home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Rondleiding van Brienenoordbrug

Op een zonnige zaterdagmiddag zit ik in de auto richting Rotterdam. Doel van de reis: een rondleiding IN de van Brienenoordbrug. Hoe gaaf is dat? Een fotoserie van een bijzondere urban locatie. 

van brienenoordbrug fotografie
De van Brienenoordburg over de Nieuwe Maas

De van Brienenoordbrug

Iedere Nederlander kent de van Brienenoordbrug wel. Omdat je er (dagelijks) overheen rijdt. Of omdat je er in de file hebt gestaan.

De oude brug is geopend in 1965 en inmiddels is er een nieuwe brug naast gebouwd. De van Brienenoordbrug verbindt Rotterdam eiland met Capelle aan de IJssel in het oosten. De totale lengte van de brug is maar liefst 1320 meter. Van alle Nederlandse bruggen heeft de van Brienenoordbrug de langste overspanning. Jaarlijks rijden er bijna een half miljoen voertuigen over de brug.

rondleiding bascule kelder
Rondleiding door de basculekelder

Basculekelder

De rondleiding in de van Brienenoordbrug begint in de basculekelder. Dit is een immense ruimte met daarin het contragewicht van de brug. Wanneer de van Brienenoordbrug geopend wordt en het wegdek langzaam omhoog klapt, zakt de balast langzaam de basculekelder in.

Wanneer een boot onder de van Brienenoordbrug wilt varen en het wegdek omhoog moet, moet de boot zich drie uur voor aanvang aanmelden. De brug wordt op afstand bediend vanuit Rhoon. Het openen van de brug duurt 4 minuten. Daarna hebben schepen 10 minuten de tijd om onder de brug door te varen. Het sluiten van de brug duurt ook 4 minuten.

Kelder met tandwielen

De van Brienenoordbrug komt niet zomaar in beweging. De mechanische installatie is enorm grot. Na een bezoek aan de basculekelder brengen lopen we langs de kelder met tandwielen. Dat zijn geen kleine jongens.

De brug zal bij een defect nooit open blijven staan. Er is een aggregaat om de brug te sluiten. Lukt dit niet, dan kan de brug handmatig gesloten worden.

uitzicht verkeestoren van brienenoordbrug
Uitzicht vanaf de verkeerstoren van de van Brienenoordbrug

Verkeerstoren

Via smalle trapjes lopen we naar boven. Ineens staan op de brug, de auto's razen om ons heen.

De lift neemt ons 72 meter omhoog naar de verkeerstoren. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de brug en over de stad Rotterdam. Ik geniet van de ondergaande zon die de Rotterdam en de Erasmusbrug in de verte oranje en even later roze kleurt. Zo mooi!

#InstawalkRWS 

Rijkswaterstaat organiseert regelmatig rondleiding waarbij fotografen een kijkje mogen nemen achter de schermen bij onder andere bruggen en sluizen in Nederland. Opgeven kan via de facebook-groep InstawalkRWS.  

Wil je ook graag de van Brienenoordbrug bezoeken? Misschien geeft RWS binnenkort nog een keer een rondleiding.

zonsondergang rotterdam
Het uitzicht over het water

Meer lezen:
 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry