home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)Pristina

Pristina is de hoofdstad van Kosovo en ligt in het hart van het land. Pristina is een oude stad, nog altijd zijn bezienswaardigheden uit het Ottomaanse rijk en de middeleeuwen te bewonderen. Maar Pristina heeft ook veel nieuwbouw en Sovjet-architectuur.

1 mei 2014

Het is de dag van de arbeid. Maar wat betekent dat in Kosovo? Op hoop van zegen begin ik mijn wandeling langs de bezienswaardigheden van Pristina. Het zal toch niet dat alles gesloten is op deze nationale feestdag?

De bazaar van Pristina

Ik begin mijn ontdekkingstocht in Pristina met een zoektocht naar het etnografisch museum. Ik heb een kaart van de stad, en normaal is er helemaal niks mis met mijn kaart-lees-vaardigheden. Toch loop ik rondjes over de bazaar zonder het museum tegen te komen. 

theehuis pristina
Thee!

De bazaar van Pristina is niet zo groot. Op de markt worden vooral veel streekproducten verkocht. Kosovaren uit de omgeving bieden hier hun groenten, fruit en honing te koop aan. Het meest verkochte product van de markt zijn echter sigaretten, gewoon per slof vanuit de achterbak van een auto.

Uiteindelijk krijg ik een handje hulp van een vriendelijke marktkoopman, hij wijst me de weg naar het etnografisch museum. Met zijn instructies vind ik het museum al snel, wat dicht blijkt te zijn. Bah.

Ik plof neer in een theehuis. Eigenlijk zitten er alleen mannen, maar met een mannelijke reisgenoot ben ik blond en dapper genoeg om er tussen te gaan zitten. Heerlijke (zoete) Turkse thee, koffie met een laagje drab op de bodem en hardgekookte eieren voor nog geen euro. Prima deal.

new born monument pristina
Het New Born Monument in Pristina

Het oude Pristina

Via de winkelstraat (waar alles dicht is) en het monument of Brotherhood and Unity loop ik naar de klokkentoren. De toren lijkt op de foto groter dan in het echt, beetje jammer.

De middag breng ik door in mijn hotel met een goed boek. Het regent.

Newborn Monument van Pristina

Wanneer eind van de middag de zon voorzichtig door de wolken breekt, besluit ik naar het ‘Newborn monument’ te lopen. Een soort van IAmsterdam maar dan anders. Het standbeeld symboliseert namelijk de onafhankelijkheid van Servië in 2008. Achter het monument staat een groot winkelcentrum/sportpark in een vrij typische Joegoslavische/communistische stijl.

winkelcentrum pristina
Een verlaten communistisch winkelcentrum in Pristina

2 mei 2014

Kosovo Museum in Pristina

Het museum van Kosovo is gevestigd in een oud Ottomaans pand. De buitenkant en het veldje tegenover het museum (met oude artefacten) zijn er veelbelovend uit, dus voor openingstijd sta ik al op de stoep om het museum te verkennen. Ik ben echter te vroeg.

Geduldig wacht ik totdat het museum open gaat. De collectie is niet wat ik verwachtte: er zijn geen oude beelden, er zijn geen oude gebruiksvoorwerpen. In het museum zijn foto’s uit de oorlog te zien, wapens en vlaggen. De begeleidende tekst is echter alleen in het Albanees, en dus krijg ik er weinig van mee.

In de kelder van het museum is een prachtige tentoonstelling. Ook hier ontbreken de bijschriften, dus ik weet eigenlijk niet waar en wanneer de foto’s genomen zijn. Het zou Turkije kunnen zijn, maar het zouden ook Turkse invloeden van de Balkan kunnen zijn.

straatbeeld pristina
Modern Pristina

Overnachten in Pristina

Ik overnacht in Hotel Ora, vlak bij het Moeder Therasaplein. Het hotel heeft ruime kamers met badkamer, goede Wifi en het heeft een eigen restaurant. Dat is handig wanneer je na een dagje slenteren langs de bezienswaardigheden van Pristina het hotel niet meer uit wilt.

Reizen naar Pristina

Er gaan geen directe vluchten naar Pristina vanuit Amsterdam. Je moet overstappen in bijvoorbeeld Duitsland of Zwitserland.

Ik ben naar Skopje in Macedonië gevlogen en daar heb ik een bus naar Pristina genomen. Deze doet er anderhalf uur over. In het seizoen zou je ook naar Ohrid kunnen vliegen.

street art kosovo
Street art in Kosovo

Meer lezen?


 
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry