home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)


Legale urbex locaties: toegankelijke verlaten gebouwen

Stilte. In de verte kraakt een deur. Mijn gezicht wordt gestreeld door een ijzige wind die speelt met een gebroken raam. Mijn hart slaat een slag over van de spanning: het fotograferen van verlaten panden geeft een kik. Urbex fotografie draait om het fotograferen van verlaten gebouwen en vervallen panden. Bij deze deel ik een aantal toegankelijke legale urbex locaties voor beginnende urbexers en handige urbex tips.

Legale verlaten locaties

In Europa liggen vele abandonded places, gebouwen of complete dorpen die geschikt zijn voor urban exploring, ofwel urbexing. Op veel plekken is het illegaal om binnen te dringen om foto's te maken, maar soms is het (tegen betaling) mogelijk om verlaten plekken in je eigen tempo te ontdekken.

Dat urbex fotografen geheimzinnig doen over illegale plekjes snap ik. De locaties in deze blog zijn echter legaal te bezoeken. Dat is misschien minder spannend, maar ook hier kun je mooie foto's maken!

urbex in doel
Urbex Doel België: vervallen panden in een spookdorp

Urbex fotografie in Doel, België

Het Belgische spookdorp Doel ligt vlak bij de haven van Antwerpen. Er woont bijna niemand meer, de verlaten woningen zijn veelal dicht gespijkerd en opgefleurd met street art.

Doel is populair onder beginnende urbex-fotograferen. Vanaf de openbare weg kun je het verval van het dorp op treffende wijze vastleggen. Het is echter verboden om in te breken in huizen - zelfs wanneer deze huizen geen deuren en daken meer hebben. Steeds meer panden zijn hermetisch afgesloten.

Lees meer over urbexing in Doel.

legaal urbex oekraine
Een vergeten pop in Tsjernobyl

Spookdorpen bij Tsjernobyl in de Oekraïne

Op zonnige dagen is Doel erg populair bij dagjesmensen. De sfeer is dan verre van mysterieus. Wat dat betreft lijkt Doel geenszins op een andere populaire urbex-locatie, het dorp Pripyat in de Oekraïne.

Na de uitbarsting van de kernreactor van Tsjernobyl kwam een grote wolk radioactiviteit in de omgeving. Het nabijgelegen Pripyat werd geëvacueerd. Langzaam raakten de huizen in verval.

Het leven van de mensen in Pripyat kwam stil te liggen: kleren en achtergelaten speelgoed verraden met mensen op stel en sprong vertrokken zijn. Een verlaten zwembad, een schooltje en zelfs een kermis. De natuur heeft de overhand genomen.

Lees meer over fotograferen in Tsjernobyl.

urbex boekarest
Verval in Boekarest, deze mansion is een toffe urbex locatie

Urbex locatie: beautiful decay in Boekarest

In het Roemeense Boekarest liggen prachtige verlaten panden. Deze gebouwen zijn veelal onteigend door de communisten en niet geretourneerd aan de oorspronkelijke eigenaren na de val van het regime.

Een alternatieve excursie brengt me naar een aantal urbex panden in Roemenië. Sommige panden ogen romantisch met hun brede trappen en fraaie bovenlichten. Andere panden ogen rauw met veel street art, beton en graffiti. 

Lees meer over urbex in Boekarest.

abandonded tempelhof
Legale urbex in Berlijn Tempelhof

Urbex Duitsland: vliegveld Tempelhof Berlijn

Midden in Berlijn ligt een verlaten vliegveld. De landingsbanen maken deel uit van het populaire stadspark Tempelhof, de gebouwen van het vliegveld kun je tijdens een speciale tour bezoeken.

Een tour door vliegveld Tempelhof neemt je meer achter de schermen van een vliegveld, van kantoren tot bowlingbaan tot geheime ondergrondse bunkers. Een aanrader voor fotografen en liefhebbers van architectuur!

Bekijk meer foto's van deze bijzondere urbex-locatie.

abandonded beelitz heilstatten
Het verlaten sanatorium van Beelitz

Beelitz-Heilstätten in Duitsland

Vlak bij Berlijn in Duitsland ligt Beelitz-Heilstätten, een oud sanatorium. In 1898 werd er begonnen met de bouw van het complex, maar sinds de jaren '90 hebben de gebouwen hun functie verloren.  

Een deel van het sanatorium is verkocht en in ere hersteld. De gebouwen zijn opgeknapt en bieden plaatst aan exposities en kunstenaars. Er is tevens een boomkroonpad langs verschillende gebouwen. Een aantal gebouwen wacht nog op een nieuwe eigenaar en is zwaar vervallen. Je kan uren dwalen door de lange gangen en de vele kamers. Een bezoek aan Beelitz-Heilstätten is een gave urbex trip vanuit Berlijn. De locatie is prima per trein te bereiken. 

Lees meer over Beelitz-Heilstätten.

verpleegsterswoning kent school
Verlaten verpleegsterswoning in Kent School

Kent school in Mönchengladbach

Vlak over de Duitse grens ligt de Kent school. Net als Beelitz-Heilstätten heeft dit complex vele bestemmingen gehad, van klooster tot Nazi-ziekenhuis tot school.

In dit complex zijn de verwarmingskelder en de verlaten kapel echte highlights.

Lees meer over urbexing in Kent School

Wist je dat de Green School in België ook een toffe urbex locatie is? Deze kun je niet legaal bezoeken.

landschaftspark duisburg
Het landschaftspark in Duisburg

Landschaftspark Duisburg

Een andere legale urbex hotpot is het Landschaftspark Duisburg-Nord op terrein de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk. Ik bezocht deze plek met zijn fraai aangelegde stadstuinen een aantal jaar geleden met school. Wanneer je een rondleiding boekt, kun je zelfs de toren beklimmen!

's Nachts zijn de gebouwen fraai verlicht.

Lees meer over fotograferen bij Landschaftspark Duisburg-Nord.

land van ooit urbex
Het land van ooit: een van de bekendste Nederlandse Urbex locaties

Het Land van Ooit

In het Brabantse land ligt het vergeten Land van Ooit. Het pretpark is niet meer, en het park is lange tijd gesloten geweest voor publiek. Het is tegenwoordig weer toegestaan om te wandelen rondom het roze kasteel en de soldaten van Napoleon.

Solheimasandur Plane Wreck in IJsland

Sommige legale urbexlocaties zijn zo bekend, dat een bezoek aan zo'n locatie niet heel avontuurlijk meer is. Het vliegtuigwrak van Solheimasandur in het zuiden van IJsland is hier een voorbeeld van. Sinds het wrak te zien was in het populaire televisieprogramma ‘Wie is de Mol’ nemen steeds meer reizigers het op in hun rondreis door IJsland.

Het is bijzonder om na een uur stevig door te stappen ineens een vliegtuigwrak te zien in een desolaat landschap. Aan de andere kant is het vliegtuigwrak behoorlijk gestript en gemolesteerd. Voor mij zijn er mooiere plekken in IJsland.

In deze blog lees je alles over een bezoek aan het beroemdste vliegtuigwrak van IJsland.

urbex ijsland
Urbex in IJsland

Het busstation van Tel Aviv in Israel

Het klink misschien een beetje raar om het nieuwe busstation van Tel Aviv een urbexlocatie te noemen, maar toch voelt het zo. Het grootste deel van het megalomane busstations wordt namelijk niet gebruikt en raakt steeds meer in verval. Wat rest is een doolhof om bij de bussen op de zevende etage te komen, plus een verborgen atoombunker. Wat een bijzondere locatie is dit! O ja, er wonen duizenden vleermuizen in het gebouw.

Ik ging met een gids op ontdekking in het busstation van Tel Aviv.

urbex israel
Urbexen in het verlaten deel van het busstation van Tel Aviv

Taman Festival op Bali

Op Bali in Indonesië ligt een van de meest bizarre urbex locaties die ik ooit bezocht. In het zuiden van het eiland ligt een pretpark dat sinds 2000 verlaten is. Dit verlaten pretpark, Taman Festival, is een van de best bewaarde plekken van Bali.

Het park bestaat nu uit een oude bioscoop zaal, een groot metalen skelet, verschillende beelden van goden en demonen én veel kleurrijke street art. Dit is echt een leuke plek op een middag te vertoeven aan het eind van je Bali vakantie.

In deze blog lees je meer over een bezoek aan Taman festival op Bali.

urbex bali
Urbex fotografie in een verlaten pretpark op Bali

Bobsleebaan van Sarajevo, Bosnië en Herzegovina

De bobsleebaan van Sarajevo vormde het decor van de Olympische spelen in Joegoslavië in 1984. Een paar jaar later lag de baan midden in de vuurlinie tijdens de bloedige Bosnië oorlog. Tegenwoordig ligt de bobsleebaan van Sarajevo er verlaten bij.

Steeds meer toeristen bezoeken de bobsleebaan tijdens hun Bosnië vakantie. Een snelle stop, een foto en klaar. Wanneer je echter de complete bobsleebaan volgt tot aan de oude finish ben je al snel de enige bezoeker. Ik heb prachtige foto's kunnen maken!

Zie hier mijn foto's van de bobsleebaan van Sarajevo.

urbex sarajevo bosnie
De bobsleebaan in de mist

Ken jij verborgen plekjes en inspirerende locaties? Laat het weten in de reacties.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry