home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wandelen in Brabant: Huis ter Heide in Tilburg

Landgoed Huis ter Heide bij Tilburg is een mooi stukje natuur in Nederland. Verschillende wandelroutes voeren langs vennen, bossen en heidelandschappen. Onderweg is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met Schotse Hooglanders, al huizen er ook roofvogels en boomkikkers in het gebied. 

wandelen huis ter heide ven
Wandelen door de vennen

Wandelen Huis ter Heide Tilburg

Huis ter Heide is een prachtig natuurgebied bij Tilburg. Midden in het gebied bevindt zich een karakteristiek wit landhuis uit 1864. Wandel in natuurgebied Huis ter Heide in Brabant naaldbossen en loofbossen afgewisseld met open velden en weidse vennen. Aan de rand van bos en akker zitten regelmatig grote buizerds, goed verstopt in afwachting op hun prooi.

Het noordelijk deel van Huis ter Heide was tot ongeveer 1900 heidegebied met grazende schapen. Begin van de twintigste eeuw werd het gebied vol geplant voor de houtproductie – dit was nodig voor de mijnbouw in Limburg. Er wordt nu steeds meer variatie aangebracht in de eentonige dennenbossen en het gebied wordt steeds aantrekkelijker voor vogels en zoogdieren.

schotse hooglanders huis ter heide

grazers brabant
Grazers in natuurgebied Huis ter Heide Tilburg

Schotse Hooglanders

Het heidelandschap wordt kort gehouden door een kudde Schotse Hooglanders. Deze kolossen zorgen ervoor dat het zanderige heidelandschap niet wordt overgenomen door de bossen uit de omgeving.

Met een beetje geluk zie je de Schotse Hooglanders al badderend in het ven. Als je minder geluk hebt tref je de dieren aan op de wandelroute en moet je een stukje omlopen.

In totaal leven er ongeveer 90 runderen in het natuurgebied verdeeld over twee kuddes. De roodbruine runderen zijn zeer fotogeniek! Blijf voldoende afstand houden bij het fotograferen van wildlife.

hooglanders ve
Hooglanders in het ven

Vlonderpad Huis ter Heide

Het Leikeven is een prachtig vergezicht over een ven, dat oorspronkelijk ontgonnen was voor landbouw. Natuurmonumenten heeft de bemeste toplaag afgegraven en het gebied teruggeven aan de natuur. Vanaf de vlonder zie je bijzondere planten als de vleesetende zonnedauw, een zeldzame plant die je vindt op de natte heide.

Het vlonderpad voert je in 2,5 km om het Leikeven. Langs de wandelroute liggen verschillende uitkijktorens.

wandelroute bos
Wandelroutes door het bos

Boomkikkers

In de vennen in het natuurgebied leven amfibieën als de vinpootsalamander, kamsalamander en boomkikker. De laatste zit vaak goed verscholen, met een beetje geluk zie je ze in het voorjaar in een bramenstruik. Met veel geduld is het zelfs mogelijk de schuwe beestjes te fotograferen.

In de herfst zijn in het bos vele kleurrijke paddenstoelen te vinden.

boomkikker nederland
Boomkikkers fotograferen in Nederland

Wandelen in Huis ter Heide met kinderen

Wandelen rond landgoed Huis ter Heide bij Tilburg is genieten van een natuurlijke omgeving. De meeste wandelingen gaan over onverharde zandpaden die niet geschikt zijn voor kinderwagens en buggy’s, zeker niet na een flinke regenbui.

De wandelroute naar het Leikeven vlak bij Tilburg is een uitzondering. De route is geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

vliegenzwam berkenbos brabant
Vliegenzwam in het berkenbos

Wandelroutes Huis ter Heide Tilburg

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door Huis ter Heide.

Op zoek naar een leuke wandelroute? Deze praktische wandel apps kunnen daar bij helpen.

zwam brabant natuur
Zwammen in Brabant

Praktische tips:

In deze blog vind je een aantal andere mooie wandelingen over de heide in Brabant.

paddenstoel nederland
Wandelen in de herfst

Meer lezen:


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry