home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Waarom MOET je statief mee op reis?

Als ik reis, dan reis ik het liefst met zo min mogelijk bagage. Weinig kleren mee en reizen met alleen handbagage? Ik teken ervoor! Zelfs wanneer ik mijn grote backpack in check, geeft de bagageweger op Schiphol zelden meer dan 10-12 kilogram aan. Toch is er iets wat ik ALTIJD mee neem op reis, namelijk een statief!

Bij deze negen foto’s (en negen takken van fotografie) om je te overtuigen waarom een statief op reis nuttig is.

1. Avondfotografie

Veel fotograferen worden helemaal happy als het gouden uurtje aan breekt en ze foto’s kunnen maken in het zachte licht van de zon. Zij kiezen uren voor zonderondergang al een plekje uit, waar de ondergaande zon het mooist tot zijn recht komt. 

petra by night
Petra by Night

Ik vind het soms best leuk om de zonsondergang te fotograferen (zie deze tips), maar echt gelukkig ben ik pas als de zon net onder is, de lucht helder blauw is en de lampjes net aan zijn. Ik knijp vaak mijn diafragma zodat lampjes mooi sterretjes geven, een lange sluitertijd is geen probleem als je een statief gebruikt.

Lees hier mijn tips voor avondfotografie.

2. Fotograferen van het noorderlicht

Het noorderlicht staat op de bucketlist van menig fotograaf. Oh boy, het noorderlicht is zo GAAF om te zien en op de foto te zetten! In IJsland had ik pech, maar in Noorwegen en Finland was het raak. Mijn geduld is op de proef gesteld, en wat had ik het koud. Maar het heeft mooie plaatjes opgeleverd!

Zonder statief lukt het écht niet om het noorderlicht te fotograferen.

Wil je het noorderlicht fotograferen? Deze tips helpen je verder.

noorderlicht finland

3. Het maken van een timelapse

Een timelapse is een hele serie foto’s, die versneld worden afgespeeld als een filmpje. Zo kun je de veranderingen in een landschap die in werkelijkheid een uur duren vatten in luttele secondes. Het is hiervoor essentieel dat je camera zijn positie vast houdt. Lang leve het statief.

Bij deze een voorbeeld van een timelapse:


In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je een timelapse maakt. Het kost soms wat tijd, maar je komt bijna gegarandeerd thuis met tof beeldmateriaal.

4. Ik wil zelf ook wel eens op de foto!

Ik reis vaak alleen. Soloreizen vind ik heerlijk! Maar soms wil ik ook wel eens op de foto. (Eigenlijk vooral voor mijn blog – vroeger hoefde het niet zo ;)) Natuurlijk kun je aan een toevallige voorbijganger vragen of die een foto van je wilt schieten, maar ik ben kritisch.

De compositie moet goed zijn, de foto moet op de juiste plek scherp zijn. En vergeet mijn voeten niet! Hallo, ik weet dat ik lang ben, maar mijn voeten willen ook aandacht. En de belichting, die moet kloppen.

slefie statief
Selfie in een grot in Slovenië

Als je je camera op een statief zet, kun je met de zelfontspanner foto’s maken. Je hebt dan 10 seconde om de juiste positie in te nemen. Voor mensen die meer tijd nodig hebben, biedt een afstandsbediening uitkomst. En het statief, dat is nodig voor de juiste kadering.

5. Het fotograferen van ‘zacht’ water

Ik kan wegdromen van mooie landschappen met sprookjesachtige watervallen. Van foto’s waarbij de zee een mysterieuze waas om rotsen achter laat. Glad als een spiegel.

Op sommige plekken MOET ik gewoon met mijn statief en ND-filter op stap. Het maken van een foto duurt soms een paar minuten (en dan moet-ie nog eens, omdat het beter kan). Fotograferen met lange sluitertijden werkt meditatief. Mijn camera, stromend water, ik en verder niks. Genieten.

waterval kroatie
Een waterval met een lange sluitertijd

6. Het fotograferen in (donkere) ruimtes

Ik houd van het urbexen, het fotograferen van oude verlaten gebouwen. Ramen zijn dichtgespijkerd, er is geen lamp en het licht is schaars. Omdat ik het interieur van deze gebouwen toch mooi in beeld wil brengen, gaat mijn statief vaak mee.

Een reisstatief is sowieso fijn voor architectuurfotografie en het fotograferen in gebouwen. Ook in een paleis of theater is het vaak aan de donkere kant voor goede foto’s.

opera buenos aires
In de opera van Buenos Aires is weinig licht

7. Multiple exposures

Soms is het dynamisch bereik van de camera te klein voor de gegeven situatie. Donkere schaduwen bevatten dan te weinig detail, terwijl lichte partijen zijn uitgebeten. Door meerdere foto’s met verschillende belichtingen te maken en deze softwarematig over elkaar te plakken, krijg je een foto met een groter dynamisch bereik. Dit is een voorbeeld van HDR-fotografie: high dynamic range.

tsjernobyl fotografie statief
Met het statief naar Tsjernobyl voor goede HDR-foto's

Sommige HDR foto’s zijn een beetje over de top, een meer subtiele HDR-opname kan heel mooi zijn!

8. Fotograferen in grotten

In Slovenië bezocht ik de wereldberoemde grotten van Postojna. De grotten zijn sfeervol verlicht, wat fotograferen lastig maakt.

Wat was ik blij dat ik mijn reisstatief bij me had! En wat was ik blij met mijn privégids die me de kans gaf te fotograferen.

grotten postojna
De grotten van Postojna

9. Niet willen flitsen

Het niet willen of mogen flitsen is misschien nog wel de belangrijkste reden om een statief mee te willen nemen. Flitsen maakt een foto vaak plat. Met een statief en lange sluitertijden is je foto natuurlijker.

fotografie flitsen
Van flitsen wordt het niet mooier...

Praktische tips voor fotograferen met een statief

Welk statief op reis?

Goedkoop is vaak duurkoop. Zeker meteen statief. Het is even een investering maar een statief gaat heel lang mee.

Als ik niet veel bagage mee wil slepen, gebruik ik mijn Gorillapod met los balhoofd. Je kent de Gorillapod wel: een statief met flexibele pootjes die je overal omheen kan klemmen.

gorillapod statief
Mijn Gorillapod met mijn 360-graden camera

Mijn combinatie is stevig genoeg om mijn DSLR met een niet al te grote lens te dragen. Een Gorrillapod is niet goedkoop, maar ik durf mijn dure zware camera echt niet op te hangen aan een goedkope Chinese kloon!

Voor foto met echt lange sluitertijden neem ik een reisstatief mee.

Waar moet je op letten bij het kopen van een statief?

jenny statief jordanie
Aan het werk in Jordanië met mijn Sirui Reisstatief

Ik ging op onderzoek uit en kwam de volgende statieven voor op reis tegen:

Sirui heeft een groot aantal statieven, waaronder statieven die speciaal voor reizigers ontworpen zijn. 

Het Sirui T-004SK Travel Statief is al een paar jaar mijn steun- en toeverlaat. Het statief kost ongeveer 130 euro, is licht (1,5 kilogram) en compact en in te stellen op iedere gewenste hoogte. Doordat de pootjes individueel te regelen zijn (zowel de lengte als de hoek) is dit statief te gebruiken bij elk oppervlakte.

Natuurlijk zijn er ook budgetopties. Hama heeft een aantal statieven voor minder dan 40 euro, bijvoorbeeld de Star 63.

Neem jij een statief mee op reis?

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry