home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Wat ik leerde van soloreizen

Het is niet de eerste keer dat ik in mijn eentje op pad ga. In 2001 vloog ik alleen naar Indonesië voor mijn stage en later ging ik een jaar backpacken in Azië. Tussendoor maakt ik een aantal kortere trips. Toch ben ik gespannen voor mijn solotrip naar Venetië.  

soloreis venetie
Alleen in Venetië 

Alleen, en dan?

Ik herinner me mijn eerste solo backpackreis. Tijdens mijn stage in Indonesië werd ik verliefd op Azië en ik wil terug! Vrouw, blond, 25 jaar. Ik ga naar Thailand. Ik vind het heel spannend en hoop dat ik niet lang alleen zal zijn. Mijn angst houdt niet lang stand: al op het vliegveld van Bangkok ontmoet ik een paar Israëli met wie ik de eerste nachten een kamer deel. Problem solved. Alleen is niet alleen.

Dit gevoel wordt alleen maar sterker tijdens mijn jaartje Azië. Op het moment dat je het het hardste nodig hebt, ontmoet je iemand die je uit de put helpt. Misschien zijn dit geen vrienden voor het leven, maar vrienden voor een avond kunnen ook fijn zijn!

Als soloreiziger ontmoet je makkelijk nieuwe mensen. Je maakt sneller contact.

Als vrouw alleen op reis

'Is het wel veilig om als vrouw alleen te reizen?' Het is bijna een self fulfilling prophecy. Als mensen vaak genoeg beweren dat het eng en onveilig is voor vrouwen om alleen te reizen, dan ga je er bijna zelf in geloven.

Ik zal 's nachts niet door donkere steegje in Amsterdam lopen, waarom zou ik dat wel doen in Bangkok? Ik laat mijn drankje niet onbeheerd achter en ik neem geen pillen aan van vreemden. (En ook niet van bekenden.)

kleding iran
Kleed je respectvol, zeker wanneer je alleen reist

Een vrouwelijke Iraanse collega zei ooit: 'Waarom zouden toeristen niet alleen over straat kunnen lopen. Dat doen wij toch ook?' Kijk naar de vrouwen om je heen en pas je gedrag aan. Toon respect, ook in je kleding. Zolang je schouders en knieën bedekt zijn, zit je bijna altijd goed. Behalve in Iran.

In de meeste landen kun je prima reizen als vrouw alleen. Zie deze blog voor meer tips over veiligheid.

Alleen reizen is me time

Ik vind het heerlijk om op pad te gaan met vriendlief. Ik reis regelmatig met mijn beste vriend of mijn moeder. Toch vind ik het óók heerlijk om solo te reizen. Ieder jaar plan ik bewust een (korte) soloreis. Het afgelopen jaar bezocht ik Seoul, Sevilla en Venetië.

Op OpReisMetCo vind je meer toffe bestemmingen voor (vrouwelijke) soloreizigers.

Alleen reizen is me time. Ik hoef met niemand rekening te houden, ik kan doen waar ik zin in heb in het tempo dat ík wil. Hoe lief mijn reisgenoten ook zijn, onbewust ben ik toch met ze bezig. Soloreizen is me, myself and I.

Als soloreiziger hoef je met niemand rekening te houden.

alleen vliegen
Ik laat Nederland achter me

Terug op aarde

Alleen reizen brengt me terug bij mezelf. Ik neem tijd om stil te staan wat belangrijk voor me is. Het zet me terug op aarde - en dat is soms nodig. Op reis hak ik knopen door. Wist je dat ik in een hangmat in Indonesië besloot om te stoppen als onderzoeker en voor de klas te gaan staan?

Als je alleen reist ben je op jezelf aangewezen en is er meer tijd voor reflectie. Je wordt er beter van - al is het ook confronterend.

Alleen reizen maakt je sterker  

In de auto naar Schiphol lopen de tranen over mijn wangen. Wil ik echt in mijn eentje naar Venetië? Ik voel me kwetsbaar. Ik ben bang voor wat ik achter laat: als er iets gebeurt met vriendlief of een familielid zit ik in Italië. Samen sta je sterker, wat bezielt me om het 'samen' te doorbreken?

Vriendlief is nuchter. De kans dat er iets gebeurt is klein. 'Jij reed de auto total loss toen ik in Canada zat.' O ja, hij was er niet.

reizen als vrouw alleen
Soloreizen: de reis begint met een broodje op Schiphol

Langzaam glijdt de spanning weg. Ik het tientallen plekken in mijn eentje bezocht, waarom zou het nu niet lukken? Goed, deze reis zal anders zijn dan mijn vorige soloreis. Ik kamp met nekproblemen door een whiplash en ik moet verplichte rustmomenten inlassen. Op mijn werk én op reis. Het maakt geen bal uit of ik thuis op de bank plof of ergens in een hotel. Luisteren naar mijn lichaam moet ik sowieso.

In Venetië kan ik loslaten. Ik leer vertrouwen op mijn nieuwe ik.

Soloreizen maakt me sterker.

Nadelen van het alleen reizen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan alleen reizen, maar die wegen voor mij niet op tegen de voordelen.  

kamer seoul
Mijn inimini single room in Seoul. Dat ding rechts is een spiegel.

Ben jij wel eens alleen op reis geweest?  

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry