maar één ding. Ik... Wil... Ook... In... Een... luchtballon!

valley of love cappadocie
Het landschap van Cappadocië 

De ballonvaart in Cappadocië blijft meer dan tien jaar op mijn bucketlist staan. Zo gaat dat soms: hoe meer je reist, hoe langer de bucketlist wordt. Korter wordt-ie nooit…. (En dat hoeft ook niet!)

Wanneer ik van Corendon een uitnodiging krijg om een ballonvaart in Cappadocië te maken, hoef ik niet lang na te denken. NATUURLIJK wil ik dat! Ik bel direct het gemeentehuis om mijn paspoort te vernieuwen. Even later zit ik in het vliegtuig naar Turkije.

cappadocie turkije

ballonvaart turkije
Het vullen van de ballon

Zweven over het betoverende landschap van Cappadocië

Het geluid van de brander doorbreekt de stilte. De grote ballon vult zich langzaam met lucht. Nog even, en de ballon komt los van de grond.

Samen met ruim twintig anderen neem ik plaats in een rieten mandje. Het mandje is onderverdeeld in kleinere bakjes, zo is er voldoende ruimte voor iedereen.

De ballon wordt deels gevuld terwijl we nog aan de grond staan. De gasflessen worden af en aan gedragen. Een beetje meer. En nog wat. En dan wordt de ballon losgekoppeld en kunnen we gaan.

zonsopkomst cappadocie

heteluchtballon cappadocie

Rotskerken en grotwoningen in het midden van Turkije

Ik stijg hoger en hoger. De huisjes onder me worden kleiner en kleiner. Een spectaculair landschap van kalkrotsen en turfsteen glijdt aan me voorbij. De stilte is intens, ik hoor niks dan het geluid van de brander.

Wanneer ik voorover buig en uit het mandje kijk, zie ik dat de prille ochtendzon diverse rotswoningen verlicht. Cappadocië is de bakermat van de Hettieten, later werd het gebied bewoond door de Romeinen en de Grieken.

Ik denk terug aan mijn wandelvakantie. Even zit ik weer ín een rotswoning en drink ik thee met de vriendelijke bevolking van de regio. Het gebied blijft fascinerend: de bijzondere geschiedenis van de regio in combinatie met de bizarre creaties van moeder natuur. Alles komt samen.Ik zie mezelf op een rots naar de ballonnen kijken. Wegdromend. En als ik opschrik zit ik zélf in een heteluchtballon. Sometimes truth is stranger than fiction

ballon rotsen

landschap cappadocie
Bijzondere landschappen in Cappdocië

Sprookjes duren niet eindeloos…

Aan al het goede komt een eind. Ruim een nadat de ballon los kwam van de grond, is het tijd om het luchtruim in te ruilen voor de aarde. Ik zie hoe de grond langzaam dichter en dichter bij komt. Ik hoor de geluiden van de wereld onder me. Ik ga door mijn knieën en verzeker dat ik goed in de landingshouding sta.

Met een plofje landt de ballon op de grond.

ballon opruimen
Het opvouwen van de ballon

Een beetje onwennig stap ik uit mijn mandje. Er wacht champagne op me. Wat een mooi begin van een nieuwe dag!

Bekijk de ballonvaart

Wil je zelf ook een beetje een ballonvaart in Cappadocië ervaren? Met dit 360-gradenfilmpje krijg je een beetje een idee.


Heb jij wel eens een ballonvaart gemaakt?

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry