home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Shkodra en Lake Shkodra Albanië

Shkodra is een stad in het noordwesten van Albanië, vlak bij de grens met Montenegro. De stad wordt ook wel Shkodre of Shkodër genoemd. Shkodra ligt tussen de heuvels en bergen aan Lake Shkodra. In de omgeving van het meer kun je heerlijk fietsen of Shkodra Castle bezoeken, een van de hoogtpunten van Shkodra.

Vanuit het zonnige zuiden van Albanië neem ik een minibus naar Shkodra. De reis verloopt opvallend soepel: zonder veel vertraging kom ik op de plaats van bestemming aan. Slechts één ding zit tegen: bij het instappen in de taxi in Berat ga ik door mijn enkel. Ondanks het vele koelen is deze blauw en dik. Toch wil ik graag de mooie plekken en bezienswaardigheden van Shkodra zien!

centrum shkodra albanie
De moskee van Shkodra

BEZIENSWAARDIGHEDEN SHKODRA (SHKODRE) EN OMGEVING

Het oude centrum van Skhodra

Bij de apotheek koop ik een drukverband en ik tape mijn enkel in. Het is niet de eerste keer dat ik iets aan mijn enkel heb - ik kan goed tapen. Met de ingetapete enkel loop ik naar het centrum van Shkodra. Stiekem is lopen is een groot woord, bij elke stap heb ik het gevoel dat ik door de grond zak van de pijn.

Skhodra lijkt niet echt een spectaculaire stad. Misschien komt dat deels door de pijn? Ik verbaas me over de opbouw van de stad: de infrastructuur oogt communistisch met brede rechten straten, de straten zijn echter van marmer en niet van beton. Er lopen maar weinig mensen door het stadje, wat een verschil met het bruisende zuiden.

shkodra geboortkerk
De gebootekerk in Shkodra

De hoogtepunten van Shkodra

De stad Shkodra is geen plek waar je dagen wilt blijven plakken. Het is niet moeilijk om de hoogtepunten van Shkodra in een middagje te zien. De belangrijkste religieuze bouwwerken van Shkodra zijn de Christus Geboortekerk en de nieuwere Ebu-Bekr moskee. Dit is de grootste moskee van de stad.

De échte geboortekerk van Jezus bezocht ik natuurlijk niet in Albanië, maar tijdens een excursie naar Bethlehem.

De moskee en de kerk liggen broederlijk naast elkaar. Er omheen zijn vele barretjes en restaurantjes. Op het naastgelegen plein, Sheshi Demokracia, klinkt live muziek. Omstanders wagen zich aan een dansje, sommigen zingen olijf mee. 

burcht shkodra
Uitzicht vanaf de burcht van Shkodra

De burcht van Skhodra (Shkodra Castle)

De volgende ochtend is mijn enkel dikker. Ik besluit niet te lopen en leen een van de gratis (!) fietsen van het hotel. De fiets is wat aan de kleine kant, maar beter een kleine fiets dan geen fiets. Het baart me zorgen dat er geen slot bij de fiets ziet. "Niet nodig", verzekert de eigenaar me. Dát voelt onnatuurlijk.

Vol goede moed rijd ik maar de burcht, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Skhodra. De wegen van Skhodra lenen zich prima om per fiets te verkennen, er rijden dan ook aardig wat fietsen. In de weilanden naast de weg steken kleine bunkers als molshopen uit het gras.

Ik mis de bewegwijzeringsbordjes. Ik heb helaas geen goede kaart van de omgeving. Dit is geen handige combinatie.... Uiteindelijk vind ik de burcht, welke hoog op een heuvel ligt. Ik parkeer mijn fiets en strompel naar boven. Het is erg druk bij de burcht, 1 mei is een feestdag in Albanië.

fietsen lake shkodra
Fietsen naar Lake Shkodra: deze brug is eng met zijn losse planken!

De burcht is niet meer dan een aantal buitenmuren. Vanaf de muren geniet ik van het uitzicht over Skhodra en het gelijknamige Lake Skhodra. Dát wordt mijn bestemming voor de middag. De donkere wolken negeer ik voor het gemak maar even.

Aan de overkant van Lake Shkodra, in Montenegro, vind je de ruïnes van Stari Bar. Een interessante plek als je van geschiedenis en natuur houdt. Tijdens mijn rondreis door Montenegro bezocht ik de overkant van het Skadar Meer.

Fietsen naar Lake Skhodra, Albanië

Tijdens de lunch regent het dat het giet. Ik wacht de ergste regen af, voordat ik weer op mijn fiets spring. Echt droog lijkt het niet te worden, maar regen of niet: ik wil het meer zien!

Al snel blijkt dat dit niet de slimste keuze is. De regen neemt snel toe in intensiteit en ik raak nat tot op mijn ondergoed. Het meer is mooi in de regen, maar vast veel mooier wanneer de zon schijnt. 

Terug in het hotel spring ik met kleren en al onder de douche. Ik word niet natter dan ik al was. Gelukkig wel warmer.

lake shkodra
Het meer van Shkodra 

REISTIPS SHKODRA ALBANIË

Ik overnacht in Hotel Bicaj. Het hotel is eenvoudig, maar de kamer is schoon en de bedden zijn goed.

Het hotel serveert geen ontbijt. Er is een restaurant, maar tijdens mijn bezoek aan het hotel was dit gesloten omdat de kok in zijn vinger gesneden had ;) Het is mogelijk om eten te laten bezorgen in het hotel, de receptie helpt je daar graag bij.

Bovendien kan het hotel helpen met het boeken van een ticket voor de Koman Lake Ferry. Dit is een van de mooiste boottochten ter wereld! Het hotel stelt gratis fietsen beschikbaar voor gasten. Met de fiets kom je eenvoudig bij de burcht en Lake Shkodra.

lente shkodra labanie
Lente in Shkodra

Shkodra en omgeving is vast fantastisch als de zon schijnt. De combinatie van aanhoudende regen en een pijnlijke enkel kleuren mijn herinneringen een beetje grijs..

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry