home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/01/2020

Route Slovenië: de ultieme roadtrip

Wist je dat Slovenië dé ultieme bestemming is voor een roadtrip? In Slovenië vind je ALLES: prachtige kust, wijngaarden, gigantische watervallen en meren, woeste rivieren en betoverende grotten. De afstanden zijn klein, dus je hoeft nooit je lang in de auto te zitten. 

uitzicht ljubljana
Uitzicht over Ljubljana

Ik maak een roadtrip van 10 dagen door Slovenië. Vandaag deel ik mijn route langs mijn hoogtepunten van Slovenië (inclusief onbekende plekjes) en een hoop praktische tips. Wedden dat jij ook naar Slovenië wilt van het lezen van deze blog?

Ik begin mijn rondreis door Slovenië in hoofdstad Ljubljana. Hier pik ik mijn huurauto op. Van Ljubljana rijd ik naar de meren van Bohinj en Bled. Via een kronkelige bergweg door Triglav National Park rijd ik naar de Soca Valley. Uiteindelijk keer ik via de grotten van Postonja en Slovenske Konjice terug naar Ljubljana. Mijn route langs de hoogtepunten  is samengevat op de Slovenië kaart hieronder.

route kaart slovenie

Mijn route door Slovenië

Ljubljana: een fijne compacte hoofdstad

Ik start en eindig mijn roadtrip door Slovenië in het knusse Ljubljana. 

De stad en het oude centrum zijn klein en compact en verken je bij uitstek te voet, het overgrote deel van het centrum is autovrij. Ljubljana is alles behalve saai, je vindt er leuke winkeltjes en boetiekjes, je kan er lekker eten en drinken en het centrum staat bol van de oude gebouwen, interessante musea en kleurrijke street art.

Ik sluit mijn dag in Ljubljana af met een drankje op de rooftopbar van de Neboticnik Skyscaper.

bled meer
Betoverende landschappen bij Bled en Bohinj

Radovljica en het meer van Bled: hét hoogtepunt van Slovenië 

Op een uurtje rijden van Ljubljana ligt het iconische meer van Bled. Bled pronkt in veel reisfolders: wie wil er niet naar een azuurblauw meer in de bergen met een schattig kerkje op een eilandje in het midden? Deze highlight van Slovenië mag je niet overslaan tijdens je roadtrip!

Bled is vrij toeristisch, ik kies daarom voor Radovljica als uitvalsbasis voor een bezoek aan Bled en de Vintgar Kloof.

meer bohinj slovenie
Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj

Op ruim een half uur rijden van Bled ligt het meer van Bohinj, het grootste permanente meer van Slovenië.

In de winter is Bohinj een belangrijk wintersportgebied, in het groene seizoen is het prachtig wandelen en fietsen in de natuurgebieden rondom het meer. Bohinj is een stuk rustiger dan Bled, en minstens net zo mooi!

kozjak waterval
De Kozjak waterval

Soca Vallei: Tolmin en Kobarid

De groene Soca vallei is een walhalla voor outdoorliefhebbers. Er zijn vele mooie wandelroutes over de bergen, door steile kloven en naar gigantische watervallen. In de zomer (juni tot september) kun je kajakken, raften en suppen op de Soca rivier.

In de gezellige dorpjes Kobarid en Tolmin vind je veel restaurants en accommodatie, maar ik besluit de vallei te verkennen vanuit Vesna's Herbal Rooms in Plave.

grotten postojne
De grotten van Postojne

De grotten van Postojna

Als kind ging ik met mijn vader met de auto van Nederland naar Kroatië. Onderweg stopten we bij Postojna, een van de mooiste grottenstelsels ter wereld. Daarna reisden we snel verder.

Postojna is het waard om langer te blijven! Combineer een bezoek aan de grotten van Postojna met het kasteel van Predjama en zijn geheime grotten én met het onbekende kastgebergte van Rakov Skocjan. Wedden dat je hier geen andere toeristen tegenkomt?

wandelen zrece
Beklimming van Golek bij Zrece

Het onbekende Slovenske Konjice en Zrece

Op anderhalf uur rijden van Postojna gaat een andere wereld voor je open. De bergen zijn minder grillig en worden bekleed met wijnranken. Het oosten van Slovenië staat bekend om zijn wijn en thermale baden.

Na een bezoek aan het betoverende charterhouse Zice is het genieten in Gastuz Inn, het oudste restaurant van het land.

Praktische reistips voor Slovenië:

Met de auto naar Slovenië

Van Utrecht naar Ljubljana is ongeveer 1200 kilometer. Met de auto doe je hier ruim 11 uur over.

Op sommige snelwegen in Slovenië wordt tol geheven. Een tolvignet kost 18 euro voor 15 dagen. Uiteraard kun je ook losse tickets kopen.

Voor Duitsland en Oostenrijk heb je ook een tolvignet/milieusticker nodig.

huurauto slovenie
Met de huurauto door Slovenië

Vliegen naar Slovenië

Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks naar Ljubljana vliegen. Het Sloveense Adria vliegt vier keer per week, Transavia vliegt drie keer per week. De prijzen voor tickets verschillen uiteraard per seizoen en beginnen 80-100 euro voor een retourtje. Voor ruimbagage, eten en drinken aan boord moet je betalen.

Je kunt er ook voor kiezen om naar Venetië te vliegen en met de huurauto verder te gaan.

Roadtrip Slovenië met een huurauto

Slovenië verken je bij uitstek per auto. De wegen zijn goed en je hebt de vrijheid te stoppen waar je wilt.

Het huren van een auto in Slovenië kost ongeveer 35 euro per dag. Deze prijs is inclusief afgekocht eigen risico en tolvignet. Uiteraard kun je er voor kiezen zonder tolvignet te reizen en elke keer bij de poortjes af te rekenen - persoonlijk vond ik dat te veel gedoe. Voor bijna alle snelwegen moet er tol betaald worden.

LOVE Slovenia
LOVE Slovenia

Deze trip is mede tot stand gekomen dankzij Mijn Slovenië. Op hun website vind je meer gratis tips.

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry