home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)Kloosters en natuur in Peja

29 april 2014

Bussen van Macedonië naar Kosovo

“Deze controle is alleen deze maand”

Ik neem mijn rugzak op mijn rug en draag hem naar de röntgendetector. Op de detector zit een Geigerteller bevestigd. Ik weet niet wat men verwacht?

Terwijl ik met mijn goedgekeurde bagage terug naar de bus keer, zie ik nog net hoe men de motor inspecteert op – ja, op wat eigenlijk? 

Ik ga zitten en uit de grote stapel paspoorten van alle passagiers van de bus wordt het mijne gevist. Mijn paspoort valt op, mijn reisgenoot en ik zijn de enige Nederlanders in de bus van Skopje naar Pristina. De bus vervolgt zijn weg. Ik slinger door het groene Kosovaarse landschap. De rit is niet lang, en binnen no-time zit ik in de bus naar Peja in het westen van Kosovo. De rit is me alleszins meegevallen.

uitzicht peja
Het nieuwe Peja

Peja, Pejë of Pec?

Peja is de derde stad van Kosovo. De stad wordt ook wel Pejë of Pec genoemd, afhankelijk van wie je het vraagt. De meeste bewoners van Peja zijn Albanezen, maar er wonen ook Servische Kosovaren, Bosniërs, Roma en Egyptenaren. 

Patriarchal Church van Peja

Gewapend met mijn regenjas (in mijn tas) ga ik Peja verkennen. Online heb ik niet veel informatie kunnen vinden over de derde stad van Kosovo. Ik laat me verrassen.

Aan de rand van Peja ligt een oud klooster uit de 14de eeuw met de Patriarchal Church van Peja

Het klooster van Peja ligt midden in een prachtig natuurgebied. Aan de rand van het nationale park is een wachthuisje met KFOR-soldaten. De soldaten roepen me na. Mag ik niet naar binnen? Dan legt de man me uit dat bezoekers aan het klooster tijdelijk hun paspoort achter moeten laten. Zodra je naar buiten gaat, krijg je het weer terug. 

kloostertuin peja
De kloostertuin

Binnen de muren van het klooster ligt de ruïne van een oude Byzantijnse kerk, de Patriarchal Church. Daarnaast ligt de kerk die nog in gebruik is. Wanneer ik beter kijk, kom ik tot de ontdekking dat het  vijf kerken zijn die op wonderlijke wijze aan elkaar gekoppeld zijn. Het interieur van de kerken verschilt enigszins, maar overal zijn prachtige fresco’s.

Outdoor activiteiten in Peja National Park

Terwijl de regen losbarst, schuil ik onder het genot van een kopje kamillethee in het bezoekerscentrum van het nationale park. In het bezoekerscentrum van Peja National Park vind je gedetailleerde kaarten van het gebied met wandel- en fietsroutes. Peja is echt geweldig voor outdoor liefhebbers! Daarnaast is er in het bezoekerscentrum veel informatie te vinden over de flora en fauna in het gebied. 

bergen peja nationaal park
De bergen van Peja

De regen houdt aan en ik besluit af te zien van een lange trekking in de bergen. Ik besluit een kortere wandeling te maken.

Gelukkig liggen er ook folders van activiteiten en bezienswaardigheden in het stadje Peja. Dát is leuk. Ik besluit om langs een aantal moskeeën naar het etnografisch museum te lopen.

Het oude centrum van Peja

De afstanden in Peja zijn niet zo groot. De hoofdwegen zijn overzichtelijk, maar de zijwegen vormen een gezellig doolhof van straatjes, kleine huisjes met kleurrijke was, schattige winkeltjes en verschillende moskeeën.

Als ik aankom bij het pand waar het etnografisch museum moet zitten, wacht me een onaangename verrassing. Bij het pand waar ooit het museum zat, in een oud ‘Stone House’, zie ik niet meer dan een verkleuring op de muur van het bordje wat het museum markeerde. Het museum is weg ?!? 

Inmiddels loopt de middag al tegen zijn eind, en dus besluit ik via de oude markt terug naar het hotel te lopen.

partriarchal church peja
De patriarchische kerk van Peja

30 april 2014

Happy Birthday to me :)

Visoki Decani in Peja

Volgens Tripadvisor kun je voor een paar euro naar het Visoki Decani klooster, een Servisch orthodox klooster net buiten Peja. De eerste taxi vraagt meer dan ik hoopte, mijn eerste onderhandelpoging mislukt. De taxi rijdt weg. Achteraf niet echt slim van me, want het lukt me niet meer om een dergelijke goede prijs te krijgen. Uiteindelijk vind ik voor 15 euro een taxi, die wacht wanneer ik het klooster bezoekt.

Bij aankomst bij het Visoki Decani klooster moet ik wederom mijn paspoort inleveren. Het voelt een beetje raar, je paspoort naar binnen schuiven door een gat in een wachthuisje bedekt met camouflagenetten. In ruil voor mijn paspoort krijg ik een badge met ‘visitor’. Niet echt een goede ruil…

peja klosster kosovo
Het Servische orthodoxe Visoki Decani

Ik treed het klooster binnen, de patio oogt leeg. Er zijn nog geen andere toeristen. Ik maak snel een paar foto’s.

Inmiddels treedt een tweetal toeristen de kerk binnen, begeleid door een monnik. De monnik komt oorspronkelijk uit Montenegro, maar woont sinds 9 jaar in het klooster. Het klooster is net wat minder oud dan de Patriarchal Church, maar ook deze kerk is ruim 600 jaar oud. De kerk heeft diverse oorlogen overleefd, en is zelfs bij granaataanslagen in de recente oorlog ongeschonden uit de strijd gekomen. De kerk is wederom prachtig gedecoreerd, in totaal zijn er 4000 m2 een fresco’s op de muren, de pilaren en de plafonds!

Volgens het bordje bij de ingang mag er in de kerk geen foto’s gemaakt worden, maar volgens de monnik is het geen probleem zolang je niet flitst. Dat laat ik geen twee keer zeggen.

visoki decani klooster
Prachtige fresco's in een orthodox klooster

Na de lunch neem ik een bus naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo.

Overnachten in Peja

Peja heeft niet veel hotels. Ik beland in een oranje gebouw, op het dak van het hotel staat iets wat op een UFO lijkt. Toegegeven, hotel Semitronix moet het niet hebben van zijn looks aan de buitenkant. Maar de kamers zijn voorzien van lekkere bedden en een goede douche. Het ontbijt wordt geserveerd op een van de bovenste etages van het gebouw en van hieruit word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht op de bergen rondom Peja. Al met al is dit hotel zeker een aanrader.

Meer lezen?


 
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry