home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
14/12/2018

Legale urbex locaties

Stilte. In de verte kraakt een deur. Mijn gezicht wordt gestreeld door een ijzige wind die speelt met een gebroken raam. Mijn hart slaat een slag over van de spanning: het fotograferen van verlaten panden geeft een kik. Ik documenteer de schoonheid van verval.

Legale verlaten locaties

In Europa liggen vele abandonded places, gebouwen of complete dorpen die geschikt zijn voor urban exploring, ofwel urbexing. Op veel plekken is het illegaal om binnen te dringen om foto's te maken, maar soms is het (tegen betaling) mogelijk om verlaten plekken in je eigen tempo te ontdekken.

Dat urbex-fotografen geheimzinnig doen over illegale plekjes snap ik. Hieronder deel ik een aantal toffe legale urbex locaties in Europa.

urbex in doel
Lege huizen in Doel

Urbex-fotografie in Doel, België

Het Belgische spookdorp Doel ligt vlak bij de haven van Antwerpen. Er woont bijna niemand meer, de verlaten woningen zijn veelal dicht gespijkerd en opgefleurd met street art.

Doel is populair onder beginnende urbex-fotograferen. Vanaf de openbare weg kun je het verval van het dorp op treffende wijze vastleggen. Het is echter verboden om in te breken in huizen - zelfs wanneer deze huizen geen deuren en daken meer hebben.

Lees meer over urbexing in Doel.

legaal urbex oekraine
Een vergeten pop in Tsjernobyl

Spookdorpen bij Tsjernobyl in de Oekraïne

Op zonnige dagen is Doel erg populair bij dagjesmensen. De sfeer is dan verre van mysterieus. Wat dat betreft lijkt Doel geenszins op een andere populaire urbex-locatie, het dorp Pripyat in de Oekraïne.

Na de uitbarsting van de kernreactor van Tsjernobyl kwam een grote wolk radioactiviteit in de omgeving. Het nabijgelegen Pripyat werd geëvacueerd. Langzaam raakten de huizen in verval.

Het leven van de mensen in Pripyat kwam stil te liggen: kleren en achtergelaten speelgoed verraden met mensen op stel en sprong vertrokken zijn. Een verlaten zwembad, een schooltje en zelfs een kermis. De natuur heeft de overhand genomen.

Lees meer over fotograferen in Tsjernobyl.

urbex boekarest
Verval in Boekarest

Beautiful decay in Boekarest

In het Roemeense Boekarest liggen prachtige verlaten panden. Onteigend door de communisten en niet geretourneerd aan de oorspronkelijke eigenaren na de val van het regime.

Sommige panden zijn prachtig met hun vervallen muurschilderingen, brede trappen en romantische bovenlichten.

Lees meer over urbex in Boekarest.

abandonded tempelhof
Legale urbex in Berlijn Tempelhof

Vliegveld Tempelhof in Berlijn

Midden in Berlijn ligt een verlaten vliegveld. De landingsbanen maken deel uit van het populaire stadspark Tempelhof, de gebouwen van het vliegveld kun je tijdens een speciale tour bezoeken.

Een tour door vliegveld Tempelhof neemt je meer achter de schermen van een vliegveld, van kantoren tot bowlingbaan tot geheime ondergrondse bunkers. Een aanrader voor fotografen en liefhebbers van architectuur!

Bekijk meer foto's van deze bijzondere urbex-locatie.

abandonded beelitz heilstatten
Het verlaten sanatorium van Beelitz

Beelitz-Heilstätten in Duitsland

Vlak bij Berlijn in Duitsland ligt Beelitz-Heilstätten, een oud sanatorium. In 1898 werd er begonnen met de bouw van het complex, maar sinds de jaren '90 hebben de gebouwen hun functie verloren.  

Een deel van het sanatorium is verkocht en in ere hersteld. De gebouwen zijn opgeknapt en bieden plaatst aan exposities en kunstenaars. Er is tevens een boomkroonpad langs verschillende gebouwen.

Een aantal gebouwen wacht nog op een nieuwe eigenaar en is zwaar vervallen. Je kan uren dwalen door de lange gangen en de vele kamers.

Lees meer over Beelitz-Heilstätten.

verpleegsterswoning kent school
Verlaten verpleegsterswoning in Kent School

Kent school in Mönchengladbach

Vlak over de Duitse grens ligt de Kent school. Net als Beelitz-Heilstätten heeft dit complex vele bestemmingen gehad, van klooster tot Nazi-ziekenhuis tot school.

In dit complex zijn de verwarmingskelder en de verlaten kapel echte highlights.

Lees meer over urbexing in Kent School

Wist je dat de Green School in België ook een toffe urbex locatie is? Deze kun je niet legaal bezoeken.

landschaftspark duisburg
Het landschaftspark in Duisburg

Landschaftspark Duisburg

Een andere legale urbex hotpot is het Landschaftspark Duisburg-Nord op terrein de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk. Ik bezocht deze plek met zijn fraai aangelegde stadstuinen een aantal jaar geleden met school. Wanneer je een rondleiding boekt, kun je zelfs de toren beklimmen!

's Nachts zijn de gebouwen fraai verlicht.

Lees meer over fotograferen bij Landschaftspark Duisburg-Nord.

land van ooit urbex
Het land van ooit: een van de bekendste Nederlandse Urbex locaties

Het Land van Ooit

In het Brabantse land ligt het vergeten Land van Ooit. Het pretpark is niet meer, en het park is lange tijd gesloten geweest voor publiek. Het is tegenwoordig weer toegestaan om te wandelen rondom het roze kasteel en de soldaten van Napoleon.

Ken jij verborgen plekjes?

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry