home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wellness aan de Dode Zee in Jordanië

Ik vind het heerlijk om rond te reizen. Om de schoonheid van de wereld te ontdekken. Om nieuwe mensen te leren kennen en me in te verdiepen in hun cultuur en gewoontes. Soms betekent reizen een beetje afzien: uren lopen naar een verlaten dorp of slapen in de woestijn zonder (warm) stromend water. Lang opgevouwen zitten in een volle bus, terwijl een geit aan je voeten ligt. Langzaam maak je nieuwe herinneringen op reis, er is geen plaats voor de drukte van alledag.

Als ik reis, glijdt de drukte uit Nederland langzaam van me af en voel ik me vrij. Vrij van de schoolbel die mijn ritme bepaald, vrij van de (soms zeurende) pubers en hun ouders. Reizen is genieten!

fotograferen persreis jordanie
Op persreis: dringen voor het beste plaatje

Persreis naar Jordanië

In november maakte ik een persreis naar Jordanië. Met tien Nederlandse en Vlaamse bloggers ontdekte ik de schoonheid van het land. De reis begon in het fijne Aqaba. Daarna reisden we naar het noorden, naar Wadi Rum en historisch Petra.

Een persreis is geen vakantie, je vrijheid is beperkt. Je hebt een druk programma van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het tempo ligt hoog. Mensen ontmoeten, luisteren, aantekeningen maken, fotograferen en soms in een paar steekwoorden een blog uitdenken. (In een groepspersreis zitten af te toe programmaonderdelen die je zelf niet zou kiezen.) De spaarzame ‘vrije’ tijd die je hebt wordt voor een groot deel opgeslokt door het bijhouden van je social media accounts. Je moet wat doen voor een ‘gratis’ reis: bloggen, foto’s maken, filmen en zorgen voor exposure van een bestemming op sociale media. Je wilt mensen inspireren en hun de schoonheid. 

Op social media belanden vooral de happy moments: ik begrijp ergens wel dat mensen denken dat reisbloggers vooral vakantie vieren. Echt, gratis reizen bestaat niet!

bloggers persreis jordanie
Thee na de hike

Relaxen op reis

Meestal wil ik op reis lekker veel zien en doen. Ik wil ruiken, voelen, proeven en beleven.

Toch is het goed om jezelf niet voorbij te lopen en soms bewust een rustmoment in de plannen. Een kop thee met wat lekkers. Een tijdschrift lezen in een warm bad. Een ontspannende massage. Ruimte voor meditatie. In Nederland, maar ook op reis.

De Dode Zee in Jordanië is de ultieme plek om te relaxen! Even een paar uurtjes vrij aan het eind van een intensieve reis.

Overnachten bij de Dode Zee in Jordanië

De Dode Zee was tijdens mijn eerste reis door Jordanië een vluggertje. Een snelle sprong in het zoute water en meteen weer de bus in. In 2003 schreef ik hierover op mijn blog:

Bij een bad in de Dode Zee heb ik echter het idee dat ik elke afzonderlijke huidcel kapot voel springen. Au! (Ik heb af en toe een droge huid...) Maar de ervaring is de pijn waard: het is werkelijk apart om te blijven drijven in het zoute water, het lukt echt niet kopje onder te gaan. Zwemmen is ook onmogelijk, bij de schoolslag steken je benen een heel stuk boven het water uit. Hulpeloos spartelend, komisch voor je omgeving, maar niet handig. :)

dobberen dode zee jordanie
Dobberen in de Dode Zee

De Dode Zee moet je ERVAREN. Zet de klok stil, laat los en geniet. Kies bij voorkeur een van de resorts die direct uitkijken op de Dode Zee. Het is echt niet fijn om na je relax-sessie uren in een bus te zitten.

Helaas zit er nog geen budgetaccommodatie direct aan de Dode Zee in Jordanië.

Aan de overkant, aan de Dode Zee in Israël, kun je betaalbaar overnachten. Bovendien is hier een aantal toffe bezienswaardigheden als een fort en een nationaal park.

Dobberen in het zoute water

Een bezoek aan de Dode Zee is niet compleet zonder in de zee te ‘zwemmen’. Ik stap het warme water in. Langzaam laat ik me zakken, en automatisch spreid ik mijn armen om te zwemmen. Er gebeurt weinig: het water is zo zout dat ik blijf drijven. Zo grappig.

Om me heen dobberen mensen met een boekje of krant. Ik dobber en doe niks. Even niets dan zout en water.

modder dode zee
Reinigende modder van de Dode Zee

Reinigende modder

Modder uit de Dode Zee heeft een reinigende werking. Je lees het goed: van modder word je schoon.

Ik smeer mijn lijf in met zwarte blubber. Binnen een paar minuten zie ik uit als een omgekeerde panda: mijn ogen en mond zijn zit, de rest is zwart. De modder moet tien minuutjes intrekken. Ik voel het vuil uit mijn huid trekken terwijl de modder opdroogt. Wanneer ik beweeg ontstaan er scheurtje in het droge laagje modder. Ik voel de fijne haartjes op mijn armen trekken.

Wanneer ik de modder van me afspoel voel ik me herboren.

Ik ben echter nog niet klaar met ontspannen. Na mijn modderbad en douchesessie geniet ik van de jacuzzi en een voortreffelijke massage in de spa van het resort. 

yoga dode zee
In balans aan de Dode Zee

En dan is het helaas weer tijd om naar huis te gaan.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry