home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local Zweden

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Gabriëlle heeft een half jaar in Zweden gestudeerd. Globe Girl kun je hier alles over lezen.

Mijn naam is Gabriëlle van der Lee en ik heb afgelopen herfst een halfjaar gestudeerd in Zweden. Ik ben 22 jaar en kom uit Zuid-Holland. Voor mijn minor mocht ik zes maanden vrij invullen en ik heb er toen voor gekozen om te gaan studeren aan de universiteit van Göteborg. Op mijn blog Globe Girl heb ik iedere week een blog geschreven over mijn tijd daar. Inmiddels ben ik al bijna 4 maanden terug en vind ik het erg leuk om mijn ervaring met meer mensen te delen.

studeren in zweden

Wonen in Zweden: verschillen met Nederland

Ze vertrouwen iedereen

Zweden is niet aan de andere kant van de wereld dus je zou denken dat er weinig verschillen zijn qua leefstijl. Toch verschilt het land heel erg en daar kan ik inmiddels alles over vertellen. Het eerste puntje wat ik opmerkelijk vond ik het vertrouwen dat Zweden in iemand hebben. Nu klinkt dit logisch maar soms is het wel erg vertrouwelijk. Ze lenen je alles uit zonder daar moeilijk over te doen; hun auto, hun boot, hun fiets, het maakt niet uit. Maar ook als je in de trein zit en je zegt ‘Oh ik kan mijn OV kaart niet vinden’ geen probleem, ze vertrouwen je dat je hem ergens hebt. Super fijn natuurlijk maar zo kwam ik ooit eens in een ongemakkelijke situatie. Een Zweed moest naar de WC en vroeg of ik even op zijn koffer kon passen, de Zweed liep al weg voor ik überhaupt ja of nee kon zeggen. En zo zat ik daar op het treinstation met een koffer van een wildvreemde, mijn trein ging weg maar ik vond het niet netjes om die koffer daar te laten staan. Gelukkig kwam de Zweed zo’n 10 minuten later terug, maar ik had wel mijn trein gemist.

We kunnen nog wat van ze leren qua afval scheiden

Het wonen in Zweden heeft mij gerealiseerd dat afval scheiden erg belangrijk is. Zelfs in de bibliotheek, in de supermarkt of in één café, overal staan minimaal 4/5 verschillende bakken. Op de universiteit waar ik studeerde waren maar liefst 11 verschillende bakken, je kunt je het zo gek niet bedenken en ze scheiden het afval wel. Sinds ik weer terug ben in Nederland ben ik nog actievere geworden in het scheiden van mijn afval. En ik ben me ook steeds meer gaan irriteren aan het ontbreken van meerdere bakken in openbare en publieke ruimtes in Nederland.

Tips voor reizigers

Ga naar buffetten

In Zweden zijn ze dol op buffetten; kerst, Pasen, hemelvaart of sint maarten. Iedere feestdag heeft wel een buffet en een reden om heerlijk te eten. Je kunt genieten in een restaurant of een cafétjes van deze heerlijke maaltijden. Vaak betaal je een vast bedrag ook inclusief drankjes en kun je dus genieten van een hele avond eten & drinken. Tijdens deze buffetten zijn de mensen altijd uitbundig en vrolijk, zo leer je dus de echte lokale bevolking kennen.

fika zweden
Fika in Zweden

Geniet van een heerlijke fika

Fika is één van de bekendste Zweedse gebruiken maar het is echt waar, zo leer je de zweden het beste kennen. Iedere dag rond 10/11 uur gaan ze lekker zitten voor een kop koffie met een lekker gebakje of een kaneelbroodje. Tegenwoordig wordt er ook al Fika gehouden rond 9 uur of 16 uur ’s middags. Het is dus niet meer zo strikt en je kunt deze Fika overal houden, het gaat er vooral om dat je even zit en dat je tot rust komt. En natuurlijk lekker met elkaar kunt kletsen. 

Ga op elandensafari

In het midden en noorden van Zweden vind je veel elanden en worden de dieren ook wel Koning van het Woud genoemd. Een eland is gigantisch en heel speciaal in Zweden. Om eens mee te maken hoe groot een eland is en wat voor een impact zo’n dier kan hebben, moet je echt eens op elandensafari gaan. Je hoeft niet per se een tour te boeken maar je kunt ook zelf rond gaan rijden rond zonsopgang of zonsondergang. Ik ben benieuwd hoe jouw ontmoeting is met een eland.

eland safari zweden
Elanden in Zweden

Bedankt Gabriëlle voor je leuke bijdrage aan Going Local Zweden!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry