home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Street art Heerlen

Heerlen werkt aan zijn imago: de Limburgse mijnbouwstad wil van zijn saaie en grauwe reputatie af. In het centrum, vooral bij het station, verschijnt steeds meer street art van beroemde internationale kunstenaars. 

heerlen letters
Welkom in Heerlen

Van grauw en crimineel naar kleurrijk en hip

In 1978 zag ik in Heerlen het levenslicht. Ik herinner me het stationsgebied van de jaren '80. Ik was jong, maar ik wist precies wat een heroïnehoertje was. Ik wist ook dat ik de spuiten in de bosjes niet aan mocht raken.

Het stationsgebied is opgeknapt en de (drugs)criminaliteit is afgenomen. Heerlen heeft niet langer het meest criminele station van Nederland. Donkere tunnels hebben plaats gemaakt voor lichte loopbruggen en nieuwbouw trekt winkels en kantoren.

milo mural heerlen
De Italiaanse Millo heeft zijn weg naar de Heerlense wijk Heerlerheide gevonden.

Street art in Heerlen

Op een steenworp afstand van het station vind je street art. Heerlen is nog niet zo vrolijk als Valencia of Lissabon, maar het begin is er. De gemeente Heerlen voert bewust beleid waarbij street art en urban art vormen alle ruimte krijgen. De kunst is gratis toegankelijk voor iedereen en is een verfraaiing van de stad!

Je vindt in Heerlen werken van onder andere Millo, Os Geminos en Dzia.

mural heerlen mijnen
Helaas: deze metersgrote mural van Super-A is niet meer :(

Geschilderde geschiedenis: mijnen en Romeinen

Een metersgrote mural van Super-A geeft het mijnverleden van Heerlen op treffende wijze weer. Deze mural is een ode aan de arbeiders die elke dag streden om hun gezinnen te voeden. Hand in hand. Het gele kanariepietje wat mee afdaalde de koel (kolenmijn) in: ging het pietje van zijn stokje, dan wist je dat je de mijnschacht moest verlaten omdat er schadelijke gassen waren vrijgekomen. De mijnindustrie was een belangrijke bron van werkgelegenheid in de regio.

Lees ook mijn blog over de mijnen in Heerlen.

Helaas heeft de mural van Super-A plaats moeten maken voor een blinde muur. Zo ontzettend zonde! Maar street art is een dynamische vorm van kunst, ze komen en gaan. En op deze blog leeft de mural een beetje voort.

kleur onderweg heerlen street art
Kleur onderweg: de natuur van Parkstad Limburg

De murals gaan verder terug in de tijd. Op een viaduct aan de Valkenburgerweg vind je de Romeinen uit het oude Corriovalum. Werk van James Jetlag toont Heerlen in het verleden, het heden en in de toekomst.

Street art in Heerlen: een collectie foto's

Beelden zeggen meer dan woorden ;) Een aantal grote werken van grote internationale straatkunstenaars.

inti heerlen
De dood volgens Inti

diaz heerlen
Diaz heeft verschillende kunstwerken gemaakt in Heerlen

finok mural heerlen
Etnische elementen op de muur, een kunstwerk van de Braziliaanse Finok

Verborgen pareltjes in Heerlen

Natuurlijk is het bijzonder om metersgrote murals te zien, maar kleine verborgen pareltjes zijn soms óók de moeite. Zoals deze afbeelding van een raaf langs de promenade. De lokale kunstenaar Dazetwo brengt met zijn kleine papieren vogeltjes de binnenstad tot leven. Zowel raven als duiven beleven op straat de meest fantastische avonturen.

street art kraai
Een kraai langs de promenade

De Belgische artiest Vagabundos heeft in 2011 een mural gemaakt, die vanwege veel protest van de buurtbewoners weg gehaald moest worden. Als reactie daarop is de mural 'Heerlen is boos' gemaakt. In eerste instantie was deze mural niet zichtbaar, maar na de sloop van een aantal gebouwen in het stationsgebied kwam dit pareltje ineens bovendrijven. Stiekem kan ik wel lachen om deze vorm van verzet.

heerlen is boos
'Heerlen is boos' door Vagebondus

blue heerlen mural nederland
Blue in de Pancratiusstraat

Meer informatie vind je op Heerlen Murals

Update: 2019

Meer lezen over street art in Europa? 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry