home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)


Interview: going local Vietnam

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Joël woont samen met zijn Vietnamese vriendin in Hanoi. 

motor vietnam
Motortrip door Noord-Vietnam

Mijn naam is Joël Hogeveen en mijn buitenland-avontuur is gestart in de zomer van 2012. Destijds had ik, net als zovelen, de drang had om mijn studententijd te onderbreken voor een backpackreis. Gedecideerd vertrok ik naar Azië -dat mij om een of andere reden altijd al heeft aangetrokken- om de mooiste plekken te zien en de leukste mensen te ontmoeten. Mijn iets conservatievere en bovenal ongeruste familie achterlatend: “Straks blijft je daar nog!”. En ze hebben gelijk gehad: Inmiddels woon ik in Vietnam waar ik werk voor onder andere de Europese Ruimtevaartorganisatie. Daarnaast run ik, samen met mijn vriendin, een website waar wij super-goedkope uitnodigingsbrieven verkopen (die heb je nodig om een visum on arrival te krijgen) waar je ook nog eens met de oer-Hollandse betaalmethode iDeal kunt betalen!

ma pi leng pass
Ma Pi Leng Pass in Ha Giang

Wonen en weken in Vietnam

Eerste keer Vietnam: werken als tourguide

Naast eerst door Zuid-Oost Azië te hebben gestruind en gelift, ben ik na 6 maanden terecht gekomen in Vietnam: mijn reis zat er op. Althans, mijn budget was er doorheen. Omdat ik wilde blijven, heb ik een tijdelijke fun-job gezocht: ik ben voor een hostel gaan werken als backpacker-tourguide op een zevendaagse roadtrip tussen Hanoi en Hoi An. Dat kan ik overigens iedereen aanraden: het is door heel Azië super simpel om een soort (tijdelijke) baan te vinden: je leert er de locals door kennen, je beleeft een onvergetelijk avontuur en je spaart er onkosten mee uit!

phong nha grotten
Phong Nha Cave in Phong Nha – Centraal Vietnam

Definitief de stap gezet: verhuizen naar Hanoi

Daar ben ik onbedoeld tegen mijn huidige vriendin aangelopen. Na een jaar van huis te zijn weggeweest ben ik teruggekeerd om zo snel mogelijk mijn studie af te ronden. In de tussentijd zijn mijn vriendin en ik afwisselend heen en weer gevlogen. Na mijn studie te hebben afgerond ben ik teruggekeerd naar Vietnam, waar ik nu ruim een jaar woon. Ik heb het via-via voor elkaar weten te krijgen om een baan te vinden in mijn vakgebied: ik werk daardoor nu in Hanoi als engineer voor de Europese Ruimtevaartorganisatie. Daarnaast zoek ik freelance Vietnamese metaalimporteurs voor een Nederlands metaalbedrijf en geef ik bijles wiskunde en biologie. Een druk bestaan dus, in de chaos van Hanoi.

verkeer hanoi
Verkeer in Hanoi

De nadelen van wonen in Hanoi

Het is dus nooit specifiek de bedoeling geweest om in Vietnam te gaan wonen. Laat ik ook meteen maar met de keerzijde van Vietnam beginnen, dan is dat gezegd: de enorme luchtvervuiling, milieuvervuiling in het algemeen, slechte medische zorg voor locals, het verkeer, de armoede, een communistische regering en een gebrek aan zelfkritiek (veel jij-bakken) stemmen tot treurigheid en frustratie. Daarnaast is wonen en vooral werken in het buitenland misschien niet zo utopisch als het op het eerste gezicht lijkt: het maakt weinig uit of je van 8.00 tot 18.00 in een kantoor in Hanoi zit of in een kantoor in Rotterdam.

regen hanoi
Ook in Hanoi schijnt niet altijd de zon...

De voordelen van wonen in Hanoi

Maar er is natuurlijk ook goed nieuws: voor een engineer biedt de verslonzing van de natuur de motivatie om daar wat aan te gaan doen -en gelukkig is er een generatie jonge Vietnamezen die daar óók de schouders onder wil zetten. Bovendien is Vietnam sowieso het land van de mogelijkheden: Vietnam biedt (bijna) alles wat je als mens nodig hebt om van het leven te genieten: wonderschone en afwisselende natuur (bergen, rijstvelden, grotten, strand, architectuur), een zeer gastvrije bevolking, heel erg lekker eten en het allergoedkoopste bier! Ik ben daardoor naast verliefd op mijn meisje, ook verliefd op het land geworden.

rijstvelden vietnam
Rijstvelden van Mu Cang Chai in Vietnam

Going local: Word ook verliefd op Vietnam!

Reis rond: Ontdek de vele facetten die Vietnam te bieden heeft

Maar op Vietnam wil ik niet alleen zelf verliefd worden, ik hoop het met anderen te delen! Vietnam leer je het beste kennen door vooral veel rond te reizen. Bij uitstek in het noorden, wat qua natuurschoon veel meer te bieden heeft dan Zuid-Vietnam: omzeil het toeristische Sapa en begeef je naar het veel mooiere en authentiekere Mu Cang Chai of Mai Chau. En als je écht avontuurlijk bent ingesteld raad ik aan om in de provincie Ha Giang (Ha Giang City – Dong Van – Meo Vac - Ha Giang City) rond te reizen; dit gebied is nog zeer onontdekt, heel authentiek Vietnam zoals je dat nog maar weinig vindt. Het is in mijn optiek het mooiste stukje natuur dat Vietnam te bieden heeft.

old quarter hanoi
Bia Hoi Corner in Hanoi’s Old Quarter

(Heel veel) eten en (heel veel) drinken

Maar, om net als ik in korte tijd écht verliefd te worden op Vietnam, moet je je onderdompelen en leven als een échte local: heel lekker en heel erg veel eten, maar bovenal heel veel proosten met zelf-gebrouwen rijstwijn! Om met deze Vietnamese gebruiken in aanraking te komen, kan je in Hanoi het beste voor een goede avondmaaltijd naar het New Day-restaurant in Old Quarter gaan -of één van de vele straattenten in Ta Hien. Om vervolgens onder het genot van €0.30-biertjes in Ta Hien’s Bia Hoi Corner of typisch Vietnamese rijstwijn in het bijzonder gelegen (aan het treinspoor) Ray Quan een lange nacht in te gaan! Mot – hai – ba – yo! (Eén – twee – drie – proost!)

trein hanoi
Ray Quan – Rijstwijn aan het spoor in Hanoi

Bedankt Joël voor je leuke bijdrage aan Going Local Vietnam!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry