home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Goedkoop naar Parijs: op stap met school

"Mevrouw, mag ik m'n toets in zien?" NU EVEN NIET. Het is half een 's nachts en ik zit in Parijs met vijftig pubers. Een aantal zitten in mijn scheikundeklas, een aantal ken ik niet. Over die pubers ga ik het hier niet hebben. What happens in Paris, stays in Paris. Laten we het over Parijs hebben, en wat je kan zien en doen in anderhalve dag Parijs. En hoe je Parijs betaalbaar houdt!

Ga je met jongere kinderen naar Parijs? Lees dan deze blog over een stedentrip naar Parijs met kinderen

street art parijs
Street art in Parijs

Start de dag met een koffie

Na een gebroken nacht is koffie welkom. Gelukkig heeft Parijs veel leuke barretjes en koffietentjes. Tussen de grote Amerikaanse merken vind je ook knusse Parijse koffiebarretjes. Deze zijn veelal minder strak en mooi ingericht met vintage spulletjes.

Going local: koop lekkere dingetjes op de markt

Op zaterdagochtend is er een kleine markt aan de Avenue du Président Wilson. Er wordt van alles gekocht, van kleding tot lekkere dingetjes. Het is niet dat ik niet ontbeten hebben, maar bij het zien en ruiken van smakelijke aardbeien, asperges, visjes en geurige kruiden loopt het water me in de mond.

Ik ben niet de enige: samen met mijn collega's kopen we wat gerechtjes en delen die op een bankje in de zon.

maekt parijs goedkoop frankrijk
Lekkernijen op de lokale markt

De man die eieren uitbroedt

Een tip van een collega: in het Palais de Tokyo zit een man die eieren uit broedt. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Het Palais de Tokyo is een museum met allerhande moderne kunst. De man met zijn eieren zit in een glazen huis, hij staagt een speciale kippenmantel. WAAROM? Onder zijn achterste zie je de eitjes liggen. Tegen de tijd dat deze blog verschijnt zijn het vast en zeker kuikentjes.

Het museum heeft een gevarieerde collectie, met foto's (leuk), beelden (mwah) en schoenen (???). Sommige werken zijn niet aan mij besteed, andere werken zijn echt gaaf.

Als docent krijg je korting als je het museum in wilt. De toegang is dan 9 euro (normale prijs: 12 euro).

jugendstil parijs frankrijk
Jugenstil in Chartier

Going local: lunch in Bouillon Chartier

Ik sta in de rij tussen de Fransen. Niks voor mij, in de rij staan voor een hapje eten. Maar volgens mijn collega's, ervaren Parijs-gangers, is dit the-place-to-be. Ik denk dat ze gelijk hebben, waarom staan die Fransen anders in de rij?

Eerlijk is eerlijk, Bouillon Chartier is de rij waard. Zodra ik binnen ben is me duidelijk waarom deze plek zo populair is. De inrichting is klassiek, een beetje jugendstil. Door de ramen in het plafond schijnt het gedempte zonlicht naar binnen. Tussen de zware houten tafels en stoelen staan massieve kasten waarin vaste klanten hun eigen bestek bewaren. 

budget parijs
Toetje in Parijs. Nomnom.

De bediening verloopt als een geoliede motor. Lang nadenken of natafelen is er niet bij: er staan mensen in de rij dus je moet een beetje vaart maken. Ik ga voor de eendenbout met aardappeltjes. Altijd goed.

En de prijs? Voor nog geen tien euro heb je een warme lunch met drankje. 

Wandelen langs de het Louvre en de Seine

Met school (toen ik zelf leerling was) maakte ik ooit een dagtrip naar Parijs. Ik ken de stad niet echt. Ik zonder me even af van de rest en loop een rondje langs de hoogtepunten van Parijs. Een kort rondje, want de pubers wachten.

Op weg naar de Seine vergaap ik me aan de diversiteit van deurknoppen om me heen. Grappig om te zien hoe een detail je kan vangen.

seine parijs frankrijk
Wandelen langs de Seine

Ik wandel verder naar het Louvre. De glazen piramide ziet er indrukwekkend uit. Helaas heb ik geen tijd het museum te bezoeken, iets wat ik een volgende keer zeker wil doen!

Ik steek de Seine over en geniet van het uitzicht over de Pont Neuf en de Notre Dame.

Dan neem ik de metro naar het hotel. Een dagkaart kost tien euro.

Goedkoop eten in Parijs

Schoolreisjes moeten voor iedereen betaalbaar zijn. 's Avonds krijgen we een driegangenmenu voor 12 euro: salade, kip met friet en ijs. Parijs kan best betaalbaar zijn.

Adres: Restaurant Trattoria Di Augustino, 120 Avenue de Clichy

Parijs, stad van het licht

In de avond rijd ik met de bus langs de hoogtepunten van Parijs, de stad van het licht. Van Moilin Rouge tot lichtshow bij de Eiffeltoren, Paris by Night is bijzonder.

sacra coeur parijs
Sacre Coeur

Sacre Coeur en Montmartre

Na een tweede korte nacht staat een bezoek aan de Sacre Coeur op het programma. Ik ga de kerk niet in, maar vergaap me aan de buitenkant en het stadsbeeld van Parijs. In de verte ligt de Eiffeltoren.

Het is zondagochtend en bij Montmartre is het druk. Er worden magneetjes en ansichtkaarten verkocht en lokale kunstenaars schilderen ter plekke een aquarel van de stad. Of maken een karikatuur van je - zo je wilt.

Vlooienmarkt

Parijs is lief, Parijs is de stad van de romantiek. Maar Parijs heeft ook een ruw randje, wat op de vlooienmarkt aan de rand van de stad maar al te goed zo zichtbaar is.

vlooenmarkt parijs
Vlooienmarkt Parijs

De vlooienmarkt doet niet bepaald Frans aan. De handel verloopt niet lieflijk, maar soms wat agressief. Ik kan temperamentvolle markten zeker waarderen, de pubers iets minder. Ruim voor de afgesproken tijd zitten ze weer in de bus, klaar voor de lange rit naar Nederland.

Overnachten in Parijs

Ik sliep in hotel Ambassadeur, een budgethotel buiten het centrum. Metrolijn 13 stopt echter vlak bij (station Guy Môquet), dus laat je niet afschrikken door de ligging.

Tijdens de controle van de kamers heb ik zo'n twintig kamers van binnen gezien, en elke kamer heeft zijn eigen inrichting. Er zijn kamers voor twee en drie personen, allen met eigen badkamer. De kamers aan de achterkant zijn wat rustiger (al kwam er meer geluid uit de pubers dan van straat ;)).

Adres: hotel Ambassadeur, 153 Rue Légendre, Paris

Hotel Ambassadeur is een prima optie als je goedkoop wil overnachten in Parijs. Maar er zijn mooiere plekjes om te overnachten in Parijs! Blogger Milou verzamelde tips voor hotels in de leukste wijken in Parijs

budget hotel parijs
Goedkoop slapen in Parijs

Ik ben om. Parijs is leuk en ik wil terug.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry