home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
26/02/2020

Spontaan naar Hamburg

Wat is er heerlijker dan een weekendje weg? Gewoon lekker gek doen en op vrijdagmiddag na het werk in de auto stappen? Zo beland ik op vrijdagavond in Hamburg in Duitsland. Hamburg stelt me miet teleur, wat een leuke bestemming voor een korte stedentrip!  

In Hamburg is meer dan genoeg te doen voor een weekend. Sterker nog, ik kwam tijd te kort. In deze blog een impressie van stedentrip naar Hamburg

philharmonie hamburg
Philharmonie Hamburg

11 maart 2017

Haus der Photographie

In de Deichtor Hallen liggen het gerenommeerde Haus der Photographie en de Kunst Hallen. Voor 14 euro bezoek je beide musea, maar ik besluit me te beperken tot het fotografiemuseum. Een goede keus!

Het museum is gevestigd in een prachtig industrieel gebouw uit 1913, opgebouwd uit glas en staal. De tentoonstellingen in het museum wisselen, ik stuitte op de tentoonstelling 'Without Borders'. Een integrerende tentoonstelling die het vervagen van Europese grenzen in beeld brengt, zowel in letterlijke zin (het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië) als ook in figuurlijke zin (rechts-populisme in Europa, waar zijn onze waarden gebleven?).

Meer over de tentoonstellingen vind je op de website van het Haus der Photographie.

speicherstadt hamburg
Pakhuizen in Speicherstadt Hamburg

Speicherstadt

Wanneer ik de Deichtor Hallen verlaat, lijkt de lente definitief begonnen. De zon schijnt en ik besluit spontaan dat het tijd is voor een stadswandeling.

Ik slenter door Speicherstadt en waan me even terug in Venetië. Fraaie oude pakhuizen, smalle kanalen en ontelbare bruggen. Hanzestad Hamburg komt tot leven in Speicherstadt, een van de grootste pakhuisdistricten van de wereld.

In de pakhuizen van Speicherstadt vind je het Maritiem museum, het kruidenmuseum en het koffiemuseum.

Ik lunch met Flamkuchen.

bruggen hamburg
Bruggen in Hamburg

Bismarck Memorial

Ik ben geen groot fan van memorials van oude staatshoofden. Ik ben zo iemand die het Rode Plein in Rusland bezoekt en geen zin heeft om uren in de rij te staan voor het mausoleum van Lenin. Het Biesmarck Memorial stond dan ook niet echt hoog op mijn to-do-list. Het is echter niet te missen!

Vanaf de oever van de Elbe rijst het betonnen gevaarte uit de bomen. Vastberaden kijkt Otto von Biesmarck over de Duitse Hanzestad. Stiekem ben ik een beetje overdonderd.

Daarna is het terrasjestijd met blogster Fem in Kraweel in St. Pauli.

rathaus hamburg duitsland
Het Rathaus van Hamburg

Altstad van Hamburg

Hamburg is een fijne combinatie van oud en nieuw. Van prachtige gotische gebouwen tot moderne kolossen van staal en glas.

Wanneer de zon langzaam ondergaat, verdwijnt het winkelpubliek heel geleidelijk. De lampjes van het Rathaus en de Arkaden gaan langzaam aan en de vele restaurantjes van Hamburg vullen zich met hongerige mensen.

Ik geniet van een Vietnamees maaltje in Gao Restaurant.

12 maart 2017

Hamburg is een groene stad, vooral het rijkere noordelijke deel. Vanuit de U-baan, doe grotendeels bovengronds gaat, zie ik park na park voorbij glijden.

Landungsbrücke #hamburg #cometohamburg #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Landungsbrücken

Schepen varen af en aan bij de Landungsbrücken. Metro's en trams rijden af en aan. Het is druk en chaotisch bij de pieren en pontons. In ver vervlogen tijden kwamen hier de scheepslui aan wal (voor vertier op de Reeperbahn), tegenwoordig zijn het vooral toeristen die een rondvaart door de haven willen maken.

elbentunnel hamburg
Elbentunnel Hamburg

De Elbentunnel

Een tunnel onder de rivier de Elbe. Een lift voor voetgangers, fietsen én auto's. Zie je het al voor je?

Anno 2017 rijden er geen auto's door de honderd jaar oude Elbe Tunnel. Een enkel verkeersborden herinnert aan hun aanwezigheid in het verleden, that's it.

Een rondvaart door de haven van Hamburg

Eigenlijk is het te koud voor het bovendek. Ik laat me niet kisten en ga tóch. Met sjaal en handschoenen, dat dan weer wel. Mijn haar wappert in de wind en ik voel me nietig naast de grote containerschepen en kranen.

kranen haven hamburg
Kranen in de haven van Hamburg

Het is zondag, maar de haven van Hamburg is een en al bedrijvigheid. Er wordt dag en nacht gewerkt, 360 dagen per jaar. Geld moet rollen en de economie moet draaien.

Ik maak een rondvaart van een uur met Barkassen Meyer. Er zijn ook langere rondvaarten, dan vaar je ook door Speicherstadt.

Na de rondvaart neem ik de U-bahn naar Altona, waar ik geniet van een heerlijke lunch bij 'Frank and Frei'.

Street art tour Hamburg

Op zondagmiddag loop ik met gids Andrew door Altona en St. Pauli. In deze linkse volkswijken is veel illegale street art en spray can art te vinden.

street art hamburg
Street art Hamburg

Als je goed zoekt (of je een gids hebt die je een handje helpt) vind je mooie en bijzondere street art. Op andere plekken vind je vooral graffiti-tags - best lelijk als je het mij vraagt.

Langs de Grosse Elbestrasse is een street art gallery met werken van krachtige vrouwen. Deze bezoek ik als afsluiter van mijn stedentrip naar Hamburg.

En dan is het tijd om de auto op te pikken bij het hotel, en naar huis te rijden.

Accommodatie in Hamburg

Ik overnachtte in het Heikotel am Stattpark, een fraai hotel net buiten het centrum van Hamburg. Het hotel is een oase van rust en ligt in een groene omgeving met statige panden. Met de U-bahn ben je zo in het centrum.

Het bed is heerlijk en het ontbijt is uitgebreid en vers. Het meest verrassende en inspirerende vind ik misschien nog wel de aankleding van het hotel: op de kamers en in de gangen hangen prachtige sfeerfoto's van Hamburg.

haikotel hamburg

foto 
Comfortabel slapen in het Heikotel iam Stadtpark in Hamburg

Ik bezocht Hamburg op uitnodiging van Come to Hamburg.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry