home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local Frankrijk

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Aimée woont in het zuiden van Frankrijk. 

aimee frankrijk
Aimée en haar dochter in Frankrijk

Mijn naam is Aimée en sinds begin 2015 woon ik samen met mijn man, dochtertje en twee katten in Grasse, Zuid-Frankrijk. Mijn man en ik wilden graag meer ruimte, natuur en een warmer klimaat om ons heen en daardoor ontstond het idee om te gaan emigreren. Zuid-Frankrijk (de streek rondom Nice) kenden we al van vakanties en we vonden dit een hele mooie omgeving. Het duurde nog een aantal jaar voordat het echt zo ver was, maar eind 2014 vond mijn man hier werk en toen zijn we gegaan. Sinds ik hier woon werk ik als freelance schrijver en blog ik op Côte Aimée over mijn avonturen in het dagelijkse leven. Fotograferen is een van mijn hobby’s en ik maak graag gebruik van beelden om een inkijkje te geven in de Provence & Côte d’Azur. 

franse schoonheid
Franse schoonheid

Wonen in Frankrijk

Andere gewoontes en meer vrijheid

Wat ik opmerkelijk vind aan het leven in het buitenland is dat je pas echt merkt hoe je met bepaalde gewoontes bent opgegroeid die hier helemaal niet bestaan. Neem bijvoorbeeld het feit dat de kinderen in Frankrijk van jongs af aan warm eten op school. Mijn dochter krijgt iedere dag een driegangen-menu aangeboden. Een (koude) lunchtrommel is hier echt ondenkbaar. En zo zijn er een heleboel grote en kleine dingen die totaal anders gaan dan ik gewend was. Dit maakt wonen in het buitenland zo interessant. Voor mij persoonlijk heeft het mijn kijk op de wereld echt vergroot. We zijn anders, maar tegelijkertijd allemaal mensen. En dat besef geeft mij een groot gevoel van vrijheid.

zon frankrijk
Genieten van de Franse zon

Genieten van de zon

Wat ik ook heb gemerkt is dat de aanwezigheid van meer zonlicht mij en mijn gezin ten goede komt. Persoonlijk heb ik veel meer energie dan in Nederland. Door de zon en het licht voel ik me veel beter en heb minder last van verkoudheden en een droge huid. Doordat de dagen langer zijn heb je meer tijd voor elkaar. Als mijn man uit zijn werk komt is het nog lang licht en kunnen we buiten eten en nog even zwemmen in het zwembad.

Tips voor de reiziger

Proef lokale gerechten

Wil je in korte tijd Frankrijk leren kennen ga dan op zoek naar plekjes (cafeetjes, restaurantjes en terrasjes) die buiten de toeristische gebieden liggen. Kijk welke gerechten daar worden aangeboden. Zo krijg je snel door wat bijvoorbeeld de lokale gerechten zijn en probeer die eens uit. Waar ik woon zijn dat bijvoorbeeld de gerechten Socca (‘pannenkoek’ gemaakt van kikkererwten)en Pissaladière (lijkt op een ‘pizza’ met uien, ansjovis en olijven’).

pissaladiere in frankrijk
Proef de pissaladière

Verdiep je in een streek

Daarnaast kan je zoeken naar een museum of tentoonstelling die gaat over het leven in de streek waar je bent. Zo heb je in Grasse natuurlijk alle parfumfabrieken, maar óók een museum over de geschiedenis van de streek (inclusief oude klederdrachten). Gelukkig wordt Frankrijk steeds ‘digitaler’ en hebben de meeste gemeentes een website waar je veel informatie kunt vinden. Hier kan je dan al wat vooronderzoek doen als je op zoek bent naar ‘lokale’ activiteiten. Daarnaast vind je in Frankrijk nog steeds veel aankondigingen op ‘aanplakbiljetten’ langs de weg. Die geven je lokale informatie over wat er in de buurt te doen is. Probeer het gewoon eens. Ga naar een lokale markt, feest of activiteit. Daar komt de lokale bevolking ook op af en ben je even geen toerist.

Bedankt Aimée voor je leuke bijdrage!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry