home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Bezienswaardigheden Pristina: tips voor de hoofdstad van Kosovo

Pristina is de hoofdstad van Kosovo, het ligt in het hart van het land. Pristina is een oude stad met historische bezienswaardigheden uit het Ottomaanse rijk en de middeleeuwen. Maar Pristina heeft ook veel nieuwbouw en Sovjet-architectuur.

Wil je Pristina bezoeken? In deze blog vind je tips voor een Pristine stedentrip.

Bezienswaardigheden Pristina Kosovo: de oude bazaar

Ik begin mijn ontdekkingstocht in Pristina met een zoektocht naar het etnografisch museum. Ik heb een kaart van de stad, en normaal is er helemaal niks mis met mijn kaart-lees-vaardigheden. Toch loop ik rondjes over de bazaar zonder het museum tegen te komen. 

theehuis pristina
Thee!

De bazaar van Pristina is niet zo groot. Op de markt worden vooral veel streekproducten verkocht. Kosovaren uit de omgeving bieden hier hun groenten, fruit en honing te koop aan. Het meest verkochte product van de markt zijn echter sigaretten, gewoon per slof vanuit de achterbak van een auto.

Ik vind het heerlijk om over de bazaar te slenteren, maar ik wil ook naar het museum! Uiteindelijk krijg ik een handje hulp van een vriendelijke marktkoopman. Helaas is het gesloten vanwege de Dag van de Arbeid, een nationale feestdag in Kosovo. Veel Kosovo bezienswaardigheden zijn dan gesloten. 

koffie pristina kosovo
Koffie, koffie en meer koffie

Doen in Pristine: koffie en thee

De Balkan kent een levendige koffiecultuur. Ik ben koffiedrinker, voor een kop thee kun je me echter wakker maken!

Ik plof neer in een theehuis. Het valt me op dat ik de enige vrouw in het theehuis ben. Waar is iedereen? Samen met mijn mannelijke riesgeboot geniet ik van heerlijke (zoete) Turkse thee, koffie met een laagje drab op de bodem en hardgekookte eieren voor nog geen euro. Prima deal.

new born monument pristina
Het New Born Monument Kosovo: een van de bekendste Pristina bezienswaardigheden

Het oude Pristina

Via de winkelstraat (waar alles dicht is) en het monument of Brotherhood and Unity loop ik naar de klokkentoren. De toren lijkt op de foto groter dan in het echt, beetje jammer.

De middag breng ik door in mijn hotel met een goed boek. Het regent.

monument pristine kosovo
Bijzondere monumenten en vage bezienswaardigheden

Newborn Monument Pristina

Wanneer eind van de middag de zon voorzichtig door de wolken breekt, besluit ik naar het 'Newborn monument' te lopen. Het Newborn Monument is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Pristina. De letters zijn een soort 'IAmsterdam' en zijn een echte instagram hotspot in Kosovo.

De bezienswaardigheid in Prisitina symboliseert de afscheiding van Kosovo van Servië in 2008. Achter het monument staat een groot winkelcentrum/sportpark in een vrij typische Joegoslavische/communistische stijl.

winkelcentrum pristina
Een verlaten communistisch winkelcentrum in Pristina

Kosovo Museum in Pristina

Het museum van Kosovo is gevestigd in een oud Ottomaans pand. De buitenkant en het veldje tegenover het museum (met oude artefacten) zijn er veelbelovend uit, dus voor openingstijd sta ik al op de stoep om het museum te verkennen. 

Geduldig wacht ik totdat het museum open gaat. De collectie is niet wat ik verwachtte: er zijn geen oude beelden, er zijn geen oude gebruiksvoorwerpen. In het museum zijn foto’s uit de oorlog te zien, wapens en vlaggen. De begeleidende tekst is echter alleen in het Albanees, en dus krijg ik er weinig van mee.

In de kelder van het museum is een prachtige tentoonstelling met oude foto's. Ook hier ontbreken de bijschriften, ik weet niet waar en wanneer de foto’s genomen zijn. Het zou Turkije kunnen zijn, maar het zouden ook Turkse invloeden van de Balkan kunnen zijn.

straatbeeld pristina
Modern Pristina

Overnachten in Pristina

Ik overnacht in Hotel Ora, vlak bij het Moeder Therasaplein. Het hotel heeft ruime kamers met badkamer, goede Wifi en het heeft een eigen restaurant. Dat is handig wanneer je na een dagje slenteren langs de bezienswaardigheden van Pristina het hotel niet meer uit wilt.

moskee kosovo
Moskeeën in Pristina Kosovo

Reizen naar Pristina, hoofdstad van Kosovo

Er gaan geen directe vluchten naar Pristina vanuit Amsterdam. Je moet overstappen in bijvoorbeeld Duitsland of Zwitserland.

Ik ben naar Skopje in Macedonië gevlogen en daar heb ik een bus naar Pristina genomen. Deze doet er anderhalf uur over. In het seizoen zou je ook naar Ohrid kunnen vliegen.

In deze blog vind je een aantal routes voor de Balkan.

street art kosovo
Street art in Kosovo

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry