home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Kloosters en natuur in Peja

Peja Kosovo en de Rugova vallei zijn twee onontdekte parels in het westen van Kosovo. De vallei behoort tot de diepste valleien van Europa en heeft een lengte van maar liefst 25 kilometer. In de omgeving liggen vele natuurlijke en historische bezienswaardigheden. Heb jij Peja al opgenomen in je volgende Balkan rondreis?

In deze blog lees je mijn tips voor dit deel van de Balkan.

klooster peja kosovo
Religieuze bezienswaardigheden in een adembenemend landschap

Reizen naar Peja: met de bus van Noord-Macedonië naar Kosovo

“Deze controle is alleen deze maand”

Ik neem mijn rugzak op mijn rug en draag hem naar de röntgendetector. Op de detector zit een Geigerteller bevestigd. Ik weet niet wat men verwacht? 

religieuze bezienswaardigheden kosovo
Religieuze bezienswaardigheden in Kosovo

Ik ga zitten en uit de grote stapel paspoorten van alle passagiers van de bus wordt het mijne gevist. Mijn paspoort valt op, mijn reisgenoot en ik zijn de enige Nederlanders in de bus van Skopje naar Pristina. Een paspoortcontrole is altijd een beetje spannend, maar het duurt niet lang voordat ik het felbegeerde stempel in mijn paspoort heb.

De bus vervolgt zijn weg. Ik slinger door het groene Kosovaarse landschap. Wat is de natuur in de Balkan toch mooi! Ik passeer veel mooie plekken in Kosovo. Ik moet overstappen in Pristina, de hoofdstad van Pristina. Binnen no-time zit ik in de bus naar Peja in het westen van Kosovo. 

uitzicht peja
Het nieuwe Peja Kosovo

Peja, Pejë of Pec?

Peja is de derde stad van Kosovo. De stad wordt ook wel Pejë of Pec genoemd, afhankelijk van wie je het vraagt. De meeste bewoners van Peja zijn Albanezen, maar er wonen ook Servische Kosovaren, Bosniërs, Roma en Egyptenaren. Peja is een stad met een rijke historie. Net buiten Peja beginnen de bergen: dit is een van de mooiste natuurgebieden van Kosovo. 

Niet veel reizigers bezoeken Peja tijdens hun Kosovo reis - en dat is jammer. De regio is goed te bereiken vanuit Pristina, de hoofdstad van Kosovo.

eten kosovo
Eten in Kosovo

Bezienswaardigheden Peja: Patriarchal Church

Gewapend met mijn regenjas (in mijn tas) ga ik Peja verkennen. Ik laat me verrassen.

Ik voel me gelukkig. Ik loop door het mooie Kosovo en de wereld ligt aan mijn voeten. Aan de rand van Peja ligt een oud klooster uit de 14de eeuw met de Patriarchal Church van Peja. Dit wordt de eerste bezienswaardigheid in Kosovo die ik bezoek!

Het klooster van Peja ligt midden in een prachtig natuurgebied. Aan de rand van het nationale park is een wachthuisje met KFOR-soldaten. De soldaten roepen me na. Mag ik niet naar binnen? Dan legt de man me uit dat bezoekers aan het klooster tijdelijk hun paspoort achter moeten laten. Zodra je naar buiten gaat, krijg je het weer terug. 

kloostertuin peja
De kloostertuin

Binnen de muren van het klooster ligt de ruïne van een oude Byzantijnse kerk, de Patriarchal Church. Daarnaast ligt de kerk die nog in gebruik is. Wanneer ik beter kijk, kom ik tot de ontdekking dat het  vijf kerken zijn die op wonderlijke wijze aan elkaar gekoppeld zijn. Het interieur van de kerken verschilt enigszins, maar overal zijn prachtige fresco’s.

Outdoor activiteiten in Peja National Park en de Rugova vallei

Terwijl de regen losbarst, schuil ik onder het genot van een kopje kamillethee in het bezoekerscentrum van het nationale park. In het bezoekerscentrum van Peja National Park en de Rugova vallei vind je gedetailleerde kaarten van het gebied met wandel- en fietsroutes. De omgeving van Peja is echt geweldig voor outdoor liefhebbers! In het bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over de flora en fauna in het gebied. 

De regen houdt aan en ik zie af van een lange trekking in de Rugova vallei. Ik besluit een kortere wandeling te maken. 

bergen peja nationaal park
De bergen van Peja

Het oude centrum van Peja

De afstanden in de stad Peja zijn niet groot. De hoofdwegen zijn overzichtelijk, terwijl de zijwegen een gezellig doolhof van straatjes, kleine huisjes, schattige winkeltjes en moskeeën vormen.

Op de markt worden lokalen heerlijkheden verkocht. Ik geniet van verse seizoensproducten uit de regio, gevolgd door lokale zoetigheden. Het eten in Kosovo is om je vingers bij af te likken!

partriarchal church peja
De patriarchische kerk van Peja

Omgeving Peja: Visoki Decani

Volgens Tripadvisor kun je voor een paar euro naar het Visoki Decani klooster, een Servisch orthodox klooster net buiten Peja. Mijn eerste onderhandelpoging met een taxi mislukt. Achteraf niet echt slim van me, want alle taxi's die volgen vragen meer.

Kosovo is een goedkope vakantiebestemming. Uiteindelijk vind ik voor 20 euro een taxi, die wacht wanneer ik het klooster bezoekt.

peja klosster kosovo
Het Servische orthodoxe Visoki Decani

Bij mijn bezoek aan het Visoki Decani klooster moet ik weer mijn paspoort inleveren. Het voelt een beetje raar, je paspoort naar binnen schuiven door een gat in een wachthuisje bedekt met camouflagenetten. In ruil voor mijn paspoort krijg ik een badge met 'visitor'. 

Ik treed het klooster binnen, de patio oogt leeg. Er zijn (nog) geen andere toeristen, ik maak snel een paar foto’s.

visoki decani klooster peja
Fraaie fresco's in het Visoki Decani Klooster

Dan komt er een spraakzame monnik binnen. De monnik komt oorspronkelijk uit Montenegro, maar woont sinds negen jaar in het klooster. Het klooster is net wat minder oud dan de Patriarchal Church, maar ook deze kerk is ruim 600 jaar oud. De kerk heeft diverse oorlogen overleefd, en is zelfs bij granaataanslagen in de recente oorlog ongeschonden uit de strijd gekomen. De kerk is wederom prachtig gedecoreerd, in totaal zijn er 4000 m2 een fresco’s op de muren, de pilaren en de plafonds!

Volgens het bordje bij de ingang mag er in de kerk geen foto’s gemaakt worden, maar volgens de monnik is het geen probleem zolang je niet flitst. Dat laat ik geen twee keer zeggen.

visoki decani klooster
Prachtige fresco's in een orthodox klooster

Overnachten in Peja

Peja heeft niet veel hotels. Ik beland in een oranje gebouw, op het dak van het hotel staat iets wat op een UFO lijkt. Toegegeven, hotel Semitronix moet het niet hebben van zijn looks aan de buitenkant. Maar de kamers zijn voorzien van lekkere bedden en een goede douche. Het ontbijt wordt geserveerd op een van de bovenste etages van het gebouw en van hieruit word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht op de bergen rondom Peja. Al met al is dit hotel zeker een aanrader.

Zoek je een unieke plek om te overnachten in de natuur in Kosovo? Wanneer je niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer is Chalet Kujta de beste keus in de omgeving van Peja. Het sfeervolle chalet heeft een prachtig uitzicht!

balkan natuur kosovo
Bergen Kosovo

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry