home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/07/2019

Street art Heerlen

Heerlen werkt aan zijn imago: de Limburgse mijnbouwstad wil van zijn saaie en grauwe reputatie af. In het centrum, vooral bij het station, verschijnt steeds meer street art van beroemde internationale kunstenaars. 

heerlen letters
Welkom in Heerlen

Van grauw en crimineel naar kleurrijk en hip

In 1978 zag ik in Heerlen het levenslicht. Ik herinner me het stationsgebied van de jaren '80. Ik was jong, maar ik wist precies wat een heroïnehoertje was. Ik wist ook dat ik de spuiten in de bosjes niet aan mocht raken.

Het stationsgebied is opgeknapt en de (drugs)criminaliteit is afgenomen. Heerlen heeft niet langer het meest criminele station van Nederland. Donkere tunnels hebben plaats gemaakt voor lichte loopbruggen en nieuwbouw trekt winkels en kantoren.

milo mural heerlen
De Italiaanse Millo heeft zijn weg naar de Heerlense wijk Heerlerheide gevonden.

Street art in Heerlen

Op een steenworp afstand van het station vind je street art. Heerlen is nog niet zo vrolijk als Valencia of Lissabon, maar het begin is er. De gemeente Heerlen voert bewust beleid waarbij street art en urban art vormen alle ruimte krijgen. De kunst is gratis toegankelijk voor iedereen en is een verfraaiing van de stad!

Je vindt in Heerlen werken van onder andere Millo, Os Geminos en Dzia.

mural heerlen mijnen
Het mijnverleden van Heerlen afgebeeld in een metersgrote mural van Super-A

Geschilderde geschiedenis: mijnen en Romeinen

De kolenmijnen

Een metersgrote mural van Super-A geeft het mijnverleden van Heerlen op treffende wijze weer. Deze mural is een ode aan de arbeiders die elke dag streden om hun gezinnen te voeden. Hand in hand. Het gele kanariepietje wat mee afdaalde de koel (kolenmijn) in: ging het pietje van zijn stokje, dan wist je dat je de mijnschacht moest verlaten omdat er schadelijke gassen waren vrijgekomen. De mijnindustrie was een belangrijke bron van werkgelegenheid in de regio.

Lees ook mijn blog over de mijnen in Heerlen.

geschiedenis van heerlen
Good time roll: een mural door Johan Moorman

De Romeinen

De murals gaan verder terug in de tijd. Op een viaduct aan de Valkenburgerweg vind je de Romeinen uit het oude Corriovalum. Werk van James Jetlag toont Heerlen in het verleden, het heden en in de toekomst.

kleur onderweg heerlen street art
Kleur onderweg: de natuur van Parkstad Limburg

Street art in Heerlen: een collectie foto's

Beelden zeggen meer dan woorden ;) Een aantal grote werken van grote internationale straatkunstenaars.

inti heerlen
De dood volgens Inti

diaz heerlen
Diaz heeft verschillende kunstwerken gemaakt in Heerlen

finok mural heerlen
Etnische elementen op de muur, een kunstwerk van de Braziliaanse Finok

Verborgen pareltjes in Heerlen

Natuurlijk is het bijzonder om metersgrote murals te zien, maar kleine verborgen pareltjes zijn soms óók de moeite. Zoals deze afbeelding van een raaf langs de promenade. Ik heb geen idee wie de kunstenaar is.

street art kraai
Een kraai langs de promenade

De Belgische artiest Vagabundos heeft in 2011 een mural gemaakt, die vanwege veel protest van de buurtbewoners weg gehaald moest worden. Als reactie daarop is de mural 'Heerlen is boos' gemaakt. In eerste instantie was deze mural niet zichtbaar, maar na de sloop van een aantal gebouwen in het stationsgebied kwam dit pareltje ineens bovendrijven. Stiekem kan ik wel lachen om deze vorm van verzet.

heerlen is boos
'Heerlen is boos' door Vagebondus

blue heerlen mural nederland
Blue in de Pancratiusstraat

Het street art museum van Heerlen

Mijn moeder heeft een krantenknipsel uit het Limburgs Dagblad voor me bewaard. Er komt een street art museum in Heerlen! Hier wil ik heen.

Het eerste street art museum van Heerlen is gevestigd aan de Honigmanstraat vlak bij het station van Heerlen. Helaas is dit museum maar een paar maanden open geweest: de staat van het gebouw is te slecht om bezoekers te ontvangen. Wanneer ik er heen ga, zie ik stickerart op de ramen. De voorgevel van het street art museum van Heerlen is voorzien van en coole mural. Ik gluur door het raam naar binnen en zie fraaie kunstwerken op de muren. Jammer dat die museum maar zo kort open is geweest.

street art museum heerlen honigmanstraat
Gevel van het voormalige street art museum in de Honigmanstraat

Sinds augustus 2017 is er een nieuw street art museum in Heerlen. Dit museum ligt aan de Geleenstraat en is elke zaterdagmiddag en zaterdagavond geopend. De toegang is gratis.

Op de muren zijn murals van verschillende artiesten. Sommige werken zijn nog maar net droog: op de grond liggen (half) lege spuitbussen. In een hoek van het museum is een kleine shop waar spuitbussen en accessoires worden verkocht. De sfeer in het museum is goed, ga zeker langs wanneer je in de buurt bent!

Ook het street art museum in de Geleenstraat is tijdelijk. Het is me niet bekend wanneer de gemeente Heerlen het pand zal slopen.

museum heerlen limburg

gekeenstraat mseum heerlen
Het street art museum aan de Geleenstraat

Meer informatie vind je op Heerlen Murals. Op Street Art Heerlen vind je een handige kaart.

Meer lezen over street art in Europa?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry