home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
15/12/2019

Vossen fotograferen in de waterleidingduinen

Nederland heeft prachtige stukjes natuur. Een van mijn favorieten is toch wel de Amsterdamse Waterleidingduinen. Niet alleen vanwege het gevarieerde landschap, maar ook omdat je hier een grote kans hebt om herten en vossen te spotten. 

In deze blog deel ik mijn tips voor de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze tips zijn vooral bedoeld voor fotografen, maar ook bruikbaar als je gaat wandelen of wild spotten. 

Fotosafari in de Amsterdamse waterleidingduinen

Je hoeft niet naar Afrika te gaan voor een toffe fotosafari! In de Amsterdamse waterleidingduinen vind je het hele jaar herten en vossen. In de late voorjaar zie je met wat geluk zelfs een hertenjong, terwijl je eind van de zomer het spektakel van de burlende herten kan volgen. Met een beetje geluk zie je ook een ijsvogel of boomkikker. 

Stiekem vind ik de vossen het meest bijzonder, vandaar een blogpost over vossenfotografie.

awd fotografie
Mooie landschappen in de Waterleidingduinen

Niet voeren!

Vossen zijn wilde dieren. De vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen lijken misschien tam, maar zijn dat niet! 

De vossen vinden voldoende eten in de natuur. Het is niet nodig de vossen bij te voeren – dit is dan ook verboden. Doe je het toch, dan riskeer je een boete. En met een beetje pech een zieke vos.

Bij het horen van een knisperende plastic zak kijken de vossen op. Valt er wat te halen? De vos komt een paar stappen dichter bij waarbij hij de tas niet uit het oog verliest. Leuk voor de foto, maar geen wenselijk gedrag.

Vossen fotograferen in de AWD

De vossen in de Amsterdamse waterleidingduinen zijn niet bang voor mensen. Wanneer je een beetje geduld hebt, is de kans groot dat je een vos ziet. In de Amsterdamse Waterleidingduinen is het niet moeilijk om mooie foto’s van vossen te maken.

 vossen fotografie
Een gewillig model

Blijf niet staan wanneer je foto’s van vossen maakt. Het beste resultaat krijg je, wanneer je dieren op ooghoogte fotografeert. Dat betekent dat je op de grond moet zitten, of zelfs liggen.

Tip: geen zin in een natte broek? Neem een vuilniszak of zeiltje mee om vossen te fotograferen.

Blijf nadenken over de compositie

Als je een vos ziet, dan is het heel verleidelijk om foto’s te maken en de ontspanknop van de camera pas los te laten als de vos weg is. Resultaat: al je foto’s lijken op elkaar. Saai!

Zoek afwisseling en probeer de vos op verschillende manieren vast te leggen. Maak een serie met alleen de kop, een close-up van het hele dier, of fotografeer juist de vos met de glooiende duinen op de achtergrond. Ga eens ergens anders zitten en varieer met de achtergrond. 

wildsafari nederland
Verstoppertje spelen

Helaas is het soms best druk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Kijk uit voor storende elementen in je foto’s, zoals voorbijgangers of de stenen wandelpaden van het park. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn beslist geen ongerept natuurgebied, met een beetje zorg voor je compositie lijkt dat echter wel zo!

Benodigde apparatuur om vossen te fotograferen

Om de vossen in de AWD te fotograferen heb je geen dure camera met grote lezen nodig. De vossen komen vaak zo dichtbij, dat je met een simpele telefoon of compact camera al uit de voeten kan.

beschermd gebied
Beschermd gebied

Heb je een DSLR? Neem zeker niet alleen een telelens mee! Je loopt dan het risico pakkende fotomomenten te missen omdat de vos niet op de foto past. Als je moet kiezen tussen een telelens of allroundlens/kitlens, dan zou ik zeker die laatste aanbevelen.

Lees meer over lenzen op reis.

Heb je een telelens? Neem deze toch mee. Soms zijn de vossen net wat verder weg, en dan kun je met een telelens vossen fotograferen in zijn natuurlijke omgeving. Kies dan voor een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond mooi vaag blijft. Alle aandacht gaat dan naar de vos. Vergeet niet om het scherpstelpunt zo te kiezen, dat de ogen van de bos mooi scherp zijn.

Lees meer over diafragma en scherptediepte.

Waar zitten de vossen in de Waterleidingduinen?

De vossen zijn altijd op min of meer de zelfde plek te vinden. Zie de handige kaart hieronder! Een deel van de Waterleidingduinen is beschermd gebied, daar mogen bezoekers niet komen. Dit staat duidelijk aangegeven met bordjes.

Vanaf de ingang is het iets meer dan een half uur lopen.

kaart vossen waterleidingduien
Op deze kaart staat de vossenplek in de AWD aangegeven

Meer lezen over fotografie op reis?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry