home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Fotografeer de lente tussen de bloembollenvelden in bloei

Het is lente, en langzaam steken de tulpen hun kop weer boven de grond. Nog even en de bollenvelden staan weer een de bloei. Een highlight voor buitenlandse toeristen tijdens een bezoek aan Nederland. Maar de kleurrijke bloemenzee zijn ook de moeite voor Nederlandse fotograferen! Fotografeer de lente in de Bollenstreek. De kleurrijke bollenvelden en tulpenvelden zijn prachtig!

Bekijk de bollenvelden in bloei

Het is niet te missen, in het voorjaar staan de bloembollenvelden in bloei. Eerst steken de krokussen hun kopjes over de grond. Daarna komen de narcissen en kleine tulpen, gevolgd door de tulpenvelden en hyacintenvelden. 

Er zijn verschillende plekken in Nederland waar je de bollenvelden in bloei kunt bewonderen. De bekendste tulpenvelden vind je in de omgeving van Lisse en Hillegom in de provincie Zuid-Holland, maar ook in Noord-Holland, de Noordoostpolder (Flevoland) en Zeeland vind je tulpenvelden.

Hier maak je de ultieme lente foto van de bollenvelden in bloei!

lente tulpenveld
Tulpenvelden in bloei

Fotografeer de bollenstreek

Elk voorjaar worden er speciale bollenroutes uitgezet tijdens het bloemenseizoen. Je kunt hier wandelen of fietsen tussen de kleurrijke en geurende bollenvelden. Zo is er in de noordoostpolder een bewegwijzerde route langs ongeveer duizend hectare aan tulpenvelden. Deze Tulpenroute is geschikt voor auto's en fietsers en behoort tot de mooiste autoroutes ter wereld.

Soms is het zelfs mogelijk om IN de velden te lopen en je eigen boeket samen te stellen.

Ga niet zomaar door andermans tulpenvelden banjeren. Het is iemands broodwinning.

tussen de tulpen
Tussen de tulpen

Velden en vlakken fotograferen

Tulpen worden per kleur in rijen geplant, wat zorgt voor rechte lijnen en een mooie vlakverdeling. Speel in je compositie met kleur en contrast. Creëer diepte in je foto’s door de gekleurde vlakken richting horizon te laten verdwijnen. Ga daarvoor bijvoorbeeld tussen twee rijen staan en kijk hoe de lijnen zorgen voor extra diepte.

Tulpen fotografie: kijk naar details

Tulpen zijn sierlijke bloemen. Focus niet alleen op de tulpenvelden in bloei en landschapsfotografie, maar maak ook eens een paar close-ups en macro opnames. Tulpen fotografie kun je doen met een macrolens. Heb je die niet? Dan kom je met een telelens ook een heel eind.

lijnen bollenstreek
Kleurrijke vlakken in de bollenstreek

Welke lens kun je het beste gebruiken voor het fotograferen van bollenvelden?

Maak gebruik van een groothoeklens wanneer je weidse landschappen wilt fotograferen. Je legt dan de velden vast in hun volle glorie. Wanneer je kiest voor een klein diafragma (F/11-F/16), wordt zowel de voor- als de achtergrond scherp.

Lees meer over diafragma en scherptediepte.

Maak ook een aantal close-up foto’s van de bollenvelden. Voor een spannende compositie met de lijnen en vlakken in de bollenvelden, kun je het beste wat inzoomen. Zo krijg je een foto die echt focust op de tulpen, zonder storende elementen aan de randen.

Het mooiste licht

De morgenstond heeft goud in de mond. Het mooiste licht vind je ’s ochtends net na zonsopkomst of ’s avonds net voor zonsondergang. Het licht is dan warm en contrasten zijn (nog) niet zo groot.

Bijkomend voordeel is dat het ’s ochtends heel vroeg nog niet al te druk is.

portret bollenvelden
Speelse portretten in de bollenvelden

Wanneer staan de bollenvelden in bloei?

De precieze start van het voorjaar is uiteraard afhankelijk van het weer. Bij een zachte winter zullen bloemen eerder boeien. Toch kun je een globale voorspelling doen wanneer de bollenvelden en tulpenvelden in bloei staan.

In maart bloeien de krokussen en narcissen. Sneeuwklokjes bloeien vaak al eerder. Eind maart gaat Keukenhof open en dan beginnen ook de bloemenvelden met bloeien. De mooiste tulpenvelden en hyacintenvelden zie je in april. Begin mei is het het seizoen weer voorbij.

Op Avontuur op Reis vind je een leuke fietsroute door de bollenvelden in de kop van Noord-Holland.

bloeiende tulp
Tulpenvelden bezoeken met bloeiende tulpen

Fotograferen in de Keukenhof

Wil je meer dan een ‘ordinaire’ tulp? Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteelt. Je kunt hier acht weken per jaar genieten van vele bolbloemen. De Keukenhof trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, waaronder veel fotografen.

In de Keukenhof vind je 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen. De eerste bloemen, de krokussen en narcissen, kun je vanaf eind maart al bewonderen. De tulpen volgen een paar weken later.

tulpenvelden bezoeken keukenhof
Tulpenvelde bezoeken bij de Keukenhof

Meer lezen?
 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry