home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Carnaval in Venetië

Carnaval in Venetië is het grootste en belangrijkste festival van de stad. Het is een jaarlijks terugkerende mix van traditie en vermaak. Het Venetiaans carnaval duurt maar liefst twaalf dagen. Tijdens het carnaval vinden er speciale evenementen plaats voor lokale carnavalsvierders en toeristen.

verklede dame brug venetie
Verklede dame in Venetië

De traditie van carnaval in Venetië

Het carnaval in Venetië is al eeuwenoud. Het carnaval stamt uit 1296. Venetië was toen nog een republiek.

Venetianen droegen maskers om hun sociale status te verbergen. Dit gebeurde niet alleen met carnaval. Het dragen van een masker was een gewoonte, die een groot deel van het jaar gebruikelijk was. Met masker kun je anoniem over straat. Arm en rijk, iedereen wat gelijk. Het dragen van deze maskers is aan banden gelegd toen Venetië onder controle kwam van Lombardijen en later van Napoleon.

Tegenwoordig worden de maskers alleen met carnaval gedragen. Ga je op een ander moment naar Venetië? Dan zul je je tevreden moeten stellen met de maskers in de winkels en werkplaatsen.

Lees alles over goedkoop reizen naar Venetië.

carnaval venetie
Prachtige carnavalskostuums 

Venetiaanse maskers

Venetiaanse maskers worden niet vaak meer met de hand gemaakt. Oorspronkelijk waren de maskers van papier-maché, wat laagje voor laagje zijn vorm krijgt. Als het papier-maché gehard is, worden de maskers geverfd en eventueel versierd met glitters en veren. In sommige ambachtelijke werkplaatsen kun je een kijkje nemen hoe de maskers op traditionele wijze worden gemaakt.

De prijzen van Venitiaase maskers kunnen enorm variëren. Goedkope maskers van plastic koop je voor een paar euro, terwijl een uniek handgemaakt masker duizenden euro's kan kosten.

muziek venetie
Muziek op straat

In La Bottega Mascareri aan de Calle dei Saoner kun je zien hoe maskers gemaakt worden. Als je de deur van het kleine winkeltje opent, komt de geur van nat papier en lijm je al tegemoet. 

Carnaval vieren in Venetië

Er is weinig over van het traditionele historische carnaval in Venetië. Italiaanse en buitenlandse toeristen trekken naar Venetië om daar carnaval te vieren. Het vertier is hierdoor aangepast aan een breder publiek.

Slechts enkele mensen vieren carnaval in traditionele kledij: zij dragen fier een masker met mantel en pruik. De meeste buitenstaanders zijn niet verkleed. (Shame on me:  ik was ook niet verkleed.)

maskers veren venetie
Maskers en veren

Evenementen rondom carnaval

Venetiaans carnaval begint zeven weken voor Pasen en duurt tot vastenavond. Dat is de avond voor Aswoensdag, veertig dagen voor Pasen. Volgens de christelijke traditie begint dan de vastenperiode.

Carnaval in Venetië overlapt deesl met het carnaval in Nederland, alleen beginnen de Venetianen al een week eerder! De openingsceremonie van het Venitiaanse carnaval is heel bijzonder: verklede mensen varen in traditionele gondels door de kanalen van de stad.

drukte marco plein carnval
Drukte op het San Marcoplein in Venetië

Gedurende twaalf dagen staat Venetië op zijn kop. Het centrum van de carnaval in Venetië is het beroemde San Marcoplein. Hier vindt iedere dag de uitreiking van het mooiste kostuum plaatst. Er is een groot podium en er zijn verschillende standjes. Wil je de drukte ontlopen? Op andere plekken in het centrum van Venetië gebeurt genoeg!

Diverse musea hebben tijdelijke tentoonstellingen met het thema carnaval. Er zijn speciale rondleiding in de oude paleizen van Venetië. Voor kinderen is er een ijsbaan op de Campo San Polo en zijn er straatartiesten.

gemaskerd bal venetie
Een gemaskerd bal op het San Marcoplein

Verborgen in enkele Venetiaanse panden zijn voorstellingen voor de Venetianen zelf. Hier wordt het traditionele carnaval gevierd. Als toerist kun je ook een dergelijke voorstelling bezoeken, maar daarvoor moet je flink in de buidel tasten. Reken op een paar honderd euro, plus de kosten voor mantel en masker.  

Meer informatie over deze evenementen kun je vinden op Carnevale di Venezia.

Venetië kent geen carnavalsoptochten als bijvoorbeeld Limburg.

toeristen carnval venetië
Toeristen poseren met verklede Venitianen 

Praktische tips voor carnaval in Venetië

jenny smit masker venetie
Ik en mijn masker

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry