home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: going local Zuid-Afrika

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Rudi en ik kennen elkaar al meer dan tien jaar, zowel als blogger als persoonlijk. Terwijl ik me settelde in Nederland, koos Rudi voor een reizend bestaan. In dit interview vertelt Rudi over haar geliefde Afrika.

rudi zuid-afrika
Rudi in Zuid-Afrika

Mijn naam is Rudi. Op dit moment leef ik min of meer nomadisch maar ooit woonde ik in Zuid Afrika. Ik ben nog steeds ongeveer de helft van het jaar te vinden in Zuidelijk Afrika maar nu ben ik altijd in beweging. Ik werk namelijk als reisbegeleider/ gids.

Hoe kwam ik in Zuid Afrika terecht?

Ik was met mijn (toenmalige) man op wereldreis. Maar we hadden al voor vertrek bedacht dat we ook een paar keer ergens lang wilden stoppen. Om vrijwilligers werk te doen. Om wat te proeven van het echte leven in een land. Naarmate de reis vorderden vroegen we ons af hoe het zou zijn om een hostel of guesthouse te hebben.

hostel zuid-afrika
Een hostel runnen

Terwijl we aan het rondreizen waren in Zuid-Afrika hoorde we regelmatig dat hostels op zoek waren naar management. En hoe kan je nu beter eens een tijdje proberen of dit nieuwe vak wel leuk is zonder zelf eerst te moeten investeren?

Het toeval wilde dat we op een dag aankwamen in een hostel midden in Kwazulu-Natal (Zululand) en de manager die ochtend was op gestapt. Voor we het wisten hadden we een baan. Niet betaald maar tegen kost en inwoning.

Een hostel runnen en vrijwilligerswerk

Bijna een jaar hebben we het hostel gerund. In de middagen was het zo rustig dat we een paar keer per week naar het township gingen voor wat vrijwilligerswerk. Ze waren daar bezig om een weeshuisje te bouwen en wij hielpen waar kon maar waren voornamelijk bezig met de kinderen.

vrijwilligerswerk township
Vrijwilligerswerk in een township

Hoewel het lijkt alsof je dan alleen maar aan het spelen bent zat er wel degelijk een plan achter. We maakten de oudere kinderen lid van de bibliotheek en leerden hen dat je jongere kinderen kunt voorlezen. We brachten knutselspulletjes, iets wat ze niet kende, en stimuleerde ze om te schilderen en tekenen. En natuurlijk was het ook gewoon erg leuk.

Helemaal legaal woonde we er niet. We waren in Zuid-Afrika op een toeristen visum dat we (toen kon dat nog) een paar keer vernieuwde tot een official ons verzocht een ticket het land uit te kopen. Op zich was dat prima, we waren wel klaar.

neushoornvogels tuin
Neushoornvogels in de tuin

Dieren in de tuin

Eén van de dingen die ik super leuk vond aan het wonen daar waren de dierlijke bezoekers in de tuin. Hoewel de vervet apen met hun jat kunsten voor heel veel hoofdpijn zorgde waren ze wel enorm aandoenlijk. Er zitten mooie kameleons in de struiken en iedere dag kwam er een neushoornvogel op bezoek in de tuin.

Tips voor reizigers.

Bereid je voor op een reis naar Zuid-Afrika

Mijn eerste tip is: lees je goed in! Nog te vaak zie ik dat mensen zich vergist hebben in het weer, de afstanden of wat ze denken te willen zien.

Zuid-Afrika is groot en wanneer je maar weinig tijd hebt moet je keuzes maken. 

wildlife zuid-afrika
Een vervet aapje in Zuid-Afrika

Bezoek ook de kleinere plaatsen

Wanneer je in de gelegenheid bent moet je vooral veel kleine plaatsjes toevoegen aan je programma. De kans dat je daar het “echte leven” proeft is groter dan in de steden.

Vraag in de kleine plaatsjes eens wat er zoal te doen is in de dagen dat je er bent en denk dan eens niet aan iets toeristisch maar ga eens kijken bij een lokale sportwedstrijd of ga naar een concert van de high school. Je hebt dan gegarandeerd een interessantere lokale avond dan wanneer je in je ho(s)tel blijft zitten met andere toeristen.

zulu dorp zuid-afrika
Een Zulu-dorp in Zuid-Afrika

Ontdek Kwazulu Natal

Duik eens wat dieper in de regio Kwazulu Natal. Bij de kleinere hostels kan je vaak met lokale gidsen echt in contact komen met de lokale volken. Hoe kleinschaliger hoe beter. Het hostel waar wij werkte organiseerde bezoeken aan echte zulu dorpen. We gingen op zondag met maximaal 4 mensen naar de dienst van een Sangoma (traditionele genezer) en vaak werden we uitgenodigd bij bruiloften en andere traditionele evenementen.

ceremonie zuid-afrika
Een ceremonie in Zuid-Afrika

Overnacht in een township

Ook een kleinschalige township tour geeft je veel inzicht in het echte leven in Afrika. Er zijn ook steeds meer townships waar je kunt overnachten bij de mensen thuis als toerist. Een absolute aanrader

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry