home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
17/02/2019

Fotografeer de lente in de bollenstreek

Het is lente, en langzaam steken de tulpen hun kop weer boven de grond. Nog even en de bollenvelden staan weer een de bloei. Een highlight voor buitenlandse toeristen tijdens een bezoek aan Nederland. Maar de kleurrijke bloemenzee zijn ook de moeite voor Nederlandse fotograferen! Fotografeer de lente in de Bollenstreek.

Bollenvelden in Nederland

De bekendste tulpenvel den vind je in de omgeving van Lisse en Hillegom in de provincie Zuid-Holland, maar ook in Noord-Holland, de Noordoostpolder (Flevoland) en in Zeeland vind je tulpenvelden.

lente tulpenveld
Tulpenvelden in de bloei

Fotografeer de bollenstreek

Elk voorjaar worden er speciale bollenroutes uitgezet. Je kunt hier wandelen of fietsen tussen de kleurrijke en geurende bollenvelden.

Soms is het zelfs mogelijk om IN de velden te lopen en je eigen boeket samen te stellen.

Ga niet zomaar door andermans tulpenvelden banjeren. Het is iemands broodwinning.

tussen de tulpen
Tussen de tulpen

Velden en vlakken fotograferen

Tulpen worden per kleur in rijen geplant, wat zorgt voor rechte lijnen en een mooie vlakverdeling. Speel in je compositie met kleur en contrast. Creëer diepte in je foto’s door de gekleurde vlakken richting horizon te laten verdwijnen. Ga daarvoor bijvoorbeeld tussen twee rijen staan en kijk hoe de lijnen zorgen voor extra diepte.

Welke lens kun je het beste gebruiken voor het fotograferen van bollenvelden?

Maak gebruik van een groothoeklens wanneer je weidse landschappen wilt fotograferen. Je legt dan de velden vast in hun volle glorie. Wanneer je kiest voor een klein diafragma (F/11-F/16), wordt zowel de voor- als de achtergrond scherp.

Lees meer over diafragma en scherptediepte.

lijnen bollenstreek
Kleurrijke vlakken in de bollenstreek

Maak ook een aantal close-up foto’s van de bollenvelden. Voor een spannende compositie met de lijnen en vlakken in de bollenvelden, kun je het beste wat inzoomen. Zo krijg je een foto die echt focust op de tulpen, zonder storende elementen aan de randen.

Lees meer over compositie.

Natuurlijk mag ook de schoonheid van de individuele tulp niet ontbreken. Dit kan het beste met een macrolens. Kies voor een groot diafragma en maak de bloem los uit zijn omgeving.

Ook kun je leuke portretfoto’s maken tussen de tulpen (wanneer dit toegestaan is). Lees meer over portretfotografie.

portret bollenvelden
Speelse portretten in de bollenvelden

Het mooiste licht

De morgenstond heeft goud in de mond. Het mooiste licht vind je ’s ochtends net na zonsopkomst of ’s avonds net voor zonsondergang. Het licht is dan warm en contrasten zijn (nog) niet zo groot.

Bijkomend voordeel is dat het ’s ochtends heel vroeg nog niet al te druk is.

Fotograferen in de Keukenhof

Wil je meer dan een ‘ordinaire’ tulp?

Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteelt. Je kunt hier acht weken per jaar genieten van vele bolbloemen. De keukenhof trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, waaronder veel fotografen.

In de Keukenhof vind je 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen. De eerste bloemen, de krokussen en narcissen, kun je vanaf eind maart al bewonderen. De tulpen volgen een paar weken later.

De Keukenhof is open van 23 maart – 21 mei 2017.

Meer lezen?Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry