home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Trekking naar het afgelegen Wae Rebo

Scharrelende kipjes. Spelende kindjes. Drogende was. Een dozijn huizen, veelal van hout. Ik ben dol op authentieke Indonesische dorpen. Het dorp Wae Rebo staat dan ook hoog op mijn bucketlist wanneer ik weer naar Flores ga.

Eenmaal aangekomen op Flores slaat de twijfel toe: hoe authentiek is een bezoek aan een dorp wanneer er om de tien meter een tour naar zo'n dorp aangeboden wordt? Ik negeer de (dure) tours en regel mijn eigen vervoer en accommodatie. 

wae rebo flores
Het dorp Wae Rebo, eindpunt van de trekking

Een 3-daagse trip van Labuan Bajo naar Wae Rebo naar Ruteng

Wae Rebo is niet per auto te bereiken. Je kan in Ruteng of Labuan Bajo vervoer naar Denge of Dintor boeken, en dan moet je te voet verder. Een trekking van ongeveer 3 uur.

Ik regel een 3-daagse trip naar Wae Rebo. Op de eerste dag rijd ik van Labuan Bajo naar Dintor, op dag twee loop ik naar boven en op de derde dag rijd ik verder naar Ruteng.

Het vertrek: lekke banden

Om 9 uur zit ik klaar in mijn hotel in Labuan Bajo. Mijn duikspullen liggen de komende dagen bij de receptie, ik reis met een kleine tas met alleen wat kleren.

Om half 10 zit ik nog steeds in mijn hotel. Geen driver. Ik word een beetje nerveus (en daarom ongeduldig).

Om vijf over half 10 stuur ik een sms-je naar Miki, mijn contactpersoon. Al snel krijg ik antwoord: de banden van de auto moeten verwisseld worden (pardon!?!) en de driver komt er zo aan.

Nog geen kwartier later staat Ostan voor de deur. Ostan is mijn driver. Hij spreekt noch Engels, noch Indonesisch. Dit is niet echt gezellig, maar Ostan is een goede en betrouwbare chauffeur.

roadtrip flores
Onderweg naar Denge en Wae Rebo

Van Labuan Bajo naar Denge

De weg slingert van Labuan Bajo naar Denge. De wegen zijn beter dan tijdens mijn eerste bezoek aan Flores, maar het blijven steile wegen die nauwelijks breed genoeg zijn voor twee bussen.

Opeens begint het te regenen. Het prachtige landschap verdwijnt achter een watergordijn. We reden al langzaam, maar vanwege de regen gaan we nu nóg langzamer.

Gelukkig wordt de regen na een tijdje wat minder. Ik zie de zuidkust van Flores, kliffen, stranden en mangroves. Zo hier en daar staan wat houten huisjes. Voor de kist dobbert een aantal kleine vissersbootjes. Zo mooi!

En dan stopt Ostan. Op mijn flipflops balanceer ik over grote keien in de rijstvelden. Welkom bij de Wae Rebo Lodge in Dintor.

Denge, a small Indonesian village on the way to Wae Rebo #flores #indonesia #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Slapen in de rijstvelden van Denge

Ik zit op een stoel op de houten veranda. Links in de verte zie ik de zee. Rechts in de verte zie ik bergen. Verder zie ik niks dan het groen van de jonge zaailingen. Mijn bungalow ligt midden in de rijstvelden.

De lodge is eenvoudig ingericht. Het houten huisje heeft een bed en dat is het. Ik gebruik een van de steunbalken als ligplaats voor mijn bril en telefoon. Er is maar een paar uur per dag elektriciteit. Er is geen telefoonbereik, laat staan WiFi.

Ik geniet van het uitzicht en de rust. Meer heb ik niet nodig.

Lees meer over mijn accommodaties in Indonesië.

zonsondergang denge
Denge op Flores

De trekking naar Wae Rebo

In de ochtend ontbijt ik met pannenkoeken. Een stevig ontbijt, ik zal het nodig hebben.

Ostan staat al klaar. Met de auto rijd ik een stukje de berg op, van Dintor naar Denge. Mijn trekking naar Wae Rebo begint daar waar de weg stopt, net voorbij het schooltje van Denge. Kinderen uit de bergen gaan hier naar school en slapen bij familieleden. Ze gaan alleen in het weekend naar huis.

Het eerste deel van de trekking is zwaar, loodzwaar. De bananenpannenkoek die ik met veel smaak at, stoot me continu op. Mijn buik doet pijn. Ik hijg en kraak als een oud schommelpaard. Wil ik dit echt?

Ik loop even, zit even stil. Ik probeer wat water te drinken. Ik sta op en even wordt alles zwart. Ik loop weer verder tot het echt niet meer gaat. Hoe houd ik dit in hemelsnaam vol?

Ik wil niet terug. Niet piepen maar doorgaan.

weg naar wae rebo flores
De weg naar Wae Rebo op Flores

Lopen door de jungle

Ineens stopt het asfalt. Ik klauter langs een ingestort viaduct door een opgedroogde rivierbedding. De eerste wandelaars uit Wae Rebo komen alweer naar beneden. Ik krijg een boomtak die ik als wandelstok kan gebruiken.

Ik met een wandelstok? Ja dus. De stok geeft me houvast. Het lopen gaat steeds makkelijker. 

Mijn bril beslaat door de vochtige lucht, waardoor ik moeite heb de wortels van de bomen rondom me te ontwijken. De grond is drassig, het heeft 's nachts hard geregend. Af en toe hoor ik een aapje.

Heel soms zie ik het dal tussen de bomen. Ergens in de verte ligt de zee. In een rap tempo klimmen we omhoog.

uitzicht trekking jungle
Prachtige uitzichten tijdens de trekking

Bijna in Wae Rebo

'Kijk, het dorp.' Met mijn camera in de aanslag volg ik de vinger van de gids. Ik zie niks.

En dan zie ik het: een puntdak op een bergrand. Wae Rebo in zicht! Met hernieuwde energie besluit ik een rustmoment te schappen en door te stappen naar het dorp. De weg gaat niet langer steil omhoog, maar af en toe zelfs een beetje bergafwaarts. Mijn kuiten vinden dit fijn.

Het wordt drukker langs de route. Een buffel. Een vrouwtje dat bananen oogst. Een meneer die spullen vanuit het dorp naar beneden draagt.

En dan zijn we bij de dorpspoort. Daar ligt Wae Rebo in volle glorie: zeven traditionele round houses. We luiden de klopper als teken dat we er aan komen. Nog maar een klein stukje!

In iets meer dan drie uur ben ik in het dorp (inclusief pauzes).

Wae Rebo village #flores #indonesia - Spherical Image - RICOH THETA

Rituelen in Wae Rebo

Eenmaal in Wae Rebo melden we ons bij de kepala desa. Het dorpshoofd zingt en bidt voor zijn gasten uit Nederland. Een ritueel wat elke bezoeker aan Wae Rebo ondergaat. (Uiteraard volgt er een donatie.)

Achter het dorpshoofd geeft een vrouw een baby de borst. In totaal biedt het huis plek aan tientallen personen. De gezinnen worden door gordijntjes aan een touwtje van elkaar gescheiden. Privacy is er niet.

Na het welkomstritueel mogen we vrij door het dorp lopen. Kinderen spelen er en oude vrouwtjes zoeken koffiebonen uit. De koffie wordt geruild tegen rijst, wat boven op de berg niet groeit.

roundhouse wae rebo
Het nieuwe roundhouse van Wae Rebo: goed voor 60 toeristen

Slapen in een traditioneel roundhouse

Ik lunch in het gastenverblijf voor toeristen. Aan de kanten van de hut liggen matjes. Het gastenverblijf biedt plek aan zo'n dertig man. Een tweede gastenverblijf is in de maak.

Vriendlief en ik kijken elkaar aan. Wat nou authentieke ervaring?!? We besluiten niet in Wae Rebo te slapen en beginnen met de afdaling. Mijn wandelstok komt weer van pas. De grond is spekglad en met elke stap heb ik het gevoel dat ik de controle verlies. Mijn voeten glijden door de rode aarde, diepe groeven achterlatend.  

En dan begint het te regenenen....

dorpsleven wae rebo flores
Het dorpsleven van Wae Rebo

Ik voel mee met de groepjes mensen die langs me naar boven lopen. Hoewel ik geen warme douche kan nemen, heb ik zo tenminste een eigen kamer en een lekker bed!

Na twee uur ben ik bij de auto. Ostan brengt me van het begin van het dorp terug naar het guesthouse.

De volgende ochtend rijden we van Dintor naar Ruteng.

Hoe authentiek is Wae Rebo?

It's the journey, not the destination.

De trekking naar Wae Rebo is prachtig. Het dorp zelf is leuk. Maar authentiek? In het hoogseizoen slapen er tientallen toeristen per nacht.

Sommige dorpen op Flores zijn makkelijker te bereiken én minder toeristisch. Bijvoorbeeld Bena bij Bajawa of Kampong Ruteng bij Ruteng.

bewoner wae rebo flores
Vriendelijke mensen (en betelnoten) in Wae Rebo

Praktische informatie voor een trekking naar Wae Rebo

Kosten in 2016 (voor 2 personen)

Totaal: 4.150.000 rp voor 3 dagen voor 2 personen. Dat is ongeveer 50 euro per persoon per dag, inclusief alles.

Martin heeft een guesthouse/lodge in Denge. Hij kan helpen je trekking naar Wae Rebo te regelen. Hij is te bereiken op +62-852-39344046. Miki kan helpen met het regelen van vervoer, zijn nummer is +62-812-36775343.

accommodatie denge
Martin's guesthouse

Wat moet je meenemen tijdens de trekking:

Meer lezen? 


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry