home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local Cambodja

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Robert is eigenaar van het online reismagizine Traveljunks en doet daarnaast vrijwilligerswerk voor een stichting in Cambodja.

vrijwilligerswerl cambodja
Robert in Cambodja

Een speciale band met Cambodja

Sinds 2007 heb ik een speciale band met het prachtige Zuidoost-Aziatische Cambodja. Tijdens het reizen kwamen we in aanraking met een Nederlandse guesthouse-eigenaar in Siem Reap, vlakbij het beroemde Angkor Wat. Eigenaar Jan gebruikte destijds de inkomsten van het guesthouse voor hulp aan een school en de bewoners op het platteland van Chhuk, net buiten Siem Reap. Dit sprak ons zo aan, dat we voor onze reis naar onder andere Cambodja diverse spullen insloegen, die we vanuit Nederland mee naar Cambodja hebben genomen. Tijdens ons bezoek aan Cambodja hebben we in een zeer korte tijd een hele speciale band met dit prachtige land en haar bevolking gekregen.

markt cambodja
Naar de markt

Niet-toeristisch Cambodja

Naast het bezoeken van de beroemde tempels van het oude Angkor hadden we veel leuke, maar vooral inspirerende gesprekken met Jan. 

Het begon allemaal met de kennismaking van het zeer arme gezin van zijn gids in Angkor. Jan voelde de drang om deze innemende familie een beetje op weg te helpen, en van het een kwam het ander. Hij bouwde een toilet en wasruimte voor meer hygiënische omstandigheden en startte zijn plan om het gezin aan een deugdelijk inkomen te helpen. Hij begon guesthouse Baca-villa, waarmee hij de familieleden aan een baan hielp en gebruikte de winst om de families van arme rijstboeren te helpen. Zijn bevlogenheid werkte zeer aanstekelijk op ons en we waren dan ook zeer benieuwd om met eigen ogen “zijn" Cambodja te aanschouwen.

Dat eerste bezoek aan de commune was een ware rollercoaster aan indrukken en emoties. De povere omstandigheden waarin de Cambodjanen hier moeten leven zijn werkelijk erbarmelijk, en is het niet plezierig om hier constant mee geconfronteerd te worden. De vrolijkheid van de kinderen en de gastvrijheid van de ouderen is echter hartverwarmend. Zelden voelden we ons ergens zo welkom als hier en gaven ons zoveel vrolijke gezichten ons zo’n plezierige ervaring, ondanks het harde leven en de moeilijke omstandigheden. Ook op de school, die deels met ondersteuning van Baca-villa draaide, deden we geweldige indrukken op en maakten we kennis met de enthousiaste en leergierige kinderen. Dit was met recht één van de mooiste dagen die wij tijdens de vele jaren reizen mochten beleven.

cambodia dutch medische post
Door de inzet van Cambodia-Dutch is er een medische post in Chukk

Stichting Cambodia-Dutch zet zich in voor de bewoners van Chhuk

Eenmaal thuisgekomen liet deze dag me niet meer los en zocht ik contact met Jan’s zus en werkten we met nog enkele voormalige gasten van Baca-Villa de plannen voor de oprichting van een stichting uit. In 2008 was Stichting Cambodia-Dutch een feit en konden we starten met helpen aan een betere toekomst voor de bewoners van Chhuk. 

Sindsdien ben ik verantwoordelijk voor de website, een taak die ik met veel plezier vervul. Van kleine acties gingen we gaandeweg naar grote projecten. We hebben talloze waterpompen geslagen, scholen gebouwd en opgeknapt, sociale projecten uitgevoerd en de bevolking op allerlei manieren een handje geholpen om het moeilijke bestaan te verlichten. Na enkele jaren hebben een grote droom van de bevolking kunnen vervullen: het bouwen van een medische post in het hart van de commune. Ook in 2017 zijn we nog volop actief en helpen we mee een betere toekomst voor de lokale bevolking te verwezenlijken. Alles doen we vanuit Nederland op vrijwillige basis en elke Euro die binnenkomt gaat rechtstreeks naar de projecten en Cambodjaanse bevolking.

school cambodja
School in Cambodja

Kleine beetjes helpen

Inmiddels ben ik samen met mijn partner enkele malen teruggegaan naar het platteland van Cambodja. Elke keer weer was de geweldige ontvangst hartverwarmend. Het is bij elk bezoek weer een verrassing hoezeer de vooruitgang zichtbaar is en welke uitwerking het werk van de vrijwilligers in Nederland en Cambodja heeft gehad in de afgelopen periode. Ondertussen zijn we goed bevriend geraakt met enkele Cambodjanen en is de groep vrijwilligers in Nederland als een tweede familie geworden. Het is een genot om iedere keer te zien hoe we een beetje kunnen bijdragen aan de vooruitgang in Cambodja. Ja, het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar die ene druppel is het vele werk meer dan waard. Dit jaar brengen we waarschijnlijk weer een bezoek aan het prachtige Cambodja en laat ik me graag weer door Jan en de Cambodjanen door de geweldige commune voeren. Het zal wederom een beetje als thuiskomen voelen :-)

vrijwilligerswerk in chhuk
Het leven in Chhuk

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry